Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Swego czasu popularny temat na starym forum, a teraz sądzę, że warto go reaktywować.
A więc zaczynamy - kto poprawnie odpowie zadaje następną zagadkę i tak w koło Macieju .
Sztylet, król i ostatnie słowa
W 1610 roku król Francji, Henryk IV został zasztyletowany, gdy jego karoca utknęła w korku. Szalony mnich, Francois Ravaillac wskoczył do karety i ugodził Henia dwa razy w klatkę piersiową. Co powiedział umierający król?
Ostatnio zmieniony przez Warlike 17 Grudzień 08, 12:58, w całości zmieniany 1 raz
//edit: Uhhh ok ;] No rzeczywiście trochę dziwne, ale pierwszy impuls zadziałał ;p
Dodatkowo tak było na wikipedii:
Cytat:
W tym czasie we Francji rządził pierwszy przedstawiciel Burbonów na paryskim tronie, Henryk IV. Był on konwertytą z kalwinizmu, który to porzucił aby móc objąć władzę we Francji i powstrzymać nienawidzącą go opozycję, posługującą się przeciwko niemu głównie argumentem obrony katolicyzmu przed królem-heretykiem (Henryk miał wyrzec wtedy słynne słowa: Paryż wart jest mszy.
Ostatnio zmieniony przez Bordinio 17 Grudzień 08, 15:11, w całości zmieniany 1 raz
Niee, Bordnio, pomyliło Ci się, to nie o tego króla chodzi i nie te czasy. Zresztą, takie słowa w ustach umierającego króla są trochę dziwne, nieprawdaż?
Edit. Chociaż.. to chyba nie on xD. Wikipedia jest szalona.
Edit 2. To mi się pomyliło, źle spojrzałem . Idę dalej szukać...
Edit 3. Achh... znalazłem na angielskiej Wikipedii link do opisu zamachu na Henryka po hiszpańsku, ale link nie działa .
Ostatnio zmieniony przez Lutel 17 Grudzień 08, 18:07, w całości zmieniany 3 razy
Gra w: Stronghold, Stronghold Crusader
Wysłany: 22 Grudzień 08, 14:42
"Podły mnich! Zabił mnie!"
Dobzie, dobzie?
_________________ "Crux - półmityczna legenda forum" - Siwy
"...na dłuższą metę nie opłaca się ufać żadnym politykom, zaś w krótkiej perspektywie co najwyżej tym, którzy nie mają nic do stracenia (a póki Crux nie założy nam jakiejś nowej Żelaznej Gwardii, o tych ostatnich możemy tylko pomarzyć)" - Lord Smerf
Wysłany: 23 Grudzień 08, 11:30
Nie wiadomo, jakie to były słowa
Zgadłem?
"...na dłuższą metę nie opłaca się ufać żadnym politykom, zaś w krótkiej perspektywie co najwyżej tym, którzy nie mają nic do stracenia (a póki Crux nie założy nam jakiejś nowej Żelaznej Gwardii, o tych ostatnich możemy tylko pomarzyć)" - Lord Smerf
Wysłany: 24 Grudzień 08, 07:44
No pewnie! Czytałem o tym kiedyś w Focusie... Grr...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum