Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Witam.
W tym temacie piszemy naszą/e ulubiną/e książke/i. Jeśli chcecie piszecie książki które przeczytaliście przez te wakacje i jakie książki macie zamiar przeczytać. I możecie opowiedzieć coś o niej: O czym i okim jest? Gdzie się toczy opowieść?
Gra w: życie
Wiek: 28 Posty: 652 Skąd: Nowy Sącz Medale: 1 (Więcej...)
Wysłany: 12 Wrzesień 11, 18:42
Ulubiona książka: hmm... bardzo ciężko takową wybrać... jednak moi faworyci to Harry Potter, LOTR, oraz seria Pieśni i Miecze. Lubię też bardzo Opowieści z Narnii.
Książki przeczytane we wakacje: No cóż, ja czytam baaardzo dużo, więc wszystkich nie pamiętam ;D Jednakże przeczytałem LOTR'a po raz n-ty, Chłopców z Placu Bronii (również taką ilość razy), kilka tomów Opowieści z Narnii, Pana Wołodyjowskiego, Dzieci Hurina i wieele innych, których teraz jakoś przypomnieć sobie nie mogę
Mam zamiar przeczytać: PHP i MySQL. Vademecum Profesjonalisty, sagę o Drizztcie (FR, nie pamiętam dokładnie nazwy sagi), wszystkie części Zwiadowców i wieeeeeeeeeeeeeele innych książek, które mnie zainteresują
Ja przez wakacje przeczytałem "Galeony Wojny" Jacka Komudy. Ta dwutomowa powieśc opwiada o wyprawie Arendt'a Dickmana, holenderskiego kapitana na służbie Zygmunta III Wazy, na Lewiatana, mitycznego potwora, który napada na gdańskie statki. Owym Lewiatenem okazuje się... nie będę zdradzać . W każdym razie po pokonaniu tego potwora, a raczej kapitana, który go udaje, Dickman zostaje admirałem floty królewskiej i gromi Szwedów pod Oliwą .
Przeczytałem także "www.1939.com.pl" Marcina Ciszewskiego. Polski specjalny korpus rozpoznawczy (czy jakoś tak) ma być wysłany na wojnę z arabami bodajże wraz z drużyną amerykańskich marines, którzy przybywają jakiś czas przez wyjazdem na wojnę ze specjalną bronią, która może przenosić w czasie o kilka godzin do tyłu, aby oficer mół poprawić swoje błędy na polu walki. Przez przypadek bohaterów przenosi wprost do 1 września 1939 roku, gdzie walczą z nazistowskimi niemcami.
[ Dodano: 12 Wrzesień 11, 19:59 ]
Co do Zwiadowców - przeczytałęm pierwsze 6 tomów. Powiem, że wpierw powieść wydawała mi się super (jeden tom czytałęm w parę dni, a 3 to przeczytałęm chyba we 2 ), jednak już po szóstym tomie stwierdziłem, że jednak jest trochę zbyt... dziecinna dla mnie . Trochę denerwowało mnie też, że nazwy są zapożyczane z prawdziwej geografii (Skandia etc.). Jednak podczas czytania ksiązka fajna. Poczytna, lecz nie należy IMO do mega-hiper powieści. LOTRa można czytać i czytać, bo ma to coś, taki swój świat, a tutaj tego nie czuć .
Gra w: Żadne
Wysłany: 12 Wrzesień 11, 21:22
Ja czytam bardzo mało, ale przez wakacje przeczytałem Pluton.
Bardzo fajna książka, opowiada o losach plutonu zwiadowczego podczas bitwy o Lanzerath w Ardenach, kiedy to Hitler zrobił ostatni desperacki atak i po bitwie, ogólnie fajnie mi się czytało. Polecam.
Mam zamiar przeczytać "Moja Wojna" Joe'go J. Heydecker'a, ta książka zaś opowiada o losach żołnierza w hitlerowskim Wehrmachcie. Jeszcze nie zacząłem, bo jakoś tak trudno w roku szkolnym znaleźć czas na takie czytanie książki.
_________________ W naszych żyłach Rap płynie non-stop, non-stop
w naszych sercach prawdziwy Hip-Hop, Hip-Hop!
Ja podczas wakacji przeczytałem 9 Tom "Zwiadowców" i "Zimowy Monarcha" Bernarda Cornwella. Opowiada o dziecku niewolnicy który w wieku 5 6 lat został sługą Merlina (nie ma nic wspólnego z SHL. Magi, smoków nie ma). Powieść Arturiańska najbardziej zbliżona do prawdy
Cytat:
Nie ma pewności, czy Artur naprawde istniał, choć wydaje się prawdopodobne, że bohaterski Bryt zwany Arturem lub Artoriusem powstrzymał na początku 6 wieku najazdy saksonów. ...
I przeczytałem Tunele- Głębiej. A teraz mam lekture do przeczytania .
Ja nie lubię czytać, ale muszę, bo mam lekturę. Aczkolwiek ta lektura mi się bardzo podoba!
"Przygody Tomka Sawyera".
Przez wakacje przeczytałem 20 stron "W pustyni i w puszczy"!
A moja ulubiona książka to... yyyy... na razie nie czytałem takowej, która mi się podoba, być może, to "Przygody Tomka Sawyera", ale jeszcze nie przeczytałem, bo czytam codziennie 30 stron a wypożyczyłem 2 dni temu.
P.S. Pragnę ( muszę! ) przeczytać "W pustyni i w puszczy".
telemach w dżinsach (nie jeansach!) trylogia sienkiewicza...z krwi i kości jakiegoś fantastycznego pisarza...pomyślę nad powyższymi tytułami
PS.Dzięki
_________________ Wywalam z tego forum z żalem...żegnajcie i przepraszam za spam itd. nie będę się mścił spamem na ludziach którzy mają rację popiszę tu jeszcze i poczekam na bana...
Jak już jegomość powyżej odkopał to...
LOTR-a obaliłem, "Hobbit czyli tam i z powrotem" też. Zwiadowców przeczytałem pierwszą część ale mam zamiar przeczytać więcej. W najbliższym czasie chcę przeczytać Dragon Age: Utracony Tron. Niedawno przeczytałem Pana Samochodzika i Złotą Rękawicę. Oprócz tego wszystkie marne lektury ( z 20 książek będzie, licząc od pierwszej klasy... ). To by było na tyle. Może jeszcze jak dostanę jakąś fajną książkę to przeczytam.
_________________ Przesyłam Ci ziarno gorczycy, abyś mógł posmakować i zaakceptować gorycz mego zwycięstwa - Aleksander Macedoński w liście do Dariusza III.
Co było inspiracją do przeczytania tej części Pana Samochodzika?
Polecam całą serię, ale serię oryginalną - pisaną przez Nienackiego, nie jego kontynuatorów (trochę spaprali). Dla mnie najlepszy Niesamowity Dwór, od niego zaczynałem.
_________________ I znowu polski rycerz dumnie
podejmie złotą rękawicę.
Widziałem ją w blaszanej trumnie,
gdzie wróg rozbitą miał przyłbicę.
Gustaw Kodrąb 1941
Prawdę mówiąc, dostałem tę książkę na zakończenie roku szkolnego. Akurat ta była pisana przez Nienackiego. Mam zamiar jeszcze przeczytać inne części
_________________ Przesyłam Ci ziarno gorczycy, abyś mógł posmakować i zaakceptować gorycz mego zwycięstwa - Aleksander Macedoński w liście do Dariusza III.
Pan Samochodzik Nienackiego to świetna seria.. wszystkie przeczytałem i pamiętam, że każdą czytałem z zapartym tchem Ale to było bardzo dawno... prawie 10 lat temu.
O jakich kontynuatorach mówisz? Podaj jakieś tytuły albo nazwiska bo chętnie sprawdzę co tam napisali ciekawego w tej serii.
Na pewno Jerzy Szumski. Dla mnie nudziarz. I jeszcze jeden, ale nazwiska nie pamiętam. Jakieś długie (3, 4 sylaby?), chyba na "P".
Edit: Na Wikipedii jest dobry artykuł.
_________________ I znowu polski rycerz dumnie
podejmie złotą rękawicę.
Widziałem ją w blaszanej trumnie,
gdzie wróg rozbitą miał przyłbicę.
Gustaw Kodrąb 1941
No, właśnie zamknąłem Pana Wołodyjowskiego, tym samym kończąc świetną Trylogię po 2,5 miesięcznej lekturze . Naprawdę świetne powieści... Cóż mogę więcej powiedzieć - nie rozumiem tych narzekań na Sienkiewiczowskie "ku pokrzepieniu serc" i jak najbardziej zachęcam tych co jeszcze nie czytali do tych książek .
Marne "W Pustyni i w Puszczy" czy nawet, w sumie w podobnych, historycznych klimatach pisani, "Krzyżacy" to zupełnie co innego. Przy takich "Krzyżakach" się zaciąłem w sumie już na 50 stronie i nie chciało mi się czytać. Naprawdę świetna seria. I bardzo równa, bo na tą chwilę nie jestem w stanie powiedzieć, która część mi się najbardziej podoba.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum