ZalogujRejestracjaSzukaj U�ytkownicy MedaleZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo�ciGrupyStatystyki

Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij

Poprzedni temat «» Następny temat
[kampania] "ekskomunika"
Autor Wiadomość
Willhelm III 
Osadnik

Gra w: SHC, SH2 Deluxe
Medale: Brak

Wysłany: 22 Październik 10, 17:35   [kampania] "ekskomunika"

Tak na początek, to powiem że odkąd mam SH:C to robię mapki, ale to jest pierwsza kampania w której jest takie "cuś" jak krajobraz :-D
Oceniajcie mnie z umiarem patrząc na to że zaczynam robić mapki ;-)
Ale jeśli chodzi o fabułę, to zwracajcie uwagę nawet na najmniejszy błąd :!:
I jeszcze jedno, jeżeli ktoś zauważy poważny błąd uniemożliwiający wygraną niech mi o tym tutaj napisze.
Oto opis mojej kampanii:
1. Część pierwsza - pogoń za Enrichem II Von Burkiem.
Historia kampanii:
W królestwie Ernejczyków od ośmiu pokoleń panuje pokojowo nastawiony ród Von Burków. Niestety sytuacja uległa zmianie - Arabowie pod wodzą Mahekahe z południa i Azjaci z Cesarzem Mao Kam Han na czele ze wschodu zapragnęli zdobyć Bahrajn - stolicę Ernejczyków, Król Enrich II Von Burk zdecydował się rozszerzyć swoje terytorium podbijając obrzeża Mediolanu, czym ściągnął na siebie gniew papieża.
Papież nałożył na niego ekskomunikę. Von Burk jednak dalej podbijał terytoria Mediolanu.
Cierpliwość papieża się skończyła, nasłał on na lud Ernejczyków Krzyżowców, którzy mieli go pojmać...
a. Misja 1. Bahrajn
-Opis:
W pogoni za Enrichem II dotarłeś do wschodniego bastionu Ernejczyków. Jest to potężna forteca położona na 20 metrowym wzgórzu najeżona pułapkami. Jeszcze nikomu nie udało się jej zdobyć, więc to najprawdopodobniej tam ukrył się Enrich II Von Burk.
Starhagen, brat Ojca Suero(Suero to mnich przy kapliczce) będzie ci wysyłał co pewien czas posiłki - nie zmarnuj ich.
-Cele:
Zabij wszystkie jednostki wroga.
-Porady(Uwaga jeżeli lubisz niespodzianki nie czytaj Porad):

*Na mapie jest kilka ukrytych jednostek, jedną z nich jest gen.Poncyriusz - znajdź go i zabij.
*Kilku assasynów schroniło się na Północnym-Wschodzie - musisz ich zabić jeśli chcesz zwyciężyć.
*Pamiętaj katapulty mają tylko 20 pocisków, wykorzystaj je mądrze.

Minimapa:

/edit1
Link do pobrania mapy: http://www.speedyshare.co.../m1_Bahrajn.map
/edit2
Jedna rada do oceniania - oceniajcie wszystko, a nie pojedyncze elementy, nie wiedząc jak wygląda rozgrywka, lub odwrotnie, jak wygląda krajobraz...
/edit3
Dodam opis bohaterów występujących w kampanii, bo niektórzy mogą się pogubić :-P
1. Enrich II Von Burk - Król Ernejczyków, ósme pokolenie. Jest to główny przeciwnik w grze, ale nie tylko my jesteśmy jego wrogami, wrogo nastawieni do niego są również Mahekahe i Cesarz Mao Kam Han. Jego siedziba to Bahrajn, a jego(i jego żołnierzy) kolor to czarny
2. Mahekahe - Arabski lord, wrogo nastawiony do Enricha II i nas, jego sojusznikiem jest Mao Kam Han, a jego główna siedziba to Ar-Rijad w Arabii Saudyjskiej, a jego kolor to żółty
3. Mao Kam Han - Chiński cesarz, sojusznik Mahekahe, wróg Enricha i nas. Jego siedziba znajduje się w Xi'an w Chinach. Jego kolorem jest pomarańcz
4. Nasz bohater(Starhagen) - Dowódca wojsk Krzyżowców i nasz bohater, a jego sojusznikiem jest Państwo Kościelne i Mediolan. A wrodzy to: Enrich II Von Burk, Mao Kam Han i Mahekahe. Nasza siedziba znajduje się w Burundi, a nasz kolor to czerwony .
Ostatnio zmieniony przez Kacper 25 Październik 10, 15:11, w całości zmieniany 5 razy  

Hunter 
Ciężkozbrojny

Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader

Wysłany: 23 Październik 10, 06:24   

Wchodzisz na moje dokumenty, tam będzie folder Stronghold Crousader, a w nim mapki.

Willhelm III 
Osadnik

Wysłany: 23 Październik 10, 12:11   

Ok THX, a teraz oceniać ;-)

przemusio 
Piechur

Gra w: czasami zrobię mapę na konkurs (SH/ SHC),

Wysłany: 24 Październik 10, 08:18   

Krajobraz :
Góry mi się nie podobają. Są zbyt nieregularne, używaj przy nich opcji 'wyrównaj'. Otoczenie rzeki też złe :( . Czy wyobrażasz sobie coś takiego w rzeczywistości ? Rzeki raczej płyną dolinami, a nie wznoszą się na klifach dumnie stojących pośród niskich łąk. Góry są naprawdę nieregularne i nierealne. ;)
To tyle ode mnie.
P.S. To bagno po prawej takie jakieś znikąd. Czy wyobrażasz sobie bagno w środku pustyni ? Ja tylko oazy ;)

Willhelm III 
Osadnik

Wysłany: 24 Październik 10, 12:48   

przemusio napisał/a:
Góry mi się nie podobają. Są zbyt nieregularne, używaj przy nich opcji 'wyrównaj'

A widziałeś kiedyś dwie takie same góry? Ale fakt, zbytnie różnice wysokości też nie są zbyt realistyczne.
przemusio napisał/a:
Rzeki raczej płyną dolinami, a nie wznoszą się na klifach dumnie stojących pośród niskich łąk.

A słyszałeś o czymś takim jak górski potok? Ale postaram się zrobić to bardziej realistycznie.
/edit
zamieszczę link do tej samej mapki, ale bez rzek na górach:
http://www.speedyshare.co...9/Oblezenie.map

przemusio 
Piechur

Gra w: czasami zrobię mapę na konkurs (SH/ SHC),

Wysłany: 24 Październik 10, 19:58   

Willhelm III napisał/a:
A słyszałeś o czymś takim jak górski potok? Ale postaram się zrobić to bardziej realistycznie.

Stary, ale górskie potoki płyną między górami, w dolinach między nimi, a nie skaczą po szczytach.
Z nieregularnością chodziło mi o to, że jest sobie płaski teren, a tu nagle okrągły kopiec na dwadzieścia metrów ;)

Willhelm III 
Osadnik

Wysłany: 24 Październik 10, 20:05   

Następna misja :-D @Przemusio zobacz tą drugą wersję mapy, bez rzeki na klifie ;-)
b. Misja 2. Burundi
- Opis:
Po zdobyciu Bahrajnu, Krzyżowcy powracają do Italii zanieść dobre i złe wieści, złe bo nie znaleźli Enricha II Von Burka, a dobra, że zdobyli Bahrajn.
W tym czasie Starhagen w swojej twierdzy Burundi spodziewa się ataku Mahekahe oraz Mao Kam Hana.
Wszystko byłoby pięknie gdyby nie fakt, że Mahekahe rozwścieczył się podbiciem Bahrajnu przez Krzyżowców, a przecież wiadomo jak bardzo chciał być tym pierwszym w jego podboju.
Cesarz Mao Kam Han zaś ma powód do ataku następujący: Mahekahe obiecał mu niezłą sumę za pomoc w zabiciu Starhagena. Wieści te przekazał nam zdrajca z granizonu(ten arabski łucznik obok lorda) Mahekahe. Niestety, nikt nie będzie mógł nam pomóc - wysyłając posiłki Krzyżowcom sam straciłeś znaczną część armii. Na domiar złego, nasz zamek jest pierwszy w linii do Italii, więc będzie to pierwszy przyjazny dla nich zamek w podróży. Musisz zebrać dla nich wystarczająco dużo złota i pożywienia.
- cele:
*Brak wrogów i inwazji
*[ilość] złota
*[ilość] owoców
- porady(Uwaga jeżeli lubisz niespodzianki nie czytaj Porad):

*na mapie jest ukryte żelazo, obróć kompas na północ i szukaj w rogach.

minimapa:
[IMG=http://img215.images...23yb.png][/IMG]
Link do pobrania mapy:
http://www.speedyshare.co.../m2_Burundi.map

[ Dodano: 29 Październik 10, 20:50 ]
Wydaje mi się że niektórzy nie oceniają mojej kampanii, bo myślą, że zrobiłem te plansze w jeden dzień. Otóż prawda, pierwszą zrobiłem w jeden dzień, ale nad fabułą przesiedziałem z miesiąc (fabułą do całej kampanii, a nie jednej planszy). Drugą planszę robiłem tydzień, trzecią(której nie wrzuciłem) robiłem przez 2,5 tygodnia. Czyli łącznie pracowałem nad tym wszystkim prawie dwa miesiące, a zatem myślałem nad tym jeszcze zanim się tu zarejestrowałem. I wydaje mi się że gdybym napisał info o tej kampanii 2 miesiące wcześniej to więcej osób by ją oceniło. Więc trzeciej planszy nie wrzucę, dopóki ktoś więcej nie oceni mojej pracy. Tylko bardzo prosił bym tutaj, a nie na SB.

Odpowiedz do tematu