Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader
Wysłany: 10 Maj 10, 14:52
Kerran.
Mapa dobrze wypracowana, podobają mi się bardzo góry. Ale jest pewien błąd - mianowicie, wrogowie podniszczają murek i nie mogą się dostać na wzgórze z siedzibą Ale poza tym wszystko jest dobrze zrobine. Mapka również zbalansowana. 8/10
Gra w: Stronghold 1
Wysłany: 13 Czerwiec 10, 07:55
Château de Chillon
Potężny zamek Chillon wznosi się na wyspie na Jeziorze Genewskim, na południe od Montreux. Miejsce to wykorzystywali już Rzymianie, a znaleziono na niej również ślady osadnictwa z epoki brązu. Zapewne budowę zamku rozpoczęto w X wieku. Zapewniał kontrolę nad wąskim przesmykiem lądu między jeziorem a górami, stanowiącym część drogi z Włoch, prowadzącej daleko przez przełęcz św. Bernarda.
Początkowo zamek stanowił własność biskupów Sionu, od których odebrał go pan na Alinge i dobudował w samym środku kwadratową wieżę. Od początku XI wieku Chillon był w rękach książąt sabaudzkich, którzy posiadali go jako lenno. Oni zbudowali wieżę północną zwaną książęcą. W XIV wieku podwyższono ją do wysokości starszej wieży. W XIII wieku cały zamek przebudował dla Piotra II, księcia sabaudzkiego Pierre Mainier. Znaczna część jego dzieła przetrwała do dziś, w tym również pomieszczenia mieszkalne zbudowane wzdłuż brzegu jeziora.
Od strony lądu dobudowano wieżę w murach w stylu anglofrancuskich wież. Miała wzmocnić obronność zamku. Łuki i okna o nisko zaokrąglonych łukach występują nie tylko tu, ale również np. w zamku Harlech. Są typowym elementem budowli wznoszonych przez sabaudzkiego mistrza Jakuba od św. Jerzego.
W XV wieku dobudowano wieżę bramną. Wchodzi się przez nią do zewnętrznej przestrzeni między murami, pierwszego dziedzińca. Przestrzeń w obrębie murów wewnętrznych podzielona jest na dwa dziedzińce dużym donżonem. Na jednym z nich są kwatery dowódców, magazyny i lochy. Na dziedzińcu północnym natomiast znajduje się rezydencja pana i kaplica. Jest też czwarty dziedziniec utworzony przez wieżę o kształcie litery D.
W 1536 roku Chillon zdobyli berneńczycy, którzy wykorzystywali zamek jako siedzibę regionalnej administracji i zbrojownię. Wreszcie zamek stał się więzieniem, opisywanym w poemacie lorda Byrona zatytułowanym ,,The prisoner of Chillon”. Poemat opisuje los Francois Bonnivarda, który był przez cztery lata więziony w tym właśnie zamku.
Porady
- na początku zbuduj 2 chaty drwali, dom i zagrodę bydła, potrzebną do wytwarzania skór dla kuszników
- nie powiększaj zbytnio populacji, gdyż będziesz miał problemy z żywnością
- pikinierów i wojowników ustaw przy bramie, gdyż jest to jedyne wejście do zamku
Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader
Wysłany: 13 Czerwiec 10, 13:18
Chillon
Mapa całkiem niezła, szczególnie podoba mi się zamek. Krajobraz wypracowany, realistyczny, ale wykryłem błędy - po pierwsze, zamek jest położony na wysepce przy brzegu, a obok mamy góry za śniegiem po drugie po co stajnie, jeśli nie rekrutujemy żadnych rycerzy? Trudność też jest na wysokim poziomie - nie udało mi się przejść. Jednak widać, że długo i solidnie pracowałeś nad zamkiem 8/10
Gra w: Stronghold 1
Wysłany: 13 Czerwiec 10, 13:44
Dzięki za ocenę.
Stajnie dałem tam, gdyż nie miałem co tam wcisnąć , a poza tym w każdym zamku powinny być chyba stajnie. Gdyby dało się robić rycerzy mogliby oni tylko stać przed siedzibą gdyż z tamtąd nie wyjadą.
Zamek jest położony nad jeziorem Genewskim( nie nad morzem), które znajduje się niedaleko Alp, w których zazwyczaj jest śnieg. Mogłem zrobić mapę 400x400, wtedy odległość gór od jeziora byłaby większa, ale zamek nie stanowiłby głównego elementu mapy.
W rozgrywce ważną rolę stanowią kusznicy i inżynierowie z olejem, których jest trzech, inżynierów trzeba dobrze ustawić, aby zadać jak najwięcej strat wolno przemieszczającym się wojownikom.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum