Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Tutaj można dyskutować o tym ważnym wydarzeniu. Na onet.pl ostatnio pojawił się artykuł o tym. Napisano tam, że gdyby nie konstytucja, nie było by kolejnego rozbioru, a Polska wkroczyłaby jako jedno z najsilniejszych państw. Co sądzicie o tym?
Też o tym słyszałem. Trudno mi to ocenić, ale przez konstytucję Rosja, Prusy i Austria chyba się na nas "pogniewały" i dokonali rozbioru. ( Nie we trójkę).
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
No dokładnie nie ma co gdybać. Chociaż fajnie by było usłyszeć o Polsce, że nie jest taka słaba pod ogólnym względem.
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader, SC Extreme
Wysłany: 14 Styczeń 10, 17:11
Rozbiór i tak by był . A konstytucja była jedynie pretekstem do niego.
A prawda jest taka, że tamta konstytucja i tak już potem była nieważna - istniała tylko przez 4 lata: 1991-95... W 20-leciu międzywojennym ogłoszono zupełnie nową, kolejna za PRLu, a ta obecna to już kompletnie nic wspólnego nie ma z konstytucją Sztabu Poniatowskiego.
No, szkoda, że Polska tak skończyła w XVIII wieku. Ale sami jesteśmy sobie winni .
Gra w: Crusader
Wysłany: 1 Listopad 10, 19:07
Jako ciekawostkę można dodać, że konstytucja ta, wcale nie była pierwszą w Europie! W roku 1755 uchwalono bowiem konstytucję Republiki Korsykańskiej. Była to, de facto, pierwsza konstytucja na świecie, ale wszechobecne uwielbienie dla sami-wiecie-kogo każe nam sądzić inaczej
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader, SC Extreme
Wysłany: 10 Listopad 10, 16:37
O, nawet o tym nie wiedziałem . Zapewne olano ten "szczegół", ponieważ Korsyka już nie jest niepodległa. Często nagina się historię, aby była bardziej okazała, np. II wojna światowa zaczęła się nie tylko na Westerplatte, a strajki Solidarności rozpoczęły się nie od bandy Lecha w Gdańsku, tylko od strajku w Lublinie .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum