Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Wysłany: 16 Grudzień 08, 19:59 Zamek w Malborku (Marienburg)
Chyba nikomu nie muszę przedstawiać tego zamku
Zamek zwiedzałem już xx razy i za każdym razem jest to dla mnie niezwykłe przeżycie. W zamku jest zawsze bardzo dużo turystów, jednak to nie zaszkodziło klimatowi panującemu wewnątrz twierdzy(nie raz będąc w środku sezonu znajduję w zamku puste miejsca gdzie można przez chwile posiedzieć w samotności i puścić wodze fantazji ;]).
Żałuje jedynie że wszystkie pomieszczenia nie są udostępnione do zwiedzania, a na szczyt głównej wierzy prowadzą okropne betonowe schody.
Co wy sądzicie o zamku jako twierdzy, a co sądzicie o zamku jako muzeum?
I jak wrażenia?
Ja jak byłem z klasą(mój pierwszy raz) kupiłem woreczek ręcznie wybijanych monet , w miarę możliwości powiększam swoją kolekcje monet, jeżeli pojawią się takie których nie mam.
W Malborku było nieziemsko. Byłem tam w wakacje, przy okazji, można powiedzieć. Trafiłem akurat, jak było dość dużo turystów (chyba), lecz jak napisał DeltiX, można było znaleźć sobie miejsce odosobnione. Najlepsze było to, że rodzinka się nie interesuje i sobie poszła gdzieś, a ja sam z kuzynem zwiedzałem. Na pewno Tej wycieczki nie zapomnę. Jeszcze parę "zamków" pozostało mi w Polsce do zwiedzania, ale z tych, co już widziałem, to Malbork jest najlepszy i najbardziej klimatyczny.
Ja byłem w Malborku 2 lata temu. polecam wszystkim, warto zwiedzić Można przyodziać zbroję rycerza (jak mi dali miecz i tarcze do ręki to myślałem, że się wywalę xD). Można kupić duuużo pamiątek, ja np. kupiłem miecz i tarczę, ale drewniane.
Ja byłem pare lat temu w malborku.. Nie pamiętam jak tam trafiliśmy, wiem że jakoś nad morze była wycieczka i pyk.. Jesteśmy w malborku ^^. Kręcą mnie takie rzeczy .. Rycerze, wojny, łuki, miecze itp.. Więc nie mogę powiedziec że żałuję tego wyjazdu.
Niestety nie byłem w Malborku, ale bardzo bym chciał. Z opinii wynika że zamek jest fantastyczny!
_________________ Przesyłam Ci ziarno gorczycy, abyś mógł posmakować i zaakceptować gorycz mego zwycięstwa - Aleksander Macedoński w liście do Dariusza III.
Zamek widziałem tylko na zdjęciach i widokówkach... Ponoć jest piękny... Chciałbym doglądnąć go z bliska.
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
Gra w: SH2 multi (okazyjnie)
Wysłany: 13 Lipiec 09, 19:40
ja bylem w maju 2004... super bylo, z tym ze niewiele pamietam bo noc wczesniej caly czas sie wydurnialismy z kumplami i sie nie wyspalem xD zepsulem tez zdjecie szkolne zrobione na zamku, bo jak koles robil zdjecie to pokazalem srodkowy palec xD no, ale to 4 klasa byla jeszcze takie wyskoki sie zdarzaly
W Malborku byłem ze trzy razy i z wielką chęcią znów odwiedziłbym to miejsce. Zamek jest naprawdę ogromny i śliczny. Olbrzymie baszty oraz mury po dziś dzień wzbudzają we mnie zachwyt. Co do zwiedzania polecam zwiedzać z przewodnikiem, dzięki czemu mamy możliwość poznania dokładnej historii Malborka. Warto również wybrać się gdy organizowane są różne spektakle. Akurat gdy byłem ostatni raz, to załapałem się na spektakl „ Światło i Dźwięk” Podczas spektaklu aktorzy odgrywali przedstawienie tyle tylko, że było widać ich cienie na murach zamku, oknach itd. natomiast przedstawieniu towarzyszyły dźwięki w zależności od przedstawianej sceny oraz światła tworzące wspaniały klimat. Naprawdę bardzo ładnie to wyglądało.
A jeśli chodzi o turystów cóż... ja już się do głupoty co poniektórych przyzwyczaiłem, ale i tak niejednej różowej barbi zasadziłbym kopa w tyłek, za skuteczne taranowanie przejścia.
Ja byłem w zamku "Książąt Głogowskich" na wycieczce szkolnej. Pani pozwoliła weś nam na najwyszszą basztę, a miała ona z 150m. Oglądaliśmy zabytki, podziwialiśmy. Pani włączyła nam nawet film o obronie Głogowa. Ostatecznie było fajnie, tylko najgorzej się wchodziło na tą basztę:).
_________________ Przesyłam Ci ziarno gorczycy, abyś mógł posmakować i zaakceptować gorycz mego zwycięstwa - Aleksander Macedoński w liście do Dariusza III.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum