Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader
Wysłany: 1 Sierpień 10, 12:57
Historia
Elfy, długowieczne i bardzo mądre stworzenia, ustępowały w Śródziemiu ludziom - rasie przewrotnej, niekiedy chytrej i głupiej, a niekiedy szlachetnej i odważnej, bowiem każdy człowiek bardzo się od siebie różnił. Rasa ta posiadała krótkie żywcie, pomimo to była to w Śrófdziemiu rasa najliczniejsza. Teraz, gdy Sauron wezwał swe orki, plugawe, głupsze lecz silniejsze i wytrzymalsze od ludzi, równie wielkie liczebnie, wszystkie królestwa muszą zapomnieć o dawnych sporach i zjednoczyć się przeciwko Mordorowi.
Odprawa
Oto staje przed nami Haroth - mały obszar niedaleko Gór Mglistych, podmokły i nieprzyjazny, z żadka spotyka tu się jakiekolwiek większe stworzenie, gdzieniegdzie jekdnak swoje obozy i lepianki stawiają tu bagienne gobliny. Na górze, o nazwie tej samej co kraina w której się znajduje, w pobliżu trzech wzniesień Ildran, Issan i Iles, bogatych w żelazo, stoi warownia Haroth. Tu jako miejsce spotkania obrali sobie dyplomaci z królestw, które się jescze jakoś broniły i ściągaja tutaj by omówić dalsze działania. Zamek przez wieki, od powstania, należał do rodu elfickiego Harothan, który rościągał swe włości na tych właśnie ziemiach. Teraz najstarszy z tego ów rodu, Tersen Harothan, mający 429 lat, oczekuje poselstw wraz z samym przyjacielem Elronda, dworzaninem i strategiem Devaldem. Pierwsze z poselstw właśnie przybyło, lecz następne stworzenia, które tu dotrą, chyba nie będą ludźmi.
Warunki zwycięstwa: Zebrano 4000 sztuk złota, 15 bryłek żelaza, 25 łuków. Warunek porażki:Tersen Harothan, zarządca zamku, ginie.
Podpowiedzi:
-Szybko przygotuj się na walkę z orkami. Wykorzystaj smołę i teren.
-Po pierwszym ataku postaraj się jak najszybciej wypełniać warunki zwycięstwa.
-Gdy wróg będzie buszować w dolinie, żywności może dostarczyć i jaedna piekarnia, znajdująca się w zamku. Chociaż nieurodzajny teren nie pozwala siać pszenicy, z której można byłoby wyrobić mąkę, ów surowiec możesz kupić w targowisku.
-Pilnuj bramy głównej. Gdy padnie ona, wszyscy wrogowie dostaną się do zamku.
Gra w: Stronghold 1
Wysłany: 3 Sierpień 10, 10:52
Przymierze
Fabuła dobra, mogłeś więcej popracować nad krajobrazem, rozgrywka bardzo fajna, na początku broniłem zamku jak mogłem, ostatnia inwazja była ogromna i zniszczyła mi cały zamek, zostało mi tylko 3 wojowników, a z budynków kaplica, zbrojownia (na szczęście, miałem w niej 26 łuków) i studnie. Po tej inwazji było już prosto i trochę nudno, nazbierałem drewna, postawiłem spichlerz, szybko zgromadziłem żywność i zacząłem zbierać kasę sprzedając żelazo i drewno.
Wysłany: 10 Sierpień 10, 08:03
Dzięki za oceny. Mam nadzieję, że prace ocenia też inni użytkownicy. Misja trzecia już niedługo.
Trochę mnie właśnie martwi brak opinii, na speedym pisze że 11 pobrań (pierwsza misja) a tylko jedna ocena
@down: Przy trzeciej misji odświeżę linki.
A oto nowa misja:
Historia
Stało się to, czego Sauron najbardziej się obawiał - królestwa Śródziemia zjednoczyły się pod jednym sztandarem. Ludzie zbierają siły na kontratak na ziemie Mordoru. Teraz jednak trzeba się zająć jeszcze jednym problemem. Otóż orki, po porażce w krainie elfów, zebrały się na rubieżach elfickich ziem i plądrują okolice. Zwiadowcy doniesli, że wiele patroli orków krąży po lesie wokół wzgórza, na którym te stworzenia wzniosły mały obóz. Słudzy Saurona zajeli dodatkowo ruiny za drugim brzegiem rzeki.
Odprawa
Elfickie siły łucznicze zajęli pozycje na polanie koło rzeki, tymczasem z przeciwległej strony przybyły posiłki ludzkie. Do pomocy ludzkim porucznikom przybył Tersen Harothan, zaprawiony już w boju z orkami. W Zapomnianym Lesie szykuje się ostateczna bitwa o ziemie elfów.
Warune zwycięstwa: Oddziały orków zostały rozbite. Warunek porażki: Oddziały ludzi i elfów zostały rozbite.
Porady:
-Staraj się możliwie szybko połączyć wojska.
-Atakuj ostrożnie, a oszczędzisz wojska.
-Dobrze użyj swych sił strzeleckich.
Przypominam, że link znajduje się w minimapce.
Zachęcam do ściągania mapek. W powyższym linku znajdują się mapki od 1 do 3.
Zagrałem w 3 misję. Krajobraz... Przeciętny... Bardzo. Pusto strasznie, góry takie niedorobione - dodaj tam jakieś skały, głazy, krzaczki itp. Rzeka... Nie jest tak źle, trochę z tymi kamieniami w środkowym biegu przesadziłeś jednak. Tak jak napisałem - jest za pusto... Same drzewa mapy nie zrobią. Dodaj gdzieniegdzie wzniesienia, krzaczki, inne drzewa, jakieś zwierzaki, głazy, ten taki udeptany teren jakby (co się pojawia przy budynkach)... Bagna nie są złe.
PS. Weź ten jeżdżący tekst na normalny zmień, bo ucina często i trzeba czekać aż przejedzie...
Wysłany: 11 Sierpień 10, 06:55
Dziękuję za oceny.Siwy, postaram sie w następnej misji dotrzymać twoich oczekiwań
Kamilsoon, nie mogłem przecież dać innego koloru, bo po prostu byśmy nie dowodzili drugim oddziałem. Co do ilości map, będzie tak jak napisałem na pierwszej stronie tematu - będzie ich 8.
@down: Jak już napisałem ten jeżdżący tekst, to niech już tak zostanie, ale w następnej misji dam żeby się nie "wiercił", wedle twojej prośby, Siwy.
Gra w: czasami zrobię mapę na konkurs (SH/ SHC),
Wysłany: 13 Sierpień 10, 14:07
Dobra, oceniam. Mapy są ogółem niezłe.
Mission 1
Fabuła 6/6 (nie muszę czytać eseju, a jest dobrze rozwinięta )
Grywalność - 5/6 Tak trochę nuda na początku, dałbyś jaką wiadomość od Wilka, czy cuś...
Krajobraz jest ok tylko poużywaj sobię błota (tak wg. mnie) 5,5/6
Wysłany: 18 Sierpień 10, 06:32
Losy Śródziemia, Rozdział IV - Długi Marsz
Historia
Ludzie, zjednoczeni pod jednym sztandarem, obronili wielki najazd orków. Teraz ciemność, która spadła na Śródziemie, cofa się do Mordoru. Wojska ludzi szykują się na kontratak. Rozpoczeła się wyprawa do Mordoru...
Odprawa
Ludzie odbijają swoje ziemie zajęte przez orków i gotują się do dalekiej drogi, drogi do Mordoru. Czas wypędzić ostatecznie stąd orki. Rozbici w okolicznych walkach orkowie zajeli małą strażnicę chroniącą mostu na rzece. Biegł tamtędy szlak handlowy, bezpieczny, odkąd uszły stąd gobliny. Okoliczne oddziały ludzkie dotarły tu, z zamierzeniem dołączenia do wyprawy, lecz jednak będą musieli walczyć dużo wcześniej niż przypuszczali. Na domiar złego, gdy do uszu górskich goblinów doszła wieść, że ich "kuzyni" wyrżnęli ludzkich strażników, powróciły one do swoich dawnych włości. Wzamian za to gobliny miały pomóc orkom w walce. Czeka nas ciężka bitwa.
Warunek zwycięstwa: Oddziały orków oraz goblinów zostały rozbite. Warunek porażki: Oddziały ludzi zostały rozbite.
Podpowiedzi:
-Dzięki strzelcom będziesz mógł łatwo wybić lekko opacerzone gobliny.
-Uważaj na pułapki i wrogich łuczników.
W tej misji sterujemy oddziałami ludzi. Dodam też, że tak będzie również w misji V.
Wysłany: 19 Sierpień 10, 09:26
Odpowiednia fabuła, krajobraz też dobry, mogłeś wygładzić dolinę rzeki, ale to taki mały szczegół. Trzeba trochę pomyśleć jak rozpracować wroga, gdyż jest dobrze ustawiony. Rozgrywka nie sprawiła mi trudności, ale także nie była prosta
Wysłany: 25 Sierpień 10, 06:32
Losy Śródziemia, Rozdział V - Postój
Historia
Ludzie posuwają się coraz dalej. Mordor zaczyna upadać. Morale ludzkich żołnierzy pokrzepiła jeszcze wieść, że elfy przybywają z zaopatrzeniem i licznym wojskiem. Wojownicy rozbili obozy. To ostatni duży obóz w wyprawie.
Odprawa
Orkowie próbują podniszczyć nasze morale poprzez podjazdy, kradzieże zapasów i nisczenie pól. Ludzie są głodni i słabiej walczą. Dowódca orków wybrał sobie na główny cel amek, stojący niedaleko od obozów. Gdyby zamek został stracony, ludzie straciliby ostatniego pewnego dostawcę żywności. Zamek jest tak samo ważną fortyfikacją. Na domiar złego do oblężenia dołączył oddział goblinów, zachęconych sporą zapłatą. To będzie ciężka próba.
Warunek zwycięstwa: Armia orków i goblinów została rozbita. Warunek porażki: Dowódca garnizonu zamku nie żyje.
Podpowiedzi:
-Używaj wszystkich sposobów, aby zabezpieczyć zamek.
-Masz mało czasu na przygotowanie obrony, pospiesz się więc.
-Zbierz wszystkich żołnierzy rozrzuconych po mapie.
-Użyj trebusza aby miotać we wrogów krowami.
Życzę miłego grania! Następne misje niebawem. Zapraszam do oceniania.
Wysłany: 25 Sierpień 10, 08:14
No proszę, wg mnie jest to dotychczas najlepsza mapa w tej kampanii, krajobraz b. dobry, nie mam do niego zastrzeżeń, najbardziej podoba mi się zamek.
Gdy przyszła pierwsza inwazja myślałem, że nie będzie trudna, aż tu nagle dziura w murze i to przy samej siedzibie. Utrudnieniem jest brak do wybudowania kamiennego muru, dziurę musiałem zalepić drewnianym. Bardzo pomocny przy 2 ostatnich inwazjach był trebusz no i mangonele. Rozgrywka nie była bardzo trudna, parę razy walki toczyły się w siedzibie, ale ogółem nie straciłem zbyt wiele wojsk. Fabuła w porządku.
Wysłany: 4 Wrzesień 10, 11:30
Losy Śródziemia, Rozdział VI - Oblężenie
Historia
Złączone wojska Śródziemia maszerują do Mordoru. Ostateczna bitwa zbliża się wielkimi krokami. Dzieje tejże krainy niedługo się roztrzygną, gdy Elendil, król ludzi oraz władca elfów Gil-Galad staną przeciwko Sauronowi z Mordoru.
Odprawa
Kiedy główne siły Środziemia atakują Czarną Bramę, kapitan elfów, Elan-Tarr, dostał specjalną misję. Ma wraz ze swym oddziałem zaatakować strażnicę orków. Dowódcy chcą, aby nie ostała się żadna forteca orków w obrębie Wrót Mordoru. Oddział elfów nie jest liczny, musimy się postarać, aby wygrać.
Warunek zwycięstwa: Strażnica orków została zdobyta. Warunek porazki: Oddziały elfów zostały rozbite.
Podpowiedzi:
-Wykorzystaj inżynierów do budowy machin oblężniczych.
-Uważaj na pułapki, gdyż smolne rowy mogą w jednej chwili spopielić twoje armie.
-Nie zmarnuj strzelców.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum