Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: różne takie...
Wiek: 28 Posty: 505 Skąd: I tak nie trafisz... Medale: Brak
Wysłany: 12 Sierpień 09, 21:12
A właśnie chodzi o to, że Paladyn to rycerz z podstawowym przeszkoleniem magicznym :]
Ehh... Chciałem dać na "Nie", bo Paladyni pasowaliby tylko do czegoś, co by było Strongholdem Legendsem, a dałem na tak .
_________________ „-Ja was uczę nadczłowieka. Człowiek jest czemś, co pokonane być powinne. Cóżeście uczynili, aby go pokonać? Wszystkie istoty stworzyły coś ponad siebie; chcecie być odpływem tej wielkiej fali i raczej do zwierzęcia wrócić, niźli człowieka pokonać? […] Patrzcie, ja wam wskazuję nadczłowieka! […] Gdzież jest ten piorun, który by was liznął swym językiem? Gdzież jest ten obłęd, który by wam zaszczepić należało? Patrzcie, ja was uczę nadczłowieka. On jest tym piorunem, on jest tym obłędem!”
Gra w: różne takie...
Wiek: 28 Posty: 505 Skąd: I tak nie trafisz... Medale: Brak
Wysłany: 11 Listopad 09, 08:55
Tak, byli, ale nie mieli żadnego powiązania z wojskiem. Pełnili funkcję zarządców, monarchów i temu podobnych.
Jedynie w literaturze i grach fantasy nadano im wygląd wielkiego rycerza, wzoru dla innych wojowników. Dokładniejszy cytat z wikipedii:
Cytat:
Paladyn (łac. palatinus, wł. paladino) - wybitny rycerz, wzór cnót rycerskich. Określeniem tym w literaturze średniowiecznej nazywano niektórych, archetypicznych wojowników, najczęściej 12 parów Karola Wielkiego (stanowiących zarazem jego drużynę przyboczną). Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa comes palatinus (hrabia pałacowy), oznaczającego zarządcę dworu królewskiego, który zastępował monarchę przy wydawaniu sądów. W Polsce funkcje palatyna spełniał wojewoda. W literaturze, a współcześnie w grach fabularnych i komputerowych znaczenie słowa uległo zmianie, nie odnosząc się do urzędów dworskich, a raczej do klasy obdarzonych magicznymi umiejętnościami świętych wojowników.
_________________ „-Ja was uczę nadczłowieka. Człowiek jest czemś, co pokonane być powinne. Cóżeście uczynili, aby go pokonać? Wszystkie istoty stworzyły coś ponad siebie; chcecie być odpływem tej wielkiej fali i raczej do zwierzęcia wrócić, niźli człowieka pokonać? […] Patrzcie, ja wam wskazuję nadczłowieka! […] Gdzież jest ten piorun, który by was liznął swym językiem? Gdzież jest ten obłęd, który by wam zaszczepić należało? Patrzcie, ja was uczę nadczłowieka. On jest tym piorunem, on jest tym obłędem!”
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader, SC Extreme
Wysłany: 17 Styczeń 10, 15:44
Paladyni wg mnie niezbyt by pasowali do Strongholda. Kokoju słusznie zauważył, że często używa się tej nazwy mylnie, a to dzięki literaturze fantasy . Z przyjemnością za to ujrzałbym kogoś w rodzaju Rebelianta: chłopa z widłami kosztującego grosze pełniącego podobne funkcje jak Niewolnicy arabscy .
Tak. Z powodu że widziałem Paladynów w Homm5 i mi się spodobali. Tylko żeby nie mieli takich magicznych zdolności jak w tej grze. Mogli by wyglądać jak w Homm5.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum