Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Dzięki... Błogosławieństwo zależy od liczebności populacji... A za kapliczki nic nie ma?
P.S. Fajny avatar T-Rex
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
Tzn. kapliczki to szybki sposób na zwiększenie ilości księży, a co za tym idzie również i ilości pobłogosławionych. Im więcej pobłogosławionych tym chyba więcej reputacji z tego idzie.
Hmm a co do podatków- wole mieć podatki na -4/-6 a za to rzeczy przygnębiające mając kamieniołomy/kopalnie żelaza oraz produkcje chlebka ;] Chleb kamień oraz żelazo sprzedaje co jest bardziej efektywne jak dla mnie od podatków.
Gra w: SH2 multi (okazyjnie)
Wysłany: 21 Lipiec 09, 18:24
ja zawsze robie tak ze stawiam wszystko na ile mapa pozwoli, czyli tyle kamieniolomow, kopalni zelaza czy farm na ile jest miejsca, oczywiscie we wlasciwych proporcjach, potem szybciutko sie sprzedaje i podatki niepotrzebne.
A gdybyś sprzedawał i ciągnął podatki? Pomyśl... 200% złota.
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
ja zawsze robie tak ze stawiam wszystko na ile mapa pozwoli, czyli tyle kamieniolomow, kopalni zelaza czy farm na ile jest miejsca, oczywiscie we wlasciwych proporcjach, potem szybciutko sie sprzedaje i podatki niepotrzebne.
Potrzebne. Wtedy gdy przeciwnik zrobi i surowce i pdoatki ma duzo wiecej zlota. (multiplayer)
To jest racją... Można jeszcze z żelaza produkować broń i sprzedawać... Też się opłaca...
Gra w: Crusader multi
Wysłany: 3 Sierpień 09, 17:01
W singlu często zysk ze sprzedaży przewyższa zysk z podatków, bo boty różnie szybko atakują i nie ma czasu uzbierać porządnej populacji (jak na multi), żeby mieć z podatku dobre dochody, więc myślę, że to trochę względne dla single. Dla multi podatki to oczywiście obowiązek.
Z tymi rzeczami przygnębiającymi Winged Hussar, to jest trochę śliska sprawa ( x% więcej produkcji musi dać więcej niż zysk z podatków, które ten minus wyrównują + koszty szubienic itp.).
W singlu w sumie można to robić, na multi nigdy (do 25% słabsze wojsko + to, że ten zysk nie jest lepszy od podatków).
Domyślnie, oczywiście łatwo powiedzieć, iż to jest lepsze lub to jest lepsze, najwięcej do gadania ma tak na prawdę mapa na której gramy. O ile masz dużo miejsca w oazach, i w stosunkowo niewielkich odległościach od zamku spore ilości surowców (kamień, żelazo) to podatek na -6 jest wystarczającym dochodem, główną siłą jest wtedy spory nadmiar towarów, który sprzedajemy z dużym zyskiem. ALE: coby nie było tak kolorowo, im więcej robotników w kamieniołomach, tym większe spożycie żywności, (potrzebujesz więcej oaz), więc i podatek na -6 będzie przynosił większe zyski (klasyczna zasada, im więcej ludzi zatrudnionych tym więcej ludzi odprowadza podatek, co równa się z większymi zyskami z podatków)
Koniec końców, w NORMALNYCH warunkach, sprzedaż towarów jest znacznie efektywniejszym sposobem zdobywania złota, niż podatki. Lecz kto mając możliwość, nie zrobi wszystkiego by zapewnić sobie maksymalny możliwy dochód?
Gra w: Crusader multi
Wysłany: 19 Sierpień 09, 06:03
Nie bardzo wiem, jak rozumieć Twoje podsumowanie Poettoo07,
Poettoo07 napisał/a:
Koniec końców, w NORMALNYCH warunkach, sprzedaż towarów jest znacznie efektywniejszym sposobem zdobywania złota, niż podatki. Lecz kto mając możliwość, nie zrobi wszystkiego by zapewnić sobie maksymalny możliwy dochód?
- dlatego jeszcze raz piszę, że na MULTI zysk ze sprzedaży NIGDY nie jest większy od zysku z podatków, o ile zadba się o dobry przyrost populacji ( może za wyjątkiem jakiejś mapy, gdzie jest masa zieleni, kamienia itp.)
Jeżeli chodziło Ci o te "normalne" warunki w SINGLE - to ok, zgadzam się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum