Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Włócznicy i łucznicy, łuczników wrzucam na górki, a włócznicy służą do obrony łuczników, z biegiem czasu produkuje lepsze jednostki, chyba że przeciwnik jest ciotą to go zabijam tymi włócznikami.
To jest chyba najlepsza taktyka rushu tylko trzeba ją umiejęnie stosować i patrzeć na przeciwnika ... przedewszystkim ja daje duzo włóczników na te wzgórza oczywiście z łucznikami w proporcji 1:3 .
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader, SC Extreme
Wysłany: 27 Grudzień 08, 19:11
Moja ulubiona taktyka rushu to łucznicy + włócznicy. Robię to w proporcjach 1 wytwórnia grotów : 2 wytwórnie łuków(oczywiście w większych ilościach), co okazuje się świetną metodą nie tylko do szybkiego ataku, ale równiez błyskotliwej obrony.
Moja bitwa(zapewne wygląda to u was podobnie)
Włóczników daję nieco przed łuki, aby nie tylko osłaniały strzelców, ale także niszczyły wszystko na swojej drodze. Szukam dla moich łuków wysokich miejsc i tam ich rozstawiam, dodając trochę włóczników dla bezpieczeństwa. Potem wybijam wojska wroga, włócznikami kruszę mury, niszczę budowle i zabijam lorda.
Mam przy tym dwie surowe zasady(część z Was zapewne także), które stosuję nie tylko dla rushu:
Po 1. NIGDY nie atakuję tylko od frontu. W miarę możliwości staram się otoczyć zamek, co jest o wiele lepsze niż rzucenie się wszystkim w jeden punkt.
Po 2. Przed głównym atakiem staram się szybko sparaliżować ekonomię wroga, niszcząc wszystkie budynki poza zamkiem.
Sądząc po taktykach to widze że raczej wszyscy atakują włoczniakmi (spears) , jednak czy ktoś z was próbował rushu pałkarzami (maceman), według mnie to też dość dobra takyka ponieważ szybciej ich wyprodukujesz niż rycerzy (knights) a włocznicy nie mają z nimi szans no chyba że w dużych ilościach.
Jak grałem sobie w Stronghold 1 to robiłem włóczników i łuczników, wysyłałem na górki, atakowałem nimi, a w między czasie produkowałem miecze i zbroje dla rycerzy.
W SH1 rush w sumie nie istnieje bo gra polega na jak najszybszym wstawieniu wojska na górki i to nie jest rush tylko podstawa gry sh multiplayer. (moze i sie w czyms myle, w sh1 nigdy nie bylem zbyt dobry)
Taaa. Fajnie jest popatrzeć jak niszczeje mur od 14 głazów... Efektywność jest imponująca...
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
Taaa. Fajnie jest popatrzeć jak niszczeje mur od 14 głazów... Efektywność jest imponująca...
W Trybie MP nie budujemy grubego muru np Ja robię pojedynczy . Następną sprawą jest to ,że jeśli będziesz siedział w zamku to przegrasz .Więc daruj sobie ładne warownie bo i tak one nie pomogą ci w zwycięstwie .Musiałbyś pograć na GameSpy albo GR aby dowiedzieć się czegoś więcej o MP .
W Trybie MP nie budujemy grubego muru np Ja robię pojedynczy . Następną sprawą jest to ,że jeśli będziesz siedział w zamku to przegrasz .Więc daruj sobie ładne warownie bo i tak one nie pomogą ci w zwycięstwie .Musiałbyś pograć na GameSpy albo GR aby dowiedzieć się czegoś więcej o MP .
Jeśli tyczy się to mnie to wiem o tym doskonale... Jest tak jak mówisz, nie warto upiększać zamku tylko atakować...
_________________ Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz
Jeśli tyczy się to mnie to wiem o tym doskonale... Jest tak jak mówisz, nie warto upiększać zamku tylko atakować...
Prawda jest taka ,że większość ludzi myśli iż gra mp w sh , shc polega na budowaniu ładnych zamków i odpieraniu ataków . Niestety takie coś z szybko się nudzi i gra często szybko ląduje w kącie .
Chodzi o to, zeby się bronić i atakować, a nie udoskonalać zamki... Wtedy gra się ciekawiej... Zresztą jak przeciwnicy zrobią zamki z 5- cio warstwowych murów i fosę, a na wieżach pełno kuszników, to oblężenie zamków może potrwać dość spory okres czasu...
Dosyć spory, 30 katów i po zamku. Dup dup w wieże i kuszników nie ma.
A fosę każdy na multi chyba ma, chyba, że bez katów grają to wtedy buduje sie specjalny mur, na który aski nie mogą wejść.
I to wcale nei buduje się max. HA i nawalanka Ja HA buduje średnioz 40, 10 konnych rycerzy, z 20 katów i reszta asy. No i jeszcze tarcze do tego, także troszke podpalaczy do kopania, czasami drabiniarzy do... wcale nie do wchodzenia na mury
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum