Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: Crusader
Wysłany: 28 Październik 10, 22:46 [kampania] Wielka Kampania Biberholtza
Witajcie Szanowni Gracze! Chciałbym opowiedzieć Wam o kampanii, nad którą obecnie pracuję. Jest to moja pierwsza kampania, ale, jako żem z natury perfekcjonistą, dołożę wszelkich starań, abyście nie mieli na co narzekać.
Moja kampania ma składać się z kilku rozdziałów, a każdy z nich przeniesie Was w realia poszczególnych krucjat. Planuję również stworzyć misje odwrotne do już powstałych. Mam na myśli to, że będzie można uczestniczyć w jednym konflikcie zbrojnym po dwóch różnych jego stronach (np. najpierw zdobywamy Jerozolimę z rąk "pogan", a później możemy próbować bronić jej przed "niewiernymi"). W zamyśle kampania ta stać będzie na wysokim poziomie trudności, przez co skierowana będzie głównie do osób, które ukończyły wszystkie "podstawowe" kampanie i chcą sprawdzić swe umiejętności, ale także do tych, którzy chcą się czegoś nauczyć. Gram w Krzyżowca od czasu jego wydania i teraz, po dość długiej przerwie, zamierzam stworzyć coś monumentalnego, coś w co mógłbym włożyć całe swe ogromne doświadczenie. Pragnę również, aby moje dzieło było swoistym ukłonem w stronę wszystkich wspaniałych mapotwórców, z których dzieł z radością korzystałem, korzystam i będę korzystał w przyszłości.
W tym miejscu pragnę podziękować wszystkim, którzy przeczytali ten, być może nieco nudnawy, wstęp.
Teraz nieco konkretów. Moja Wielka Kampania, ma być naprawdę "Wielka". Obecnie pracuję nad "Wojnami bizantyjskimi" - pierwszym jej rozdziałem, który opowiada historię wydarzeń, jakie doprowadziły do zwołania pierwszej krucjaty przez papieża Urbana II. Gotowa jest już jej pierwsza misja. Linki i dokładny opis wstawię rano - teraz czas na ostateczne testy i poprawki.
p.s. Pragnę Was również prosić o szczere komentarze, oraz dzielenie się pomysłami. Uprzedzam też wasze pytania: nie, nie potrzebuję "maperów", "projektantów", "historyków", ani innych pomocników. To taka moja starcza przypadłość, że pragnę wszystko robić sam.
[ Dodano: 29 Październik 10, 12:44 ]
Trochę się to przeciągnęło, ale pierwsza misja jest już gotowa do pobrania. Potraktujcie ją jako zapowiedź całej kampanii, oceniajcie i komentujcie!
Tytuł:
Wielka Kampania Biberholtza, Rozdział I "Wojny bizantyjskie", Misja I "Pierwsze starcie"
Tło historyczne:
Jest rok 1069. Walki pomiędzy Wschodnim Cesarstwem, a Seldżukidami trwały już od kilkunastu lat. Nowy Cesarz - Roman IV Diogenes postanowił stawić czoła poganom i wydał rozkaz marszu w stronę twierdzy Chleat. Zamek ten, położony nad słonym jeziorem Wan, stanowił ważny punkt kontroli wielu, przynoszących ogromne zyski, szlaków handlowych. Jako posłuszny rycerz Bizancjum, ruszasz ze swoją drużyną w stronę Anatolii, aby połączyć się z główną armią Cesarstwa i odbić Chleat. Niestety gubisz właściwą drogę wśród skalnych labiryntów...
Linki: http://www.speedyshare.com/files/24924866/WKB_R1_M1_Pierwsze_starcie.rar
http://img198.imageshack....szestarcie.png/ http://img41.imageshack.u...zestarcie2.png/
Ostatnio zmieniony przez biberholtz 30 Październik 10, 09:58, w całości zmieniany 1 raz
Hmmm... Fabuła dość fajna, lubię historyczne kampanie, a nie fantasy, wszak Stronghold (Crusader) to gra historyczna, a nie fantastyczna ;]. Hmm... Szczerze mówiąc nie chciało mi się za bardzo grać, więc ocenię tylko krajobraz . Więc tak, taki skalisty teren jest, że tak powiem, po stronie mapmakera, jak jest pełno trawy i skałek, cięzko jest wytknąć jakieś gigantyczne błędy - nie zrozum mnie źle . Jednak gdy stoją te samotne wielkie głazy, to obok nich najlepiej umieścić jeszcze z jeden mniejszy i kilka całkiem małych oraz parę krzaczków . W zasadzie, to nie mam więcej uwag... W miarę ok, ale mam nadzieję, że następne mapy będą bardziej otwarte ;].
PS. Naprawdę masz 63 lata ? oO A w avatarze to Twoja fotka ? By się w zasadzie zgadzało.... Texas, zdjęcie pasuje do wieku...
Wysłany: 29 Październik 10, 17:55
Cytat:
nie zrozum mnie źle
Rozumiem Cię bardzo dobrze Co do tych skał, to miałem po prostu taką wizję - kaniony zalane bagnem (widziałem kiedyś coś takiego w Turcji ).
Cytat:
mam nadzieję, że następne mapy będą bardziej otwarte
Tak, będą bardziej otwarte. Ta akurat miała być taka, jaka jest
Poza tym wielkie dzięki za komentarz. Jednak byłoby mi miło, gdybyś zagrał w tę misję. Na screenach w sumie niewiele widać, a i ciekawi mnie jak poradzicie sobie z Turkami
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że misja jest nie do przejścia, ale przyznam, że udało mi się wygrać bez straty ani jednego żołnierza.
p.s. Tak, mam 63 lata, pochodzę z Teksasu, ale to zdjęcie nie jest moje, tylko Carlosa Santany. Tak się akurat złożyło, że urodziliśmy się tego samego dnia, a poza tym bardzo lubię jego muzykę
p.p.s. Już za niedługo zaprezentuję Wam drugą misję "Wojen bizantyjskich".
Mapkę ściągnąłem i całą oglądnąłem, tylko nie chciało mi się ubijać tych Arabów . Jak będzie obrona/atak zamku, to pewnie zagram... Nie lubię takich misji jak ta - łażenie po mapie i likwidowanie przeciwnika ;]
Wysłany: 29 Październik 10, 18:55
nie lubisz walki partyzanckiej? nie wiesz co tracisz
[ Dodano: 29 Październik 10, 21:10 ]
Mam zaszczyt zaprezentować wam drugą misję Wielkiej Kampanii.
Tytuł:
Wielka Kampania Biberholtza, Rozdział I "Wojny bizantyjskie", Misja II "Wsparcie dla Ikonium"
Tło historyczne:
Gdy tylko seldżucki sułtan Alp Arslan zwietrzył plany Romana IV, natychmiast nakazał uderzyć na pozbawione ochrony, wewnętrzne prowincje Cesarstwa. Bizantyjska armia miała problemy z poruszaniem się w trudnym terenie (o czym przekonałeś się boleśnie), przez co nie zdążyła przyjść z pomocą atakowanym regionom. Turcy złupili wiele miast, w tym słynne Ikonium. Cesarz nakazał dowódcom, aby wraz z oddziałami powrócili do swych siedzib i w stanie gotowości oczekiwali dalszych rozkazów. Wróciłeś do swego domu - niewielkiego zamku na piaszczystym wzgórzu, położonego w pobliżu rozlewiska rzecznego. Niestety nie dane Ci było długo cieszyć się spokojem...
Linki:
http://www.speedyshare.com/files/24930552/WKB_R1_M2_Wsparcie_dla_Ikonium.rar http://img408.imageshack....dlaikonium.png/ http://img513.imageshack....laikonium2.png/
Misja I - Zapowiadała się trudno, ale już po chwili zmieniła swoje oblicze. Nie miałem najmniejszych problemów. Myślę, że można by było dodać ciut więcej wojsk wrogich i dodatkowo stworzyć jakieś miejsca, w których trzeba by się trochę odsłonić. [ 1/3 wojsk zniszczyłem ostrzałem terenu ] Mimo wszystko trzeba w tej misji ruszyć głową. Jeśli chodzi o krajobraz to był całkiem dobry. Bardzo trudno robi się klify i stworzenie ich w doskonałym kształcie wymaga wielkich umiejętności. Moja ocena to 7.5/10
Misja II - No tutaj było już trudniej. Czas gonił niemiłosiernie i wcale nie było tak łatwo uporać się z celem misji. Czas został ustawiony optymalnie [ Ja wygrałem niemal na styk ] Krajobraz ładny i realistyczny. Sam zameczek był też niczego sobie. Zauważyłem również triki edytorskie. Można by dodać jakiś pożarek lub mała inwazję, ale wtedy byłoby już super trudno. [ No i wiązałoby się to z wydłużeniem czasu ] Moja ocena to 8-8.5/10
Wysłany: 31 Październik 10, 11:39
Wielkie dzięki za oceny
W drugiej misji jest bardzo mało czasu, ażeby jako tako zmieścić się w historycznych datach przedstawianych wydarzeń.
... a prace nad trzecią misją trwają. Mogę tylko zdradzić, że będzie w niej fajny zamek do oblegania
Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader
Wysłany: 31 Październik 10, 12:57
Misja 1
No, niczego sobie misja. Zrobiłeś ładny krajobraz, poziom trudności też jes, ale przechodzenie jej to nieco żmudne wybijanie wrogow z ukrycia. Robi się troche ciekawiej, kiedy trzeba wyjść zza osłon Ogółem nieźle.
Misja 2:
Ciekawy krajobraz, ładny zamek, świadome użycie trików edytorskich. Misja ogólnie jest trudna przez małą ilość czasu, którego jest strasznie mało. Fabuła też jest bardzo dobra. Zgadzam się z Bordiniem, że można było dać jeszcze jakieś inne dodatkowe utrudnienie (np.: pożar, zarazę itp.). Ale ogólnie rzecz ujmując bardzo dobra misja: 9/10
Misji 1 nie ocenie, bo plik z mapą chyba jest uszkodzony i nie mogę go odtworzyć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum