Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader, SC Extreme
Wysłany: 11 Styczeń 10, 20:35 Ograniczenie spamu - reguła pięciu słów
Witam!
Bywam sobie ostatnio na forum i strasznie mnie drażnią niektóre posty - kilkuwyrazowe... Człowiek się rozpisze, a jakiś noobek mu odpowie kilkoma słowami .
Proponuję, aby ograniczyć spam tego typu. Oto, na czym miałaby polegać tzw. reguła pięciu słów:
1. Za każdy post mający poniżej 5 słów dostajemy UPOMNIENIE.
2. Za 5 upomnień OSTRZEZENIE.
3. Nie wliczamy partykuł, wykrzykników, spójników, przyimków.
To jest schemat tejże zasady, który zastosowałem na moim forum (stare dzieje). Sprawdzało sie to tam rewelacyjnie i po paru miesiącach poziom postów znacznie wzrósł.
Liczby podane przeze mnie mogą być zastąpione innymi, np. zamiast 5 słów - 10, zamiast 5 upomnień - 3, itd. .
Oczywiście zdaję sobie sprawę, jaka jest średnia wieku na tym forum, jednak to nie oznacza, że nie da się wprowadzić postów na wyższy poziom .
Czekam na wypowiedzi, zwłaszcza Administracji tegoż wspaniałego forum .
Jestem zdecydowanie za. Posty kilkuwyrazowe rzeczywiście drażnią, poza tym zbyt dużo nie można z nich odczytać... Jestem natomiast przeciwko 5 upomnień = warn. Powinno być najwyżej 2 upomnienia = warn.
Niby wszystko ładnie, jest do wprowadzenia(tak na oko ofc. ). Problemem może być jednak aktywność modów. Jak zapewne wielu mniej lub bardziej spostrzegawczych użytkowników zdążyło zauważyć, ostatnimi czasy zbyt wielu moderatorów nie jest aktywnych. Zatem co da prawo, którego nikt nie będzie egzekwował?
Faktem jest to, iż pomysł jest dobry i liczę na jego wcielenie.
Gra w: Crusader multi
Wysłany: 12 Styczeń 10, 12:28
Jestem przeciw - jak ktoś odpisuje dwoma wyrazami, to i w pięciu czy dziesięciu nie będzie miał więcej do powiedzenia.
Rozdrabnianie się jeszcze na upomnienia, liczenie partykuł, dyskusje co jest przyimkiem a co nie itp. mija się z celem tego forum, w którym chodzi o GRĘ, a nie o podnoszenie poziomu polszczyzny.
Tak jak jest jest dobrze.
A ja natomiast jestem za .
Kiedyś na forum widziałem post: Super.
To jest po prostu żałosne.
Nie wiem po co tak sobie nabijać posty jak potem i tak się zostanie zbanowany czy tam ostrzeżenie .
Gra w: SH2 multi (okazyjnie)
Wysłany: 12 Styczeń 10, 13:23
jestem przeciw. nie zawsze odpowiedz na jakis post wymaga 5 słów. wtedy forum bedzie wyglądało tak:
jankes1124 - kto gra przez hamachi? <za krótki>
thompson - ja gram. <za krótki><za krótki><za krótki>
lub zamiast
Piotrek napisał/a:
Kiedyś na forum widziałem post: Super.
wyglądałoby to tak: "super wspaniała i niesamowicie ciekawa wiadomość!"
Nie wiem co byłoby bardziej załosne, Piotrku.
poza tym na pewnym forum ktore odwiedzam zasada taka obowiązuje, i jest to niezmiernie wk.wiające, mozecie mi wierzyc. od usuwania spamu są odpowiednie osoby. teraz musiałyby jeszcze liczyć słowa w postach??? jak ktoś bedzie musiał udzielic odpowiedzi w 5 słowach mogąc w jednym, zrobi się 5x wiekszy spam. szczerze reguła 5 słów jest do dupy i mam nadzieje ze nigdy to nie wejdzie.
T-Rex, samo liczenie nie... Ale jak widzę kogoś, kto pisze w ciągu 5 minut kilka postów o treści "Zgadzam się." "Nie, na pewno nie." "Świetne!" "Super!" to jestem załamany... Jeszcze gorzej, jeśli w takiej wypowiedzi ktoś zmieści kilka błędów ortograficznych.
Z tego, co pamiętam, większe kłopoty z poziomem wypowiedzi zaczęły się po tym, kiedy modom zabroniono poprawiać błędy ortograficzne. Większość moderatorów przestała działać.
No i teraz mamy takie wypowiedzi jak np. ta powyżej(tzn. ta tusilosa, nie thompsona).
tusilos napisał/a:
Jestem przeciw.
Poza tym czasami nie da się dać nawet 3 postów.
1.Czemu jesteś przeciw?
2.Po co Ci 3 posty? ;d Rozumiem, że warna za to nie dostaniesz, bo modzi nie działają, aczkolwiek, jak widać, można się spokojnie zmieścić w 1 poście.
Wysłany: 12 Styczeń 10, 16:09
thomson, na twoje wątpliwości odpowiedział Lord Smerf (nie bezpośrednio). Ja dodam od siebie:
1. Jest coś takiego jak gg/PW, a nawet ShoutBox, gdzie spokojnie można pogadać na luzie. Twój przykład to przykład czystego spamu. Przecież jak ktoś się pyta, kto gra przez hamaka, to może się o to zapytać poprzez SB. Zaś odpowiedzieć już idzie na PW. Naprawdę nie widzę problemu...
2. Posty w stylu ,,super" w ogóle nie powinny istnieć. Nie ma sensu dodawać przymiotników, po prostu lepiej w ogóle nie pisać, jeśli się ma umieścić coś takiego.
T-Rex, odpowiem tak: nie chodzi o to, żeby bawić się w liczenie. Wiadomo, że czasem będzie się przymykać oko, w końcu niektórzy nawet nie wiedzą, co to partykuła. Owszem, chodzi o grę, ale forum musi trzymać jakiś poziom. Jak widzę takie pościki w stylu ,,Zgadzam się tobą", ,,Assasyn najlepszy i tyle", ,,Ja też nie lubię Salka" (przykłady zmyślone, ale podobne się pojawiają), to trochę mnie to irytuje i zresztą nie tylko mnie. To nie kwestia zabawy w szkołę, tylko zwykłego ograniczenia spamu.
tusilos, owszem, da się . I jestem pewien, że i ty w końcu się nauczysz .
Zresztą nie rozumiem waszego oburzenia. 5 słów? Ile to jest? Niezbędne minimum. Taki to problem wystukać 3 porządne posty zamiast 10 bez wartości?
Lord Smerf, to także rozumiem i dlatego szczególnie prosiłbym o wypowiedź organów władzy na tym szacownym forum . Być może w przypadku ewentualnego wprowadzenia tej zasady konieczny będzie dodatkowy nabór? Wszystko trzeba przemyśleć, nic pochopnie.
Jeszcze są dwie istotne rzeczy, o których zapomniałem:
1. ZASADA NIE OBOWIĄZYWAŁABY W DZIAŁACH OFFTOPIC! A więc w HydeParku, czy jak się tam zwie ów spammerski raj, nadal zasada ,,róbta, co chceta"(przynajmniej w moim wyobrażeniu, Administracja zrobi, co uzna za słuszne).
2. Słowa liczone byłyby od momentu wprowadzenia zasady, toteż co było wcześniej, to przepadło.
W przypadku jakichkolwiek pytań bardzo proszę o niezaśmiecanie forum i pisanie do mnie na PW .
Ostatnio zmieniony przez Fryzjer 12 Styczeń 10, 18:20, w całości zmieniany 1 raz
A więc w HydeParku, czy jak się tam zwie ów spammerski raj
Tutaj tylko sprostuję, żeby nie było potem serii niepotrzebnych pytań: w Hydeparku nie można spamować. ;] Od tego jest SPAM. Hydepark jest teoretycznie moderowany w 100%.
@DOWN: Za to Ty spamujesz nawet tutaj...
Ostatnio zmieniony przez Lord Smerf 12 Styczeń 10, 19:03, w całości zmieniany 1 raz
Gra w: SH1 HD, SHC HD, SH2
Wysłany: 12 Styczeń 10, 19:16
Ja się częściowo zgadzam. Na pewno 5 postów to za dużo, proponowałbym 3.
W sumie czasami trzeba odpowiedzieć tylko jednym słowem, tak jak napisał thompson, tyle że tak jak napisał Piotrek taki post "Super" nikomu się nie przydaje, nikt się nic z tego nie dowie. To jest SPAM. Za takie posty powinny być warny. Ale posty typu "Będę testerem", albo po prostu "Przyłączam się" to nie jest SPAM. W końcu wnosi coś do tematu.
Co do warnów jestem za pięcioma (może i to że ja mam dwa, to się wydaje że piszę tak tylko dla swojego dobra, ale z pewnością wiele użytkowników podzieli moje zdanie), a jeśli by były 2 to trzeba by np. mnie jeden usunąć, bo inaczej by było bez sensu. Ale jestem za nie zmienianiem tego.
Dodam jeszcze, że psują także forum posty typu "Ten temat jest z sierpnia..." , powinny być za to warny, lub chociaż, żeby takie posty były usuwane. Nie chodzi oczywiście o taką przestrogę jak Smerf chyba w temacie "Liga" zrobił, czyli, że nie chodzi o informowanie, że np. turniej był prowadzony już dawno i raczej sobie nikt w nim już nie pogra.
Moje zdanie.
Gra w: SH2 multi (okazyjnie)
Wysłany: 12 Styczeń 10, 20:47
Fryzjer, ten mój dialog to był przykład. połowa naszego forum tak wygląda. A ty nie jesteś adminem żeby sie mądrzyć. Najpierw moze troche na tym forum pobądź, a potem wywracaj wszystko do góry nogami?
Wysłany: 12 Styczeń 10, 20:59
ponceriusz, a więc trzeba by było nieco zmodyfikować zasadę, którą podałem, aby w niektórych konkretnych przypadkach można było pisać mniej niż 5 słów: w zapisach do projektów/lig/turniejów/itd. oraz przy umawianiu się na grę multiplayer. Myślę, że wtedy byłoby wszystko dobrze i nie trzeba by było zniżać belki z 5 na 3 słowa, prawda?
No właśnie, co do tych wszystkich rzeczy mam jeszcze jeden pomysł, który niejako wynika z reguły pięciu słów, a pojawia się częściowo w poście ponceriusza. Nazwałem to ,,Zasadą Piątek".
O co chodzi? O proporcje kar. Wszystkie byłyby (w miarę możności) związane z liczbą 5:
1. Post nie ma 5 słów -> UPOMNIENIE
2. 5 UPOMNIEN -> WARN
3. 5 WARNOW -> BAN
Zapytacie, czemu i po co?
1. Rekompensatą kar za zbyt krótkie posty (a w efekcie więcej ostrzeżeń) mogłoby być zwiększenie progu do bana z 3 do 5 ostów.
2. Liczby są łatwe do zapamiętania i dzięki temu userom będzie łatwiej . I nie przeczę, że Administracji także.
Krótko: dojdźmy do kompromisu - zasada pięciu słów wzamian za zwiększenie liczby ostrzeżeń do bana.
No to tyle ode mnie. Werdykt Odyna, jak myślę, wkrótce zapadnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum