Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Wysłany: 19 Maj 11, 19:02 Kilka pytań do tworzenia map w SH2
Siema! Mam kilka pytań co do edytora do tej gry: (gram 2 lata ale nadal tego nie rozgryzłem)
1. Jak dodać odprawe na początku misji
2. Jak dodać "inne" elementy( np. Ruiny, zniszczoną do połowy wieże, obóz bandytów itp. widziałem na jednej mapce)
3.Jak zrobić aby po np. zebraniu 100 sztuk złota wybrane jednostki np bandyci ruszyli w strone mojej osady ? (nie chodzi mi o inwazję tylko oni sobie tam chodzili i nagle ruszyli na mnie)
Gra w: Sh+SHC
Wysłany: 19 Maj 11, 19:26
Gogetan napisał/a:
1. Jak dodać odprawe na początku misji
Piszesz w podstawowym oknie, gdzie zapisujesz mape
Cytat:
2. Jak dodać "inne" elementy( np. Ruiny, zniszczoną do połowy wieże, obóz bandytów itp. widziałem na jednej mapce)
Tworzysz sam . Zniszczona wieza pochodzi ze zniszczonej wiezy(logika ), np. okraglej baszty czy wiezy obronnej. A ruiny zazwyczaj tworzysz z podniszczonych kawalkow murow oraz ruin.
Gogetan napisał/a:
3.Jak zrobić aby po np. zebraniu 100 sztuk złota wybrane jednostki np bandyci ruszyli w strone mojej osady ? (nie chodzi mi o inwazję tylko oni sobie tam chodzili i nagle ruszyli na mnie)
nie da sie.
_________________ One, two Freedy's comming for you... Three, four better lock your door... Five, six grab a crucifix... Seven, eight better stay up late... Nine, ten never sleep again...
1. W podstawowym oknie są tylko wybranie rodzaju mapy, minimapa, zapis, wyjście i zdarzenia. Przypomne że chodzi mi o SH2
Co do 2 to jak to zrobić ? Wiem że coś chyba chodzi o zapisanie mapy, włączenie gry i przerobienie ten gry na mape tak ? Tylko jak to zrobić ? I jak zrobić obóz bandytów ?
3. Musi się dać. Widziałem na jednej mapie po zajęciu 2 wsi rycerze ruszyli na mnie (Mapa: Hurry to Bree jedna z serii map władcy pierścieni)
2. To już trochę prostsze, ale i tak trochę roboty trzeba http://stronghold2.heavengames.com/sd/sd9 . Także po angielsku. A obóz bandytów masz w edytorze w budynkach militarnych (koszary, zbrojownia, obóz najemników, itp.). Stawiasz go jak zwykły budynek.
3. Bandytami nie możesz sterować. Możesz tylko decydować ile ich jest i jak szybko przychodzą. Dodajesz zdarzenie "występowanie bandytów" i tam wszystko ustawiasz. A jeśli chcesz, żeby na mapie ciągle były jakieś jednostki, tzn. stały w miejscu i jak zbierzesz te 100 sztuk złota zaczną Cię atakować, musisz dodać zdarzenie "uczyń oddziały superagresywnymi", ustawiasz odpowiedni kolor (tych jednostek) i warunek (uruchamianie) zdobądź 100 złota. Łatwiej jednak dodać inwazję, w edytorze stawiasz sztandar (ten obok terytoriów) tam, skąd mają przyjść i drugi tam gdzie mają zaatakować, lub nawet tylko się przemieścić (w Twierdzy 2 nie jest tak jak w jedynce, że wojska atakują z rogu mapy - mogą nawet pojawić się nagle koło ogniska). Dodajesz inwazję, w polu "cel inwazji" dajesz pierwszy sztandar, w polu "cel ostrzału" ten drugi sztandar. Wybierasz wojska i jaki lord cię atakuje (np. Lord Barclay, bo ma zielone wojska przypominające bandytów). Następnie warunek (uruchamiania) "zdobądź 100 sztuk złota".
Mam nadzieję, że zrozumiałe i bardziej przydatne niż to co napisali moi poprzednicy.
Gra w: SH1 HD, SHC HD, SH2
Wysłany: 23 Maj 11, 12:21
Chodziło mi o to, że nie można sterować kiedy atakują ci bandyci z obozu bandytów. Oni nie należą do żadnego lorda i każdego atakują.
Tak to możesz robić bandytów w obozie najemników, wtedy po prostu należą do ciebie (xD). Tak samo możesz robić inwazje bandytów, ale wtedy są to zwykłe inwazje, a nie ataki takie jak z obozu bandytów. A kolor zielony poleciłem, bo wtedy inne jednostki są zielone, a nie tylko bandyci.
Trochę skomplikowane, ale nie umiem tego łatwiej opisać. Jak masz jeszcze jakieś pytania to odpowiem, bo teraz gram prawie tylko w Twierdzę 2 i jestem w temacie.
Gra w: SH, SHC(wszystkie), SH2 Deluxe
Wysłany: 23 Maj 11, 13:17
ponceriusz, nic nie jest skomplikowane wszystko dokłanie wyjaśniłeś.
_________________ Modlitwa jest największą potęgą świata. ks. Franciszek Jordan Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem - Polska jest Polską, a Polak Polakiem. Adam Mickiewicz
Dzięki. Hmm...a możesz mi powiedzieć czy da się zrobić powiązane ze sobą misje ? Chodzi mi o to, że np. Jest misja: Kampania cz.1 i po jej przejściu pojawia się mapa Kampania cz.2
Gra w: SH1 HD, SHC HD, SH2
Wysłany: 25 Maj 11, 20:01
Nie możesz zrobić tak jak w głównej kampanii, bo musiałbyś nie wiadomo co edytować w kodzie gry. Po prostu dawaj nazwy wskazujące jedną kampanię, np. "Hist. Polski - misja I Chrzest", albo "Chrzest Polski by Gogetan". Wszystkie mapy co zrobisz lub ściągniesz są po prostu w "Własne" w ścieżce pokoju lub wojny, zależy jaką mapę zrobiłeś.
Chyba, że chodzi ci o to, że na jednej mapie jest kilka misji. To już jest bardzo proste, bo wystarczy kliknąć w edytorze "dodaj nową misję", ale raczej nie o to chodzi, bo nie mógłbyś tego nie zauważyć . Jak masz jakieś jeszcze pytania to mogę odpowiadać, dobrze, że ktoś wreszcie zajął się Twierdzą 2, b prawie nikt na forum w to nie gra, a już zupełnie nikt nie wstawia map.
Jak możesz pisz wszystko. Przyda się . Kolejne pytania:
1.Masz może jakieś rady co do krajobrazu jak go fajnie urządzić itp.?
2.Czy da się dodać przeciwnika (tzn jednostkę do gry? Chodzi mi o to żeby np. Włócznik miał odpowiedik: Włócznik Generał itd.)
3.(to już bardziej do Królotwórcy) Jak zrobić tzn co dać żeby NPC się rozbudowywały ?
2.Chyba się nie da.
3.Przeciwnicy sami się budują nie da się im rozkazać zbudowania wieży albo kościoła.
Wioski też same się budują, ale potrzebują drewna w swojej wiosce sam możesz stawiać budynki
3. Chodzi mi bardziej o to, że jak robie mapę do królotwórcy a potem chcę w nią zagrać przeciwnicy stawiają (najczęściej) 10 chat drwali (Bez kmieci) lub 9 sadów (również) Ustawiałem nawet przewage komputera i nic...
PS. Daje im wszystko drzewo, żelazo, kamień a wioski mi się normalnie budują
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum