Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Widzę, że kolejny projekt Daniela upadł . W przysłowiowej szufladce miałem szkic systemu gry pbf i chciałbym go wykorzystać, po dopracowaniu.
Generalnie rzecz biorąc, gra będzie znacznie prostsza i szybsza od np. TWC i jego wcieleń. System opiera się na punktach gospodarczych, kulturalnych i militarnych, generowanych przez posiadane prowincje, możemy je spożytkować na wojsko, odkrycia szlaki handlowe etc. Ilość generowanych punktów można zwiększyć poprzez reformy czy handel a zmniejszyć poprzez grabieże, obecność obcych wojsk czy niemądre innowacje.
Odkrycia są dosyć drogie, ale dają duże korzyści tym, którzy je sobie sprawią. Ilość jednostek będzie ograniczona do głównych typów, jak lekka piechota, łucznicy itp. Mam już system bitew, także dość prosty. Nie mam opracowanego handlu na razie. No i nie jestem jeszcze pewien, w jakiej epoce umieścić tą grę . W sumie niezbyt dużo pracy dla gma.
Kto by się pisał?
Gra w: różne takie...
Wiek: 28 Posty: 505 Skąd: I tak nie trafisz... Medale: Brak
Wysłany: 13 Styczeń 09, 18:28
A ja to nie wiem, waham się... Jeśl będzie trochę fantasy w tym, to też się piszę, a jeśli nie, to... trochę się zastanowie
_________________ „-Ja was uczę nadczłowieka. Człowiek jest czemś, co pokonane być powinne. Cóżeście uczynili, aby go pokonać? Wszystkie istoty stworzyły coś ponad siebie; chcecie być odpływem tej wielkiej fali i raczej do zwierzęcia wrócić, niźli człowieka pokonać? […] Patrzcie, ja wam wskazuję nadczłowieka! […] Gdzież jest ten piorun, który by was liznął swym językiem? Gdzież jest ten obłęd, który by wam zaszczepić należało? Patrzcie, ja was uczę nadczłowieka. On jest tym piorunem, on jest tym obłędem!”
A ja to nie wiem, waham się... Jeśl będzie trochę fantasy w tym, to też się piszę, a jeśli nie, to... trochę się zastanowie
Sam przebieg tego typu gier to pełne fantasy
System wojska:
Mamy:
-Lekką piechotę
-Ciężką piechotę
-Lekką kawalerię
-Ciężką kawalerię
-Miotaczy
-Machiny oblężnicze
-Oddziały narodowe (po jednym dla każdego kraju)
- Generałowie. Posiadają oni dwie równie ważne cechy, określane w skali 1-6; talent i doświadczenie. Talent jest losowany rzutem kostką, doświadczenie też, ale tylko między 1-2, gdyż wzrasta ono wraz z kolejnymi bitwami. Doświadczenie na poziomie 1 oznacza brak jakiegokolwiek doświadczenia, posłanie samotnie w bój takiego generała jest dość ryzykowne.
Armią może kierować kilku generałów, wtedy należy wskazać głównego, reszta trafia do sztabu.
Wysłany: 13 Styczeń 09, 19:00
Aha. Jeśli dasz mroczne elfy, to dołączam
Ps. Coś o mrocznych elfach: to istoty u których panuje matriarchizm, żyją w podziemiach i parają się czarnoksięstwem
_________________ „-Ja was uczę nadczłowieka. Człowiek jest czemś, co pokonane być powinne. Cóżeście uczynili, aby go pokonać? Wszystkie istoty stworzyły coś ponad siebie; chcecie być odpływem tej wielkiej fali i raczej do zwierzęcia wrócić, niźli człowieka pokonać? […] Patrzcie, ja wam wskazuję nadczłowieka! […] Gdzież jest ten piorun, który by was liznął swym językiem? Gdzież jest ten obłęd, który by wam zaszczepić należało? Patrzcie, ja was uczę nadczłowieka. On jest tym piorunem, on jest tym obłędem!”
Wysłany: 13 Styczeń 09, 19:39
Wiesz, zawsze fantasy doda smaczku, a nic nie szkodzi, jeśli będzie bitwa np. 80 mrocznych elfów, wojowników i 40 mrocznych elfic, łuczniczek przeciwko 100 ludzkim wojownikom np. Co szkodzi dodać rasy?
Np. to, że wtedy trzeba by tworzyć nowy świat, a to jest masa niepotrzebnej roboty? PBF będzie historyczny. Zaczynam się przychylać ku późniejszemu średniowieczu, tak od mniej więcej 1350-1400 roku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum