Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Opisujcie w tym temaccie jak rozijacie swoją ekonomię:
Ja zacznę:
jedzenie:
-ser
-chleb
broń
-pałki
-kusze
-zbroje metalowe i skórzne
-miecze
surowce
-wszystko ale smoły nie preferuje (tylko na mapie bagniste piekło)
@@@Singiel:@@@
***Żarcie :
Chleb -> Młyn -> Piekarnia
***Popularność :
Rzeczy przyjemne, chmiel -> browar -> karczma, religia
***Broń:
Broń do sprzedania : kusze, zbroje (połowa zbroi do sprzedania)
Broń dla żołnierzy: zbroje (połowa produkcji), halabardy, miecze
***Surowce:
Wszystko oprócz smoły
@@@Multi:@@@
***Żarcie:
Na mapach na których jest 5 lub wiecej farm produkuje jabłka
Na mapach gdzie jest mniej niż 5 farm produkuje chlebek.
***Popularość:
Piwo, religia
***Broń:
Do sprzedania: kusze
Dla żołnierzy: nie używam żołnierzy europejskich w multi.
***Surowce:
Maksymalnie wykorzystuje całe surowce
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader, SC Extreme
Wysłany: 28 Grudzień 08, 12:31
Pożywienie(w zależności od sytuacji na mapie):
1. Sady jabłoni
2. Farma pszenicy --> Młyn --> Piekarnie
Popularność:
stosunkowo rzadko ingeruję w rzeczy przyjemne/nieprzyjemne, ale jak używam, to zawsze te drugie. ZAWSZE jednak używam:
Farma chmielu --> Browar --> Karczma (+8)
Katedra + dużo kościołów i kapliczek (min. +5) - zazwyczaj robię 3-4 katedry
Militaria:
w SH:C w pierwszej fazie budowy nie używam europejskich jednostek prócz początkowych (łucznicy na wieże, włócznicy do kopania fosy i niszczenia mniejszych zabudowań nieprzyjaciela). Buduję jednak (multiplayer) Kowali(miecze), Płatnerze(zbroje) i Stajnie(Konie) w dużej liczbie. W zaawansowanym etapie gry tworzę tyle konnych jeźdźców europejskich, ilu się da(50-100 zazwyczaj) i czasem trochę wojowników.
Pozostałą moją armię stanowią arabscy łucznicy(na wieżach), łucznicy konni(atak), assasyni(atak), mangonele(obrona), katapulty(atak) a często również niewolnicy(kopanie fosy) i balisty ogniowe(atak).
Surowce:
Wszystkie, bez wyjątku. Tylko nie wszystko daję na zamek:
Drewno - praktycznie cały czas potrzebne, sprzedaję tylko w sytuacji kryzysowej (50)
Kamień - po zbudowaniu twierdzy wszystko idzie na sprzedaż (140-350)
Żelazo - tylko niewielka liczba wydobywana przeze mnie zostaje(na miecze i zbroje). Resztę sprzedaję(1250-2400)
Pivo - większość do gospód, których w mieście zwykle mam sporo. Sprzedaję tylko to, co mam na zbycie(200-500)
Smoła - na sprzedaż cała (50-200)
Ostatnio zmieniony przez Fryzjer 29 Grudzień 08, 13:12, w całości zmieniany 1 raz
Single:
zawsze farmy pszenicy (a co za tym idzie, chlebek do wszamania)
krowa na zbroje dla kuszników
chmiel
podatki zdzieram najczęściej za religię, szerzenie alkoholizmu, (nie używam rzeczy miłych, bo spada produkcja). Dodatkowo fundusze czerpię ze sprzedaży surowców, wydobywam ile się czego da
Jednostki mieszane, to zależy od humoru i jak chce się pobawić z przeciwnikiem
W multi nie mam jednakowej taktyki, kasa z tego samego co w singlu. Pożywienie róznie, zależne od mapki na jakiej gram. Wojsko, także mieszane lecz nie jest już tak różnorodne jak w singlu, zawęża się do kilku najlepszych jednostek.
Speeder ma racje. Bardziej opłaca się sprzedawać żelazo i za to złoto rozwijać eko... a zamiast zbroi produkować kusze (jeśli nie mamy drzewa to należy je kupować) <<< tak bardziej się opłaca w multi na większości map.
Ja kupuję max drewna.. Zajmuję żelazo i kamień (czasem drewno, jak jest blisko i dużo).. Jak już mam obsadzone rudy to stawiam 3-4 farmy pszenicy i reszta jabłka..
Buduję 3 młyny i dookoła spichlerza piekarnie .. Na jakimś zadupiu robie domki i rzeczy przyjemne.. Niedaleko składu zapasów grotnika/w.łuczniczy i jak jest żelazo to miecza i zbroje.. Potem to wszystko otaczam murem/okopuję fosą z zewnątrz i zbieram na armię...
Zaznacze tylko że gram w tą gre pare dni i nie najlepiej mi idzie ;/ do 30 misji doszedłem.. Więc nie polecam takich działań nikomu..
Najbardziej wydajną jest opcja 2 farmy pszenicy 1 młyn 7/10 piekarń -
(Wszystko zależy od odległości farm - młyna - piekarń od składu zapasów)
Najlepiej postawić (zależy tym razem od liczebności naszego pospólstwa) po kilka (1/2/3) sadów i zagród blisko spichlerza wtedy racje będą bardziej różnorodne (+2 na popularności)
Mięso - wasza inicjatywa.
To jeżeli chodzi o żarło.
Jeśli chodzi o kamień to po trzy woły do jednego kamieniołomu (zależy wszystko też od odległości od składu) Reszta przemysłu - ile się da
Gra w: SH1,SHC
Wysłany: 29 Styczeń 09, 15:04
Na singlu:
4/5 farm pszenicy>2 młyny>6/8 piekarni(najszybsze żarełko)
jak jest dużo trawy to jabłuszka
mućki, ale tylko dla skór
bez chmielu się nie obędzie>3 browary
Stawiam jedną katedrę i tyle karczm, by było zawsze +8(z tego kasa leci + sprzedaż surowców ile się da). Eksploatuje każde najbliższe złoże surowców na ful.
Wojsko:
obrona: arabscy łucznicy, kusznicy, balisty(oba rodzaje), pikinierzy
atak: HA(minimum 70), zbrojni, katapulty , kusznicy i jak jest fosa to pikinierzy
W multi nie opisze, bo grałem tylko 3 razy na standardowych mapkach.
_________________ Głowa bez pamięci to Twierdza bez garnizonu.
Napoleon Bonaparte
=> 2 farmy pszenicy + tartak + 6-8 piekarń
=> full kamieniołomów
=> full żelaza
=> 2 farmy chmielu + 5 browarów + 3-4 karczmy
=> rzeczy radosne na +2
=> farmy sera (tylko dla zbroi)
Formy Defa
=> 12 wież
=> tylko na jednej mangonela na reszcie balisty
=> Arabscy łucznicy + kusznicy
=> obrona lorda -> rycerze
=> na murach miotacze bomb(gdyby chcieli zakopać fosę)
Formy Offa:
300 konnych łuczników + 16 assassynów (Gdy się nie patyczkuję z wrogami )
7 trebuszy, 4 katapulty, 8 balist, 100 konnych łuczników, 1 wieża oblężnicza, i ok. 50 pałkarzy i ok. 30-40 assassynów <--- starczy na 1 bota :]
Jedzenie:
Nie robie o___O
Zamiast jedzenia stawiam kościółki i karczmy
Bronie:
dla armii: jedynie łuki i kusze
do sprzedania: różnie, co uda mi się wytworzyć ze względu na surowce
Surowce:
Co jest
Większość rzeczy uzależniam od mapki, ilości surowców i kaski -.-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum