Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Od dłuższego czasu pracuję nad stworzeniem gry przeglądarkowej, w ramach pracy inżynierskiej. Po kilkudziesięciu dniach programowania i litrach wypitej kawy, w końcu osiągnąłem taki poziom dopracowania, że mogę uruchomić publicznie testową rozgrywkę Oczywiście cały czas nad nią pracuję i zostało mi do zrobienia jeszcze kilka ważnych elementów, ale ogólnie najważniejsze funkcje są już gotowe.
Część z Was zapewne pamięta mój temat z prośbą o pomoc w wybraniu nazwy dla gry. W końcu zdecydowałem się na coś innego, niż proponowaliście, ale Wasze pomysły były dla mnie dobrą inspiracją
Teraz liczę na pomoc w przetestowaniu całego systemu. Na razie uruchomiłem jeden otwarty świat gry, w którym może grać jednocześnie 21 osób. Jeśli ktoś z Was ma ochotę mi pomóc, to zachęcam do rejestracji:
http://emperio.odyn.net.pl
Od razu ostrzegam, że to będzie rozgrywka typowo testowa, więc nie polecam przywiązywać się za bardzo do swojego wirtualnego państwa i osiąganych w wyników Czasami mogą zdarzyć się błędy, problemy z poprawnym przeliczaniem tur albo w ramach testów mogę cofać/zmieniać stan gry.
Na razie nie zacząłem jeszcze tworzyć instrukcji użytkowania. Mam jednak nadzieję, że zaprojektowałem dosyć intuicyjny interfejs, a zasady gry nie będą trudne do zrozumienia. Szczególnie dla osób, które brały udział w TWC.
Po rejestracji i wybraniu państwa nie bójcie się testować gry na wszelkie możliwe sposoby. Nie mam nawet nic przeciwko kombinowaniu z szukaniem dziur i próbom obejścia systemu (o ile nie grozi to przeciążeniem serwera ).
Jeśli uzbiera się wystarczająca liczba graczy, to przeliczanie tur uruchomię w środę o 2:30 w nocy (kolejne tury co 24h).
Wszelkie znalezione błędy, albo propozycje wypisujcie tylko w tym temacie (żeby kilka osób nie zgłaszało tych samych usterek poprzez email/gg/pw itp.).
Nie mogę wybrać żadnego państwa, bo wywala mi, że prawdopodobnie jest zajęte, a chyba nie jest, bo w menu mapa (gdzie wywala błąd z 32 linii pliku map.php) wcale nie jest do nikogo przypisane. Dalszych testów nie mogłem przeprowadzić .
Ale gra wygląda bardzo fajnie, layout całkiem zgrabnie wyszedł, bardzo podoba mi się mapa.
Gra w: życie
Wiek: 28 Posty: 652 Skąd: Nowy Sącz Medale: 1 (Więcej...)
Wysłany: 24 Styczeń 12, 14:55
No cóż, jestem pozytywnie zaskoczony Jednakże jeśli chcesz aby ta gra odniosła sukces to przydałoby jej się więcej grafiki - np wygląd jednostek, podgląd miasta, portrety władców etc. Mam tak samo jak Siwy - chciałem wziąć Polskę i nie mogę ;/ Na minus zaliczam też ten pasek u góry strony - mały, słabo widoczny i czcionka zlewa się z tłem. Oprócz tego jest całkiem fajnie
No jasne, że nie możesz, bo już zajęta xd. Wara od Polski .
Xeno - daj se siana. Poza tym dla Odyna byłoby wręcz dobrze, gdyby ktoś w miarę zaufany próbował się włamać na konta innych userów gry testując zabezpieczenia. Zresztą od tego są też hakerzy - próbują się włamać, za zgodą admina, na jakiś serwer etc. i potem mówią jakie były dziury w zabezpieczeniach i jak uniknąć prawdziwych włamań.
Nie mogę wybrać żadnego państwa, bo wywala mi, że prawdopodobnie jest zajęte, a chyba nie jest, bo w menu mapa (gdzie wywala błąd z 32 linii pliku map.php) wcale nie jest do nikogo przypisane. Dalszych testów nie mogłem przeprowadzić .
Błąd już naprawiony. Nie uwzględniłem świata gracza w jednym zapytaniu
Tay napisał/a:
Jednakże jeśli chcesz aby ta gra odniosła sukces to przydałoby jej się więcej grafiki - np wygląd jednostek, podgląd miasta, portrety władców etc.
Zdaję sobie z tego sprawę Jednak takimi rzeczami zajmę się dopiero po obronie pracy. Przy obecnej, uproszczonej formie gry i tak mam aż za dużo do zrobienia...
Xeno napisał/a:
Ciekawe ciekawe. A czy to jest w pełni zabezpieczone przed hakerami?
Tay udzielił dobrej odpowiedzi. W pełni zabezpieczone na pewno nie jest, ale nie powinno być też dziur pozwalających na użycie najbardziej popularnych ataków. Dbam o bezpieczeństwo na tyle, na ile pozwala moje doświadczenie i użyty framework.
Dobra, już śmiga . Teraz czekam na następną turę .
Btw. "Dom publiczny" mnie rozwalił xd.
[ Dodano: 24 Styczeń 12, 17:40 ]
Znalazłem kolejny błąd podczas edycji informacji o państwie. Niby wszystko jest w porządku po zatwierdzeniu zmian (zielona ramka "informacje zostały zapisane"), ale owe informacje wcale nie zostały zapisane, opis państwa jest bez zmian.
Znalazłem kolejny błąd podczas edycji informacji o państwie. Niby wszystko jest w porządku po zatwierdzeniu zmian (zielona ramka "informacje zostały zapisane"), ale owe informacje wcale nie zostały zapisane, opis państwa jest bez zmian.
Kolejny błąd z tego samego powodu... Zmieniłeś opis i nazwę władcy koledze, który gra Polską na świecie I Już poprawione.
Gra w: życie
Wiek: 28 Posty: 652 Skąd: Nowy Sącz Medale: 1 (Więcej...)
Wysłany: 24 Styczeń 12, 18:42
1. Brakuje mi opcji "zapamiętaj hasło"
2. IMO powinien być podział na login i imię władcy, bo to trochę nieklimatycznie wygląda jak Polską rządzi PrOwoj954, a Hiszpanią SweetDziunia28
3. wyłączyłem js, wszedłem w zakładkę armia, nacisnąłem przycisk "wybierz wszystkie" i przeniosło mnie na dziedziniec
4. Kolejny błąd: dostałem propozycję paktu handlowego, zaakceptowałem, potem nacisnąłem przerwij i zostałem poczęstowany taką oto treścią:
Cytat:
(...).
[color="orange:84902c3e13"]Zapoznałem się, poprawiłem błąd i usunąłem kod. Wolę nie ujawniać na stałe szczegółów działania gry
- Odyn
Na razie to tyle, jak coś jeszcze wynajdę to napiszę
[ Dodano: 24 Styczeń 12, 19:44 ]
Nie mogę usuwać wiadomości ze skrzynki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum