Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Ahhh Tay, Tay . Takie podstawy, nie spodziewałem się .
Nie możesz bezpośrednio w PHP pisać kodu HTML. Musisz go albo echować, albo kończyć kod PHP pisać HTML i znowu zacząć PHP, czyli np.
Kod:
<?php
jakis
kod
PHP
?>
<h1>Kod HTML</h1>
<p>Tutaj mogę pisać w HTML :)</p>
<?php
tutaj dalszy
ciag kodu PHP
?>
Ten sposób jest dobry, gdy mamy duży kod HTML do osadzenia w PHP, np. formularz jakiś etc. Lepiej po prostu echować go. Tutaj trzeba pamiętać o tym, że znaki specjalne w cudzysłowach muszą być poprzedzone backslashem, np. cudzysłowy właśnie. Czyli musisz przed każdy cudzysłów dodać backslach, np.
Jest także coś takiego jak magiczne cudzysłowy. To znaczy, że wewnątrz pojedynczych można normalnie stosować podwójne i odwrotnie. Co za tym idzie możesz to wyechowac w ten sposób:
Gra w: życie
Wiek: 29 Posty: 652 Skąd: Nowy Sącz Medale: 1 (Więcej...)
Wysłany: 13 Wrzesień 11, 14:45
Pomogłeś, przynajmniej ja rozumiem, a czy wszystko zadziała - zaraz się przekonamy btw. którą metodę preferujesz? Tą z backslahsami czy może pojedyncze cudzysłoey?
Ja tą z backslashami, a raczej tą z podwójnymi cudzysłowami - dziwną nazwę jej nadałeś xd. Bo 'obsługuje' ona przejścia do nowej linii (\n) i przetwarza bezpośrednio w sobie zmienne, tzn. mozna napisać np. tak
Kod:
echo "Wartość tej zmiennej wynosi $zmienna";
w miejsce $zmienna skrypt podstawi jej wartość. W pojedynczych cudzysłowach wyświetli po prostu $zmienna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum