Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Heh tak się składa, że zrobiłem już gród w Gnieźnie, ale chyba mi do końca nie wyszedł. Wykorzystałem go jak na razie do 2 misji, jeśli już zacząłeś to rób dalej może twój będzie lepszy to wtedy go zamienimy. I tak ani moja, ani twoja praca się nie zmarnuje, bo po wybraniu jednego, drugi przerobiłbym na jakąś inną misje. Pewnie o tym wiesz, ale dla pewności przypomnę ci, że Gniezno nie było zwartym grodem tylko dużym miastem. Żeby uniknąć takich sytuacji napiszę co już zrobiłem:
Misja 1 - Pierwsze pchnięcie (przebijanie się przez obozy barbarzyńców)
Misja 2 - Zemsta barbarzyńców (spora armia barbarzyńców naciera na Gniezno)
Misja 3 - Obrona wiary (armia chrześcijańska naciera na Gniezno)
Misja 4 - Podbój pomorza (Mieszko I jak wiadomo podbijał pomorze za swojego panowania, dotarł on aż do samego morza, ale zostało mu już mało zbrojnych, a tam poganie uzbierali dość sporą armię i wybudowali prostą twierdze nad morzem - będzie ciężko)
Misja 5 - Ostatnia skaza (Mieszko podbija ostanie ziemie barbarzyńców w jego państwie, pierwsza naprawdę trudna misja, wróg ma dużą przewagę na bagnistym terenie, gdzie żołnierze Mieszka nie radzą sobie, do tego poganie opanowali sztukę robienia smolnych rowów)
Do tej misji dopisze jeszcze, że wyszła mi genialnie i bardzo fajnie się w nią gra.
I zachęcam do robienia misji o bitwie pod grunwaldem gdyż będzie ona się składać z 3-6 misji.
Dalsze plany:
Misja.6
Zajęcie Miśni i Łużyc
Misja.7
Wyprawa kijowska (1018r. 22 lipca)
Misja.8
Przygotowania do koronacji Bolesława Chrobrego(1025)
Misja.9
Wyprawa na Saksonię przez Mieszka II. (1028)
Misja.10
Obrona Łużyc przed wojskami Konrada II. (1030)
Misja.11
Utrata władzy przez Mieszka II. (1031)
Misja.12
Powrót Mieszka II.
Oczywiście to jeszcze jest do zmiany bo na pewno będziecie mieć pomysły jak to uzupełnić, np. tak jak ktoś wcześniej napisał o tym przygotowaniu do ślubu Mieszka i Dobrawy.
Aktualnie robię pierwszą ekonomiczną misja czyli ósmą - przygotowania do koronacji Bolesława Chrobrego. Numery misji jeszcze się pozmieniają jak coś dodacie. Możliwe, że kampania będzie posiadać nawet ponad 50 misji!
PS. Teraz jest więcej bitew itp. bo w Polsce nie ma jeszcze dużo zamków, ale to się zmieni gdy dojdziemy do czasów Kazimierza Wielkiego ;D.
Ostatnio zmieniony przez Kacper 3 Maj 11, 16:59, w całości zmieniany 1 raz
uściślenie co do misji 6. - Myślę, że chodzi Ci już o Bolesława Chrobrego, a nie Mieszka I, w każdym razie (nie mówiąc o Mieszku) Chrobry nie podbił żadnej Miśni, tylko Milsko (są to ziemie - razem z Łużycami - nad Odrą i Sprewą).
W Miśni za czasów Bolesława rządził, o ile dobrze pamiętam margrabia (chyba) Erkhard (też nie jestem na 100 % pewien), który był sojusznikiem Chrobrego na dworze Henryka II, więc raczej żyli w zgodzie niż się bili .
Bartek9007 masz po części rację co do sojuszu, ale wiem dobrze, że Bolesław Chrobry zajął Miśnię, a nie żadne Milsko i czy ja napisałem tam coś o Mieszku I? Do reszty, bardzo dziękuję za udział w projekcie. I jeszcze do moderatora, który trochę po chamsku podkreślił proste błędy w nazwach własnych na czerwono - rozumiem jeśli napisałbym "który" przez "u", ale takie coś to myślę, że lekka przesada.
Pomyliłem się, bo wg map w jakimś tam atlasie Miśnia wcale nie była na terenach podbitych przez Polskę. Zresztą jeśli zajął Miśnię to tylko chwilo, Milsko i Łużyce były przy Polsce znacznie dłużej, z tego co tu widzę Miśnia była w polskich rękach od 1002 do 1004 roku (lub 1005)
moze daj bitwe pod Cedynią (bardzo dobry temat na misje, 972 r) albo
obronę Niemczy (1017 r)?
moze sie dolacze do projektu bo idea zacna, ale na razie mam inna mape na warsztacie i tzw mature
pzdr
Mówię na przyszłość innym, że wszystkie misje dostosowujemy do poziomu normalnego. Mapę "Wyprawa Kijowska" zaraz pobiorę i ogarnę. Tak Bitwa pod Cedynią i Obrona Niemczy to dobry temat na misje, tylko już nie dawajcie pomysłów, a gotowe mapy. Może za niedługo podam pełny spis misji. Mi jak na razie roboty wystarczy bo zrobiłem 7 misji, od 1 do 5 i 9 oraz 10 (numery się jeszcze mogą pozmieniać). Teraz je poprawię itd. żeby było jak najlepiej.
Właśnie to nie jest takie łatwe. Jestem właśnie w trakcie robienia takiego planu, bo wiem, że się wam przyda. Postaram się jutro wstawić.
EDIT.
Akt.1 (nazwy jeszcze nie wymyśliłem tak jak poniższych, ale ma związek z powstaniem państwa polskiego)
Misja.1
Założenie państwa polskiego. - zrobiona
Misja.2
Obrona Gniezna przed barbarzyńcami. - zrobiona
Misja.3
Obrona Gniezna przed małą chrześcijańską armią. - zrobiona
Misja.4
Chrzest Mieszka I, przygotowania do ślubu. - zrobiona
Misja.5
Podbój pomorza przez Mieszka I. - zrobiona
Misja.6
Podbój ostatnich barbarzyńskich ziem. - zrobiona
Misja.9
Przygotowania do koronacji Bolesława Chrobrego.(1025) - zrobiona
Misja.10
Wyprawa na Saksonie przez Mieszka II. (1028) - wolne
Misja.11
lato 1031 - atak wojsk ruskich na Grody Czerwieńskie. - wolne
Misja.12
Obrona Łużyc przed wojskami Konrada II. (1030) - wolne
Misja.13
Utrata władzy przez Mieszka II. (1031) - wolne
Misja.14
Powrót Mieszka II. - wolne
Akt.3 (Coś związane z tym, że Polska osłabła i będzie odnawiana)
Misja.15
1037 - reakcja pogańska, powstanie Masława. - wolne
Misja.16
1039 - Brzetysław I zaatakował państwo Piastów - wolne
Misja.17
Misja ekonomiczna, odnawiania państwa Polskiego po ciężkich latach przez Kazimierza I Odnowiciela. - wolne
Misja.18
Dopiero w 1039, a być może 1040 Kazimierz powrócił do kraju, przystępując do odbudowy zniszczonej organizacji państwowej i kościelnej.
W polityce zagranicznej oparł się na sojuszu z Rusią.
W 1047 ostatecznie pokonał Masława i przywrócił polskie panowanie na Mazowszu - cytat z wikipedi - wolne
Misja.19
1109- bitwa pod Głogowem i Psim Polem - wolne
Misja.20
1110-1120 − Bolesław III Krzywousty ujarzmił i podbił Pomorze - wolne
Misja.21 - Bitwa Pod Legnicą - zajęte
Akt.4 - Wielka wojna z zakonem Krzyżackim.
Misja.22
...........
To nie jest pełny spis. Będzie 40-50 misji i 7-8 aktów. Oczywiście między tymi misjami co napisałem mogą jeszcze jakieś dojść, ale też pamiętajcie, że wszystkiego nie możemy umieścić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum