Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: Wszystkie Strongholdy i nie tylko
Wysłany: 29 Czerwiec 16, 22:03 Twierdza wywala podczas gry
Witam!
Mam taki oto problem. Podczas grania w Stronghold Crusader 2 lub Tomb Raider (obie na Steamie), gdzieś po 10 minutach gra wywala do pulpitu, trzeba zastosować Ctrl+Alt+Delete i pojawia się komunikat "program x przestał działać". Gra normalnie nie zacina, podczas rozgrywki nie występują spadki FPS-ów.
Oto specyfikacje mojego peceta:
Procek: Intel Core i3-3220 3.30 GHz
Karta graficzna: AMD Radeon HD 7700 Series
RAM: 8 GB
Zasilacz: Vero M1 600W
Jak widać wymagania obu gier spełniam, więc nie wiem co może być powodem błędów. Proszę o pomoc.
_________________ "Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. [...] Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale."
- Andrzej Sapkowski, Ostatnie Życzenie
Chwała Twierdzy!
Ostatnio zmieniony przez kapifili 3 Lipiec 16, 23:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 3 Lipiec 16, 23:20
Nieee, źle skonstruowałem zdanie. Już poprawione
_________________ "Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. [...] Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale."
Może być wiele powodów takiej rzeczy. Rób poniższe działania po kolei i po każdej takiej akcji sprawdź czy się poprawiło.
Myślę, że masz aktualne wersje, ale jeśli dziwnym trafem wyłączyłeś aktualizacje do tych gier zaktualizuj.
PPM na grę w bibliotece Steam, właściwości, pliki lokalne, sprawdź spójność plików gry.
Zrób to dla Crusadera 2 i Tomb Raider, skoro obie Ci się wyłączają, a nuż zaskoczy.
Zainstaluj nowy sterownik graficzny.
Znajdź folder z grami Steam. (Steam>steamapps>common) Znajdź pliki .exe twoich gier (Powinny być w folderze z grą, możliwe, że w jakimś podfolderze typu bin, system) i w ich właściwościach wybierz "Uruchom jako administrator". To też często pomaga.
(Jeśli zniknie Ci nakładka Steam, a jest Ci potrzebna, to Steam tak samo uruchamiaj w trybie administratora)
Jeśli powyższe nie zadziała i będzie Ci się chciało, to włącz grę w okienku i równocześnie odpal HWMonitor i popatrz na temperatury. Zanotuj je i nam tu podaj; jak wygląda sprawa z temperaturami na pulpicie, po włączeniu gry i w momencie wywalenia błędu. A także czy szybko podzespoły się schładzają do temperatury w spoczynku. Może któraś część po prostu nawala i za bardzo się grzeje, więc komputer wyłącza proces. (Wut)
Jest lato więc różne rzeczy się dzieją z komputerami; proponuję wyczyścić w środku, jeśli dawno tego nie robiłeś. Tylko proszę, nie odkurzaczem. Żeby dostać się do szczelin najbezpieczniej jest użyć sprężonego powietrza za kilka złotych, tylko upewnij się, że nie masz w pokoju np. zapalonej świeczki, bo taka puszka zawiera łatwopalne gazy.
Cóż, sprawdzaj, może coś pomoże.
_________________ Mam tyle lat, a nadal czuję się jak dziecko. I git 🤡
Wysłany: 4 Lipiec 16, 14:34
Zauważyłem, że nie są to problemy z tylko tymi dwoma grami, bo teraz praktycznie w każdej grze występuje ten problem. Myślę, że to wina przegrzewania podzespołów. Spróbuję sprawdzić tę temperaturę, a następnie napiszę co i jak.
Co do czyszczenia, robiłem to tydzień temu, niestety odkurzaczem, ale byłem ostrożny, by niczego nie uszkodzić. Mogę najwyżej wyczyścić jeszcze raz sprężonym powietrzem.
Edit.
A więc pomiary zostały wykonane. Poniżej wklejam link do Dysku Google z odpowiednimi folderami. W sumie zdziwiło mnie to, że temperatura karty graficznej w momencie błędu wynosiła prawie 100 stopni
Dodam jeszcze, że po kilku minutach od wywalenia gry podzespoły zdołały się schłodzić do "normalnych" temperatur.
Czyściłeś przed czy po wystąpieniu tego problemu?
Jak działa po odkurzeniu to raczej już nic z nim nie będzie, ja jednak nie polecam tego sposobu na przyszłość, różne cuda się mogą stać. Szczególnie gdy rura jest metalowa, a jak też końcówka to już pogrom. Jeśli dokładnie go wyczyściłeś to wątpię by była taka potrzeba jeszcze raz.
100 stopni to na pewno nie jest normalna temperatura. Ona skoczyła do tylu tylko na moment, z jakiejś dużo mniejszej temperatury? Mógł HWMonitor źle odczytać temperaturę w momencie błędu, zdarza się.
W trakcie gry masz takie mniej więcej 70 stopni bez zmian? Bo taka temperatura jest okej.
Inne podzespoły mają temperatury raczej w porządku.
Schładza się kilka minut? Znaczy, mi się schładza max. minutę, więc jeśli uważasz, że u Ciebie to trwa długo, to wtedy wentylatory mogą nie wydalać z chłodzeniem, przez kurz, albo system nie ustawia poprawnych obrotów.
Popatrzyłem na Twój zasilacz i wątpię, by to on był sprawcą, tzn. jest jak najbardziej dobry jako model; nie mówię, że nie mógł się popsuć.
Cóż, co pozostaje do zrobienia, jeśli całą resztę co wypisałem już zrobiłeś:
CCleaner i posprzątanie śmieci na kompie.
No i ostatnią rzecz którą możesz zrobić w domu to format, ale to już musisz sam zdecydować, czy decydujesz się na taki krok, bo HDD też na tym cierpi - to mimo wszystko trochę GB do wyczyszczenia.
Szczerze powiedziawszy nie mam już więcej pomysłów, więc pomocy musisz szukać gdzie indziej - podaj im na pewno podzespoły, dokładny model karty graficznej i te temperatury. Albo zanieść do serwisu, choć tę opcję bym brał pod uwagę tylko w ostateczności; ja nie mam miłych wspomnień z poprzednim komputerem.
_________________ Mam tyle lat, a nadal czuję się jak dziecko. I git 🤡
Wysłany: 4 Lipiec 16, 22:43
Kompa odkurzałem po wystąpieniu błędu, myślałem że to załatwi sprawę.
Grałem teraz w AC IV: Black Flag i temperatura karty w trakcie grania utrzymywała się na poziomie 75 stopni, ale nagle wzrosła do 104 stopni i gra się wyłączyła. Poprzednie testy był na Tomb Raider. Karta graficzna schłodziła się z 75 stopni na 55 w ciągu 2 minut, a do temp. 48 stopni w 6 minut, więc chyba to wszystko wina uszkodzonego chłodzenia karty graficznej, bo ja również innych pomysłów nie mam.
Poza tym, czyszczenie CCleanerem i skanowanie AdwCleanerem robiłem tydzień temu.
Dzięki za pomoc DarnokOk, jak coś się uda zdziałać, to napiszę.
Edit.
W sumie dawno nie pisałem w tym temacie. Zainstalowałem do kompa jeszcze jeden wentylator, karta ma już normalne temperatury i co najważniejsze gry rzadko już wywalają. Jednak problem był z kartą graficzną, za niedługo z resztą kupuję nową. Powiem tylko, że nie będę już kupować kart od AMD i wam też zdecydowanie to odradzam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum