Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: Stronghold 1, czasami SC
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 17:46 Propozycja
Witam!
Na początku chciałem oznajmić że jestem tu nowy.
A teraz do rzeczy, wiem że były/są dwie edycje konkursów, ale chciałbym zaproponować według mnie lepszy pomysł.
Powiedzmy że mamy konkurs, każdy ma stworzyć swoją mapie w trybie inwazji/oblężenia.
Powiedzmy że jest to oblężenie i 10 graczy, pracujemy nad mapami od 1 do 2 tygodni(czyli jest na to określony czas) i następnie wysyłamy w PW link sędziemu, sędzie sprawdza mapę, czy nie ma jakiś udogodnień dla jednej strony po czym, czeka na pozostałe prace.
Gdy jest już 10 map, każdy dostaje losową przyznaną mapę, do gry z twórcą mapy/losową osobą. Gdy ktoś powiedzmy, wygra mapę twórcy, dostaje 2 punkty a gdy przegra 0, natomiast jeżeli twórca obroni swoją mapę, dostaję 2 punkty ale przy czym jeżeli przegra to ma -1 punkt. Myślę że taki turniej z MapMaking'iem połączony, mógł by dać wiele frajdy i umilić nam czas do wydania Stronghold'a 3.
Gry odbywały by się standardowo Stronghold/Stronghold Crusader albo w ustalonej sytuacji Stronghold Crusader Extreme.
Co sądzicie o tym pomyśle?
Pozdrawiam
Rahu
PS: Przepraszam za powtarzające słowa ale śpieszę się.
Gra w: czasami zrobię mapę na konkurs (SH/ SHC),
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 17:53
Witam
Nie wiem co do pomysłu, ale sędzia mógłby być oskarżony o stronnictwo i teraz :
a) jak chcesz w 'klarownym środowisku' wylosować mapę ?
b) sędzia mógłby źle ocenić poziom trudności mapy
Problemem mogłoby sie również okazać znalezienie 10 dobrych mapmakerów-graczy, ale to już inna działka
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 17:59
To był tylko przykład, z tymi 10 mapmakerami, a myślę że każdy kto lubi tą serie, umie w nią grać.
Co do pytań a i b, sądzę że jakiś moderator mógłby być sędzią, albo jakaś zaufana osoba. Co do b), to chodziło o to że sędzia sprawdziłby czy nie ma po prostu jakiś surowców bliżej gracza 2 a dalej od gracza 1...
No okej, czekam na dalsze pytania.
PS: Poza tym, gramy dla zabawy, nie dla pieniędzy, sławy czy coś, więc oszukiwanie nie miało by sensu.
Ostatnio zmieniony przez Rahu 21 Wrzesień 10, 18:02, w całości zmieniany 1 raz
Po pierwsze to nie jestem pewien czy ktokolwiek z nas(moderacja, administracja) miałby czas sprawdzać mapy i bardzo angażować się w konkurs. [ To tylko moje głośne myśli. Mogę się mylić co do chęci(możliwości) zielonych lub adma ]
Po drugie dużym utrudnieniem jest czas. Konkurs mapmaker'ski przerodziłby się w taki "niby turniej", a te powodzenia u nas większego nie miały. Zawsze był problem z nierozegranymi pojedynkami i nieumiejętnością dogadania się. ( Mimo wszystko taka "rewolucja" w tego typu konkursie dodałaby pewną różnorodność. Minusem jest to, że nie każdy potrafi dobrze grać przeciwko innym. To owocuje tym, że mapa, która jest świetna może przez brak umiejętności, zostać po prostu wyprzedzona przez słabszą. )
Po trzecie jesteś tu nowy i nie wiemy jak duży jest Twój zapał. Na forum jest kilka zaniechanych pomysłów z powodu braku chęci, zmęczenia czy Bóg wie czego innego. Oczywiście nie mam intencji wybić Ci tego pomysłu głowy, a jedynie podkreślić iż takie przedsięwzięcie jest bardzo trudne w realizacji. ( Trudno jest czasami zmusić graczy by przestrzegali terminów itp. )
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 19:31
Heh, trochę mi się nie chce wierzyć że fani Stronghold'a nie wywiązują się z terminów, przecież najlepiej się gra z żywym przeciwnikiem. W soboty i niedziele można by było urządzać pojedynki, gra nie trwa długo, a jeżeli ktoś chce wygrać, to zawsze może potrenować. Po prostu nie wierze że ktoś przeszedł cruska czy S1 i nie umie dobrze grać.
Skoro ludzie tworzą powiedzmy swoją mapę i poświęcają na to godzinę dziennie, to nie wierze też żeby nie znaleźli sobie godzinki na sparing.
Więc mapmakerzy + ja to jakieś 7 osób? Turniej mógłby się odbyć, może w grudniu albo coś. Zawsze zostają szybkie sparingi pod koniec roku, ale rozumiem że wtedy wszyscy po dworze chodzą i wyczekują tego kluczowego momentu. Ale myślę że dało by się temu jakoś zaradzić.
Gra w: czasami zrobię mapę na konkurs (SH/ SHC),
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 20:00
Sory stary, ale mój rok szkolny zapowiada się bardzo pracowicie więc na mnie nie licz. Jak się w coś takiego zaangażuje (i tak już gram u Woja) Będę miał dużo sobót roboczych...
Rahu napisał/a:
Skoro ludzie tworzą powiedzmy swoją mapę i poświęcają na to godzinę dziennie, to nie wierze też żeby nie znaleźli sobie godzinki na sparing.
Ja już w ogóle od pięciu miesięcy nie odpaliłem SH 1/SH C, nie mówiąc już o Edytorze ...
Gra w: SH2 multi (okazyjnie)
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 20:01
To już któryś turniej, który rozpoczyna się z wielkim zapałem i kończy zanim się rozpocznie. Ogólnie to kiedyś był dobry czas na konkursy, a dzisiaj już nikomu nie chce się grać wiecznie w tą samą grę, nawet na forum niewielu już się wypowiada. Konkurs nie wypali, jak każdy. Na pewno wszyscy mapmakerzy nagle się nie zjednoczą i nie pójdą razem w świat, jednemu się nie będzie chciało, drugi będzie miał coś nie tak z płytą, trzeci będzie się ociągał, czwartemu nie będzie pasował termin, piąty będzie miał dużo do nauki (tak przykładowo podaję ) Już zwykły turniej nie wypala, a co dopiero, gdy trzeba jeszcze robić do tego mapy. Wiem, zniechęcam, ale taka jest prawda. Były już setki takich prób na tym forum, najróżniejsze pomysły, były specjalnie zakładane tematy, a nawet działy, i większość z nich znajduje się dziś w koszu. Dzisiaj łatwiej jest sobie pograć przez hamachi z kimś, niż robić konkurs. Po prostu nikomu się nie chce tłuc tyle czasu w jedną grę.
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 20:36
Wiem, ale jak wyjdzie w S3 i jeżeli ta twierdza będzie DOBRA, to pewno znowu zrobi się tu tłoczniej. Ale jest jak jest, no powiedzmy taki Heroes 3, jest scena modderska, są turnieje, a gra jest stara, cóż, widać Stronghold nie cieszył się taka popularnością, ale przez to że gra wyszła w takim roku i okresie, wtedy każdy latał na dworze, a nie grał.
PS: Nie napadajcie tak na mnie , ja tylko proponuje.
Wysłany: 21 Wrzesień 10, 21:28
No tak, ale seria znowu odżyje, oczywiście jeżeli gra będzie dobra, pod warunkami:
-Fabuły
-Muzyki
-Klimatu
-Grywalności
-Z dobrze rozbudowanym edytorem
Uważam, że Twój pomysł się nie przyjmie. Dlaczego ? Nawet sam konkurs mapmakerski jest olewany przez userów. Ostatnio było 10 zapisanych, a mapy wystawiło 5 ( szósty po terminie ). Łączenie turnieju z konkursem wyzwala jeszcze większe prawdopodobieństwo niepowodzenia. Oczywiście możesz spróbować to zorganizować, uprzednio kontaktując się z Odynem. Ja jednak jestem zdania, że b. trudno będzie Ci wciągnąć ludzi z tego forum.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum