Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Wysłany: 16 Styczeń 11, 21:49 Twój ulubiony i najlepszy wg Ciebie system operacyjny.
Nazwa tematu mówi sama za siebie. Moim ulubionym systemem operacyjnym jest i będzie XP. Osobiście używam siódemkę Professional i jestem mile zaskoczony wydajnością systemu.
Ostatnio zmieniony przez Siwy 16 Sierpień 12, 22:28, w całości zmieniany 1 raz
Gra w: Sh+SHC
Wysłany: 31 Styczeń 11, 19:55
Zdecydowanie XP, choc win 7 tez jest swietny, ale nie rozgryzlem go jeszcze do konca.
_________________ One, two Freedy's comming for you... Three, four better lock your door... Five, six grab a crucifix... Seven, eight better stay up late... Nine, ten never sleep again...
Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader
Wysłany: 1 Luty 11, 11:39
Ja osobiście używam Win XP Professional i jestem z niego w pełni zadowolony. Wg mnie to najlepsze dzieło firmy Microsoft. Niestety, nie miałem jeszcze styczności z siódemką, więc nie mogę wypowiedzieć się na jego temat.
Gra w: Żadne
Wysłany: 1 Luty 11, 18:15
W 7 możesz więcej ramu chyba... nowe funkcje np. przezroczystość okna, przypinanie do paska (tego chyba nie w XP), jest też wydajniejszy lub na odwrót. Ma od razu directX 11.
_________________ W naszych żyłach Rap płynie non-stop, non-stop
w naszych sercach prawdziwy Hip-Hop, Hip-Hop!
Offtopując, Artutowi chodziło chyba o to, że W7 wykorzystuje większość ilość RAM'u. Zwykły XP bodajże może wykorzystać max 2-2,5 GB i nawet jak wrzucisz więcej to nic nie zmieni bo ich po prostu nie będzie używał. Vista i 7 już potrafią wykorzystać więcej pamięci.
Gra w: Sh1.SHC
Wysłany: 1 Luty 11, 20:55
Nie jestem znawcą ale zagłosowałem na Vistę. To mimo wszystko bardzo wygodny system, szczęgólnie officy 2007. Niestety ma trochę błędów. Osobiście lubię też Xp'eka.
_________________ Czas leci, czas leci...
Innymi słowy do roboty...
Ech.
Ilość obsługiwanej pamięci zależy głównie od architektury systemu i komputera. Jeśli posiadamy system 32-bitowy (XP, Vista, 7, lub cokolwiek innego), to można wykorzystać "tylko" 2^32 unikalnych, 32-bitowych adresów komórek pamięci, czyli 4 294 967 296 (4GB). Z tym, że część z tego jest przeznaczona na różne pierdoły, dlatego dla użytkownika zostaje ok 3,5GB.
Dopiero 64-bitowa wersja systemu jest w stanie zaadresować i w pełni wykorzystać większą ilość pamięci RAM. Windows XP x64 nie był dystrybuowany w wersji polskiej, dlatego praktycznie wcale nie był używany. Z resztą wyszedł tak późno, że jego instalacja nie miała większego sensu. Vista x64 była niewiele lepszym wyborem, ze względu na całą masę błędów, problemów i niską jakość tego systemu. Dopiero siódemka w tej kwestii jest całkowicie godna polecenia.
Jeśli chodzi o W7 - według mnie jest godny następca XP. Przyzwyczajenie się do niego zajęło mi dużo mniej czasu niż w przypadku 98->XP. Praktycznie od pierwszej instalacji nie mogłem się od niego oderwać. Nie ma się w sumie czemu dziwić, bo siódemka jest:
- szybka - zarówno uruchamianie, jak i praca na niej,
- stabilna i niezawodna - błędy i problemy są marginalne, a jeśli już wystąpią, to mamy duże szanse i sporo możliwości uniknięcia problemów,
- wydajna - nawet na przeciętnych laptopach (szczególnie wersje x64),
- ładna ,
- funkcjonalna - aero peek, aero shake i aero snap mocno ułatwiają pracę; oprócz tego mamy przypinanie elementów do paska, narzędzie do wycinania, żółte karteczki i masę innych udogodnień...
- prosta w obsłudze - sterowniki instalują się automatycznie; unikamy dużej ilości klikania i konfigurowania, jak w przypadku XP,
- dobrze zarządza energią - w końcu hibernowanie i stan wstrzymania działają dokładnie tak, jak powinny,
- i wiele, wiele więcej...
Ja głosuję na XP, chociaż wg. Mnie 7 dorównuje XP - owi (obecnie używam 7)
Ale to co wy mówicie że największym dziełem Microsoftu jest XP to ja mam odmienne zdanie, wg. Mnie największym dziełem Microsoftu jest 98.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum