Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Wysłany: 30 Kwiecień 11, 18:16 Kampania Historia Polski
Kiedyś wpadłem na pomysł, żeby zrobić paczkę z polskimi zamkami. Wziąłem się do roboty i zrobiłem około 15 polskich zamków jednak nigdy tego nie opublikowałem. Teraz mierze wyżej i chcę zrobić całą kampanie od roku 800 gdy to pierwsi piastowie podbijali i łączyli plemiona na terenie polski. Kampania skończy się na roku około 1600 gdy polska była u szczytu potęgi.
Pierwsze podboje pierwszych piastów, Mieszka I i jego następców, wielka wojna z krzyżakami, bitwa pod grunwaldem, wiek wojen kiedy to Polska walczyła z ruskami, tatarami, turkami, potop szwedzki i obrona jasnej góry - to i wiele więcej chcę umieścić w kampanii. Zrobiłem już pierwszą misje i muszę powiedzieć, że klimat jest niesamowity - wyobrażasz sobie, że jest to wielkopolska ponad 1000 lat temu, a ty ze swoją małą kompanią przebijasz się przez obozy barbarzyńców.
Teraz napiszę kogo potrzebuje i jak ma wykonywać swoją rolę:
*mapperzy - musi robić bardzo ładne mapy i wkładać w to całe serce, lepiej zrobić coś w 3 dni i porządnie niż odwalić maniane w 3 godziny
#potrzebuje ich około 5-7
#po prostu robimy jakiś z zamków, który kiedyś do polski należał i ustawiamy naszych żołnierzy w nim, jeśli chcecie zrobić atak na zamek to wybierzcie jakiś który polska zdobyła, ewentualnie może to być odbicie polskiego zamku z rąk wroga
*scenarzyści - co najmniej 15 lat i dobrze składać zdania
#potrzebuje ich około 2
#kiedy mapper zrobi mapę wyśle do nich pracę, a oni wyszperają na internecie info o danym oblężeniu historycznym (jeśli nic nie będzie to może to być całkowicie zmyślona historia)
#kiedy zrobimy już wszystkie misje, a będą one robione prawdopodobnie nie po kolei dodam do opisu przed misją jakiś tekst co by łączył go z poprzednimi zdarzeniami
Ja będę robić mapy oraz sklejać pracę wszystkich, po skończeniu projektu wszyscy którzy brali w nim udział będą mieć pełne prawa autorskie.
Chętni zgłaszać się tu w temacie i podawać gg (jeśli nie chcecie go publikować to wysłać mi na pw).
Dodam, że jak ktoś się zna na tyle na komputerze, żeby zrobić osobą grę na silniku strongholda tak jak LOTR to też się zgłosić.
PS. Jak wcześniej mówiłem zrobiłem już pierwszą misje tylko mam problem z drzewami na mapie, pod koniec misji nie ma już drzew na mapie, gdyż wszystkie zeschły i brzydko to wygląda. Jeśli ktoś wie jak temu zapobiec lub spowolnić ten proces o ile się da to proszę napisać.
Obecnie jest już team mapmakerski i powiem, że nie funkcjonuje zbyt dobrze Zrobić kolejny team składający się z 10 ludzi, który funkcjonuje i każdy jest aktywny, to już jest abstrakcja moim zdaniem. Poza tym, wątpię w to, że ktoś będzie chciał współpracować z kimś, kogo w ogóle nie zna, a już 7 doświadczonych mapmakerów to na pewno nie. Ogólnie to było parę takich pomysłów i nic z tego nie było, jedynie SHnet team. Ogólnie to jak byś był zaufanym użytkownikiem to byłaby jakaś szansa, obecnie nie ma jakiejkolwiek szansy na powodzenie takiego czegoś. Osobiście jako mapmaker bym czegoś takiego nie popierał z w/w powodów
LOTR to nie jest osobna gra na silniku stronghold, tylko mappack.
Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader
Wysłany: 1 Maj 11, 07:39
Kupiec, jakbyś był trochę na forum, udzielał się, wystawiałbyś wcześniej takie mapy i nie robiłbyś błędów ortograficznych w swoim nicku i miałbys niższe wymagania, to może by coś z tego było. Przedstawię ci sprawę z mojego punktu, doświadczonego mapmakera: Dlaczego mam kupować kota w worku? Nie wiem kim jest ten kupiec, czy jest dobry, czy przykłada się do pracy, czy nie ma słomianego zapału. I dlaczego stawia tak dziwne warunki? 15 lat? Czy myśli, że nie ma kompetentych ludzi poniżej piętnastki?
Powiem ci tyle, że w okolicach 12-14 jest większość dobrych mapmakerów. Do takiego planu trzeba czasu, a tak wystawienie na łeb, na szyję planu nowego teamu, z takimi wielkimy zamyśleniami, to jak kolos na glinianych nogach. Radzę ci najpierw wybudować fundamenty nowej kampani, niż od razu ją stawiać na (bardzo) chwiejnym podłożu.
Przecież ja nikogo nie zmuszam. Jesteś chętny to napisz, a nie smęcicie "to nie wyjdzie", "jesteś za krótko na forum", "nie znamy cię" itd. Zaśmiecacie mi tylko temat. Coś wam się nie podoba to przemilczcie to. Co do tego wieku to nie trzeba się tak tego dosłownie trzymać, a tak napisałem, gdyż wiem z własnego doświadczenia jak może wyglądać praca z 13-latkiem. Oczywiście większość nie jest taka. Może ja powinienem mieć zaufanie do osób młodszych, a wy do mnie. Przecież jak zrobicie mapę to macie ją na komputerze i wasza praca nie pójdzie na marne nawet jeśli to nie wypali.
Kupiec Hrupkuw napisał/a:
To nie musi być zgrana drużyna tylko każdy coś z własnej chęci zrobi i wrzuci.
Może ja coś zrobię, mam trochę wolnego czasu, a mapki nie wychodzą mi zle.
_________________ I'm Richard the Undead Warlock, Master of Magma, Chief Warlock of the Broders of Darkness, Lord of the Thirteen Hells, Master of Bones, Master of Fire, Emporor of the Black, Lord of the Undead and the Mayor of the little village up the coast.
Gra w: Sh+SHC
Wysłany: 1 Maj 11, 11:29
Ja z checia bym wzial udzial w projekcie, ale niestety, pracuje dla Teamu(choc moj wklad jest niewielki ).
_________________ One, two Freedy's comming for you... Three, four better lock your door... Five, six grab a crucifix... Seven, eight better stay up late... Nine, ten never sleep again...
Ok to zróbcie jakiś zamek/zamki i wrzucajcie tu, a ja wszystko skleję, jeśli chcecie też na bieżąco śledzić postępy to mogę wam wysyłać co kilka dni paczkę. Zrobione są już 2 pierwsze misje:
1 - Pierwsze pchnięcie
Zarys fabuły: Na terenie wielkopolski toczą się walki między pogańskimi plemionami. Przebij się przez obozy barbarzyńców i pokaż kto tu rządzi. (armia którą podążamy jest dowodzona przez pierwszych piastów) - rok 800
2 - Zemsta Barbarzyńców
Zarys Fabuły: Nie wszystkie plemiona udało się zjednoczyć i te które się oparły teraz zjednoczyły siły i ruszają na stolicę polanów czyli Gniezno. - rok 889
Zaczynam pierwszą, ale według mnie przydałoby się kilka misji o przejmowaniu ziemi od pogan, jedna wioska to mało.
_________________ I'm Richard the Undead Warlock, Master of Magma, Chief Warlock of the Broders of Darkness, Lord of the Thirteen Hells, Master of Bones, Master of Fire, Emporor of the Black, Lord of the Undead and the Mayor of the little village up the coast.
Gra w: Stronghold & Stronghold Crusader
Wysłany: 1 Maj 11, 17:47
No, to chociaż pokaż jedną mapę. Mówimy to z naszego własnego doświadczenia - nie jesteśmy na forum od wczoraj Jeśli twoje mapy będą na dobrym poziomie, to mogę ci coś ewentualnie pomóc. Map robić nię będę (jak na razie jestem głównym napędem teamu ) ale jakąś fabułę mogę ci napisać.
Są 2 misje o przejmowaniu ziem od pogan, może dorobię więcej, jeśli ktoś chętny do zrobienia takiej misji zapraszam bardzo.
Co do screenow mam nadzieje, że minimapa z pierwszej misji wystarczy:
http://img59.imageshack.us/i/minimapa.png/
Tak, tak wiem, że te zagrody nie są w dobrym stylu, ale to tak ma być bo to tylko proste budowle pogan. Jeśli komuś to będzie bardzo przeszkadzać to mogę je zrobić bardziej skomplikowane. Trzeba zabić wszystkich wrogów na mapie nie tylko lorda ostatniej fortecy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum