Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader
Wysłany: 17 Wrzesień 12, 18:37 Prośba o pomoc w zakupie laptopa
Cześć, dzieciaki! xD
Jak zapewne wiecie, wasz ulubiony i jednocześnie wiecznie nieobecny moderator wybiera się na studia, a zatem musi sobie kupić nowego laptopa. Niestety, dla mnie te wszystkie nowe oznaczenia, jakieś generacje GT, procesory dziesięcio-kurka-rdzeniowe i tym podobne bzdety to kompletna czarna magia. Na szczęście mam WAS!
Co polecacie? Żeby było to porządne, chodziły na tym dobre gry no i w ogóle było fajne, co ja wam będę tłumaczył. Fajnie byłoby, gdybyście polecili mi coś z oferty MediaMarktu, no bo wicie, rozumicie, nie chce mi się jechać do Warszawy po komputer lub zamawiać go przez Internet.
_________________ "Crux - półmityczna legenda forum" - Siwy
"...na dłuższą metę nie opłaca się ufać żadnym politykom, zaś w krótkiej perspektywie co najwyżej tym, którzy nie mają nic do stracenia (a póki Crux nie założy nam jakiejś nowej Żelaznej Gwardii, o tych ostatnich możemy tylko pomarzyć)" - Lord Smerf
Ostatnio zmieniony przez Crux 17 Wrzesień 12, 18:52, w całości zmieniany 1 raz
Hmm... Myślę, że możesz uderzyć bezpośrednio do Panzera, albo poczekać, aż tu zawita . Ogólnie nie rozumiem tylko dlaczego chcesz kupować w MediaMerkt'cie. Tam jest drogo jak sto pięćdziesiąt! Słuchwaki, które kupiłem w Carrefourze za 15zł w MM kosztują 25zł (szaleję xd). Nie to, żeby lapka kupować w Carrefourze, ale przez net - czemu nie? No, tylko trzeba wiedzieć jaki :]. Ja niestety nie pomogę.
Wysłany: 17 Wrzesień 12, 18:53
Panzer to w ogóle żyje? Cóż, widać ktoś jest jeszcze bardziej nieaktywny niż ja.
A tam,, ja nie ufam internetom. W sieci to mogę sobie kupić książkę, a nie sprzęt za sporo zielonych papierków.
A studiować będę prawo oraz MISH. Obydwa na UJ.
"...na dłuższą metę nie opłaca się ufać żadnym politykom, zaś w krótkiej perspektywie co najwyżej tym, którzy nie mają nic do stracenia (a póki Crux nie założy nam jakiejś nowej Żelaznej Gwardii, o tych ostatnich możemy tylko pomarzyć)" - Lord Smerf
Miesiąc temu się zjawił na forum. Nie wiem, ja tam z nim nie mam kontaktu prywatnego, myślałem, że utrzymujesz zaś Ty . Jak uważasz. A nie ma w okolicy jakiegoś komputerowego sklepu czy coś? Już prędzej tam bym uderzył.
1. Sprecyzuj określenie "dobre gry". Coś starszego, tytuły mające już "lata młodości" za sobą (kilkuletnie) czy może najnowsze wysokobudżetowe gry?
2. Chyba najważniejsze - przedział cenowy.
3. Do czego masz zamiar częściej używać laptopa - do pracy czy grania?
4. Nie polecam ci MM - kupiłem tam kilka rzeczy i nie jestem zadowolony (1 rzecz na 3 wytrzymała dłużej niż pół roku). Zawsze można zamówić w sklepie, który ma możliwość odbioru osobistego w twoim mieście lub okolicach.
Nie określiłeś budżetu jakim dysponujesz Co do gier to muszę Cię zmartwić, ale na ultra high sobie nie pograsz raczej w najnowsze gry
Generalnie polecałbym rozejrzenie się za marką Dell bo to solidna firma no i sprzęt podobno trwały. ( Również Asus, Acer no i w ostateczności Samsung ) Ciężko tak doradzić bo jak patrzyłem w media online to oferta jest trochę mała. Sugerowałbym się zaopatrzyć w lapka koło 4.000 zł.
Jako, że nie jestem jakimś specjalistą i znawcą ( nie znam się, ale się wypowiem xD ), podam kilka parametrów, które powinieneś wziąć pod uwagę :
Procek : Szukałbym czegoś z wersji i7-**** bo to te lepsze i mocniejsze procesory.
Karta graf : Oczywiście wydaje mi się, że 1 GB ddr3 powinna mieć. Co do podwójnych procesorów graficznych to nie jestem pewien, ale przełączanie grafiki jest trochę zbugowane. Ja sam mam Dell Vostro 3450 i chyba nawet po przełączeniu na lepszą kartę, gry wykorzystują zintegrowaną słabszą. ( oszczędzającą baterię niby )
RAM: Niby zawsze można zakupić, ale teraz z Windows 7 najlepiej brać te lapy z 6/8 GB
Dysk: Tutaj jest pełna dowolność.
Rozejrzałbym się też za w miarę dobrą kamerką wbudowaną no i tymi bajerami w postaci czytników kart SD.
To takie moje małe rady. Mam nadzieję, że ktoś się jeszcze wypowie.
//Możesz sprawdzić sklep agito.pl bo można wykupić dod. gwarancję
No i widzę, że kilka osób mnie już ubiegło | Co do profilu studiów to raczej nie potrzebujesz mocnej maszyny do programów typu AutoCad, ale rozerwać się od czasu do czasu... czemu nie
Bordinio, a do Acera już wymyślili jakieś sprawnie działające wiatraczki czy jeszcze nie zdążyli?
_________________ I znowu polski rycerz dumnie
podejmie złotą rękawicę.
Widziałem ją w blaszanej trumnie,
gdzie wróg rozbitą miał przyłbicę.
Gustaw Kodrąb 1941
Wysłany: 17 Wrzesień 12, 19:27
Przedział cenowy... hm... tak do 3 tys.
Dobre gry? Musi mi chodzić Heroes 3 i Stronghold, ale tak, chętnie pograłbym sobie również w coś nowego. A używać zamierzam do siedzenia w sieci i grania - czyli normalka. Żadnej grafiki, symulacji komputerowych ani innych dziwnych rzeczy.
Pierwsze co to przestudiowałbym w ogóle sklepy komputerowe wokół ciebie, gdzie jest możliwość odbioru osobistego. No i przy takiej cenie 20 zł za kuriera to drobna kwota. Dla mnie MM byłoby ostatecznością - strasznie się przepłaca.
Ale zaproponowany laptop wydaje mi się być dobry. Oczywiście mogę się mylić.
No skoro budżet to 3 k to pomyślimy. Dzisiaj nie mam czasu, ale jutro napiszę może propozycje parametrów no i jakieś modele. Spodziewałem się, że chcesz jakiegoś naprawdę "przepasionego" lapka
No w Acerach raczej montują już dobre wenty, kumpel ma i w porządku wszystko jest. Masz jakieś przykre doświadczenia ? :3 ( model ? )
Poza tym "kurierowanie" lapów nie jest takie niebezpieczne. Naprawdę szczelnie i profesjonalnie pakują, ale obawy są uzasadnione.
Dobra, jednak znalazłem trochę czasu no i poszperałem tu i ówdzie.
Procek : Uważam, że mimo wszystko powinien być w miarę dobry, toteż sugerowałbym wziąć pod uwagę i5-2450M lub jakiś i7. Ciężko niestety dostać u nas procki z końcówką QM, które oznaczają, że dany procek jest "quadem", a więc może zrobić więcej operacji na raz niż zwykły "dual". Wiadomo, że i5<i7, ale niektóre modele -mimo różnic "i" - wykazują przybliżone wyniki testów wydajnościowych. Za bardzo się nie znam na tym, więc myślę, że nie powinieneś schodzić poniżej i5, ale włażenie na i7 może być niekorzystne z powodu wyższej ceny.
Sugerowałbym też zwrócić się ku taktowaniu procka > 2500
RAM : Mimo wszystko 4 to mus, ale skłaniałbym się ku 6
Karta : Mimo wszystko standard na 2011/2012/2013 to 1GB
Pytanie tylko czy chcesz mieć bajery typu czytniki linii papilarnych ( logowanie się zamiast hasła + możliwość ustawienia dostępu do innych programów itp. za pomocą tej metody )
Oczywiście ja Ci tutaj podaję sugerowane-ważne parametry, dzięki którym sam będziesz mógł sobie poszukać fajniejszego lapa, ale zgodnie z zapowiedzią, oto moje typy :
http://www.mediamarkt.pl/...x53sd,id-284059 ( nie jestem pewien tego lapka bo karta dosyć niezła, ale RAM'u troszkę mało jak na taka kartę. Wiele lapków posiada technologię turbo boost, która podkręca procki w zależności od potrzeb np. z 2,7 do 3,2. W media brakuje informacji na ten temat )
http://www.mediamarkt.pl/...-q17r,id-640023 ( podobny do poprzednika, ale jednak Dell wiedzie prym na obecnym rynku, toteż skłoniłbym się ku niemu jeśli rozpatrywałbyś jakiegoś lapka o podobnych parametrach )
Osobiście jakoś nie ufam Lenovo oraz Sony. Sugerowałbym Ci poczytać jeszcze o konkretnych modelach w necie jak już będziesz miał bardziej zawężony zbiór notebooków.
P.S. Nie wiem jakie są Twoje preferencje odnośnie do wyglądu typu błyszczący ekran/kolor/itp.
Aha, naprawdę warto używać dzisiejszych wynalazków takich jak ten : http://www.skapiec.pl/cat...CFUGN3godyVEAXw
Filtrowanie oferty pod względem parametrów jest bardzo pomocne. Tutaj akurat pomoże bardziej przy wyborze modelu o odpowiednich danych technicznych niż przy doborze sklepu.
Tak samo uważam Matowy jest o wiele lepszy, ale jednak wielu nadal lubi mieć lustro zamiast ekranu. ( takie poczucie kosmicznego designu ) Nie wiem tylko czy matowy nie zbiera odrobinę więcej kurzu.
Wysłany: 18 Wrzesień 12, 16:23
Ja Cię, jaki odzew. Muszę to wszystko przeczytać, bo się ślicznie staracie. Dzięki serdeczne.
[ Dodano: 24 Wrzesień 12, 19:28 ]
Dwa laptopy, które wydają się być sensowne, liczę na komentarz:
- Acer, 15,6", Inter Core i5 3210M (2,5 GHz), 6144 MB DDR3, 500 GB, nVidia GeForce M620 1024 MB, Realtek HD Audio, DVD+/-RW DL
- ewentualnie Lenovo G570.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum