Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Do obrony zamku używam trebuszy i rzadko tarcz, natomiast do ataku na:
1. Kompa - trebuszy i czasami taranów (zależy od przeciwnika)
2. Gracza - katapult, balist, rzadziej taranów i wież. Przy dużej liczbie katapult wykorzystuję sporą liczbę tarcz do ich ochrony.
Gra w: SH2 multi (okazyjnie)
Wysłany: 1 Lipiec 09, 22:10
Ja używam:
Stronghold 1/Crusader:
- Trebusze - na niszczenie wiez i murów
- Ruchome tarcze - do osłaniania łuczników na murach
- Balista ogniowa - na podpalanie (rzadko)
+ balisty i mangonele na wieżach
Natomiast o sh2 jeszcze dopisze:
- Katapulty + koty + czasem Balisty - oddział oblężniczy
- Wózki płonące + pluteje - oddział do podpalania
- Trebusze (rzadko)
+ balisty na wieżach
Używam :
-Katapulta , około 5 i starczy , by przebić się przez mury komputera , niszcząc przy tym kilka wież
-Trebusz , najlepszy do niszczenia budynków z daleka
-Ruchome tarcze , do ochrony strzelców
-Balisty ogniowe , przydatna rzecz do ataku jak i do obrony
Używam :
-Katapulta , około 5 i starczy , by przebić się przez mury komputera , niszcząc przy tym kilka wież
-Trebusz , najlepszy do niszczenia budynków z daleka
-Ruchome tarcze , do ochrony strzelców
-Balisty ogniowe , przydatna rzecz do ataku jak i do obrony
Czasem 5 katapult może nie starczyć. Wszystko zależy od przeciwnika.
Teraz zacząłem dość często używać katapult... Np ostatnio na kalifa poszło 17 katów i miał po zamku... Lord Smerf dobrze mówi, to zależy od przeciwnika...
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
Mi akurat zawsze starczy 5 katapult (mowa oczywiście o grze z botami) , obojętnie czy atakuję Wilka czy Lwie Serce , tudzież Saladyna. Wystarczy dobrze je chronić i uzupełniać kamienie.
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader, SC Extreme
Wysłany: 26 Styczeń 10, 17:16
W Strongholdzie Crusader 90% moich machin oblężniczych to Katapulty. Reszta: Balisty Ogniowe, jakieś tarcze czasami. Kiedyś korzystałem także z Trebuszetów, jednak po pewnym czasie przestawiłem się niemal całkowicie na ruchome Katapulty .
I właśnie na tę machinę oblężniczą chciałbym zagłosować. Jej plusy:
+porusza się
+jest stosunkowo tania
+BARDZO szybko rozwala mury (oczywiście w odpowiednich ilościach, jednak zebranie 50 katapult przy ich cenie to raczej łatwe zadanie )
+dobry zasięg
Minusem może być mała liczba pocisków oraz stosunkowo mała obrona, jednak to drugie to raczej oczywiste dla machin oblężniczych (od tego są strażnicy )
Gra w: czasami zrobię mapę na konkurs (SH/ SHC),
Wysłany: 24 Czerwiec 10, 17:06
Ja katapult, a trebuszetów też jest poprawne.
Tak, wiem firefox to podkreśla, ale firefox podkreśla od fulla wyrazów bardziej ,,zawodowych'', bo normalny człowiek nie będzie pisał o trebuszetach.
Gra w: Stronghold 1
Wysłany: 24 Czerwiec 10, 18:30
Ja najczęściej używam trebuszetów. Mają ogromną siłę rażenia no i daleki zasięg. Co do ustawiania mniej więcej już wiem w jakiej odległości ustawić trebusza od murów wroga.
Trebusz, trebuchet, trebucket, trébuchet, frondibola, perier, bleide,tribock, petraria, trabutium. Dużo określeń, niektóre machiny się lekko od siebie różnią, ale są z tej samej rodziny.
Osobiście używam katapult do ataku jak i rozwalania dużych oddziałów przeciwnika. ( W ostateczności i z racji tego, że są ruchome )
Trebusza za to siedzą u mnie na obronie, gdyż są doskonałymi machinami obronnymi. Pomyślcie tylko jak wyglądałaby salwa z katapult, które miałyby dosięgnąć celu za waszym murem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum