ZalogujRejestracjaSzukaj Użytkownicy MedaleZaloguj się, by sprawdzić wiadomościGrupyStatystyki

Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij


Poprzedni temat «» Następny temat
Jak budować zamek
Autor Wiadomość
Parsifal 
Wędrowiec

Posty: 6
Skąd: Katowice
Medale: Brak

Ostrzeżeń:
 1/3/3
Wysłany: 14 Styczeń 09, 18:54   Jak budować zamek

Może prościej będzie usytuować to w punktach:

1. Struktura warowni - na jakim planie budować twierdze, w jakich sytuacjach jaki zamek budować. Gdzie umieszczać bramy wieże. Jakie budynki dawać wewnątrz murów?

2. Struktura gospodarki:
2.1 Żywieniowej - jaki mądrze rozplanować położenie budynków żywieniowych, która forma pożywienia jest najlepsza i od jakich sytuacji jest to zależne. Proporcje ilości budynków (ile farm obsługuje jeden młyn itp)
2.2 Zbrojnej - jaki rodzaj broń najlepiej wytwarzać, do jakich celów? handlu, powiększania struktur militarnych?

Tyle ;)

Ustosunkuje się do tematu w najbliższym czasie :D
_________________

Tworzymy Ligę !!!
 
 
Acrobot 
Mieszczanin


Posty: 113
Medale: Brak

Wysłany: 15 Styczeń 09, 09:31   

Yyyy...nie za bardzo kumam o co chodzi. Myślałem, że napiszesz jakie te zamki i gospodarke masz, a ty tylko napisałeś dwa punkty i to zostawiłeś.
 
 
Parsifal 
Wędrowiec

Posty: 6
Skąd: Katowice
Medale: Brak

Ostrzeżeń:
 1/3/3
Wysłany: 15 Styczeń 09, 10:27   

He he. Temat jest o charakterze pytania, ja się pytam Was jak sukcesywnie budować zamek xD
Chyba że pomyliłem forum z dodawaniem artykułów... :]
_________________

Tworzymy Ligę !!!
 
 
speeder11 
Szlachcic


Posty: 329
Skąd: Stronghold Crusader
Medale: Brak

Ostrzeżeń:
 1/3/3
Wysłany: 15 Styczeń 09, 12:06   

lol :D Ja gram RUSHEM... czyli muszę mieć dużo przestrzeni :P Buduje najczęściej mały mur... wielki mały mur :D Fosa od środka... most zwodzony na zewnątrz bramy i brama ma być trochę do środka wciśnięta... Co do farm i młynów... korzystam tylko z jabłek :D Wieży nie buduje... :P Tylko jak mapa jest w typie (ja to tak nazywam) "20 kamieni na ogrodzenie zamku :D " :P Wtedy robię inaczej ;)

Surowce zawsze maksymalnie wykorzystuje... chatek drwala wystarczy okolo 100... Do każdego kamieniołomu wystarczą 2 woły... nie 3 jak to ty pisałeś ;) Jak są dwa, to biją się o ostatni kamień na składzie ;) Trzy tylko obniża wydajność...

Po twoich postach widać, że raczej nie jesteś RUSHEREM ;) Napisz do mnie na gg://7774991, może sobie jakąś "partyjkę" zagramy :P
_________________
Sesja RPG - Xevius Latenius, złodziejaszek, 234 złota.
Ostatnio zmieniony przez speeder11 2 Luty 09, 06:58, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
Nevarka 
Wędrowiec

Posty: 15
Medale: Brak

Wysłany: 1 Luty 09, 18:59   

O_o

To gospodarowanie miejsca zamku ma swoją nazwę???
Ja mam podobnie potrzebuje dużo przestrzeni, grube mury z blankami 4-7 kratek najczęściej 5, fosa dość szeroka tak żeby zaminować most zwodzony wilczymi dołami

Surowce prawie na max: metal max, drewno przeciętnie, kamień prawie max
skład zapasów liczy przeważnie coś koło tego, albo ponad 4 x5 płyt (jeden bok 4 płyty 2 bok 5 płyt co w sumie daje 20) często jest to jednak powyżej 20

A co do żarełka to jak gram na poważnie to zboże zboże jeszcze raz zboże,wiatraki piekarnie.

Oj oj błędziki ;p
- Bordinio
Ostatnio zmieniony przez Bordinio 25 Luty 09, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Marori 
Burżuj


Gra w: Warchest
Wiek: 22
Posty: 239
Medale: Brak

Wysłany: 1 Luty 09, 20:08   

Ja zawsze budowałem fosę, a teraz tylko duże wieże i lekki mur O_o...
:mrgreen:

Błędzik ;p
- Bordinio


a widzisz : >
_________________
|M|pr0
Ostatnio zmieniony przez Bordinio 25 Luty 09, 17:00, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
jankes1124 
Dzielny wojak


Wiek: 21
Posty: 646
Skąd: Sieraków
Medale: Brak

Wysłany: 11 Kwiecień 09, 22:33   

Zamek buduje zawsze prostokątny. Warstwa muru x4 i do tego mur z blankami... Jak mi się zachce to jeszcze fosę, ale rzadko stosuję... Okrągłe wieże, bramy wielkie i schody 2 pary... Zamek niekoniecznie musi być duży, korzystam z jabłek, sera, czasem z bułek...
_________________
Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz :P
 
 
 
Amphibic 
Wolny chłop


Gra w: SHC (Game Ranger), Warchest.
Wiek: 20
Posty: 82
Medale: Brak

Wysłany: 11 Kwiecień 09, 22:42   

Ja najpierw zajmuję kamienie i żelazo, potem farmy pszenicy, chmiel jak jest miejsce to jabłko.
*Jak nie ma dużo żelaza/kamienia lub nie ma w ogóle to robię drwali i warszt. kusznicze żeby trzepac na tym kasę.

Jak już mam ustawione browary, młyny , piekarnie i wszystko co mi potrzbene do rozwoju to wtedy to ogradzam i robię wojsko.

Mur byle był, czasem jak mam dużo kamienia to staram się robic gruby, dużo, dużych wież 'okrągłych' i na nich balisty + kusznicy, arabian archer, tarcze...

Atak: Ha, katapulty, asy.. Jak gram for fun to dochodzą tarany, siege towers, rycerze itp..
_________________
Jak chcecie pograć w SHC na GR czy spytać o cokolwiek to raczej na gg.
 
 
 
Nice Friend 
Szlachcic


Wiek: 18
Posty: 260
Medale: Brak

Ostrzeżeń:
 3/3/3
Wysłany: 12 Kwiecień 09, 12:43   

N a początek usuwam szybko skład zapasów (żeby towarów nie stracić,daje go tam gdzie wrogowie nie chodzą.
Farmy pszenicy,młyn piekarnie.
Dwór saski obtaczam kamieniem 6 kostekw szerokości + 1 blanka
 
 
Lord Pepsi 
Osadnik

Posty: 28
Skąd: KrK
Medale: Brak

Wysłany: 13 Kwiecień 09, 17:37   

No to napisze jak ja prawie zawsze robie :)
1.Takiej średniej długości kwadracik.Podwójny mur i 4 duże wieże po bokach z balisami a naprostych robię średnie wieżyczki dla kuszników.
W środzku:
Spichlerz,zbrojownia,piekarnie,browary,młyny,i do robienia broni.
2.1
1 z bydłem dla kuszników.
3 Chmiel i reszta przenica.
Ja zawsze daje na 5 przenic 1 młyn.
2.2
Ja produkuję:
Kuszników do obrony zamku.
Pikinierów przeciw drabiną, na farmy i do obrony lorda.
Produkuję jeszcze miecze dla handlu.
_________________
Nobody is perfect.
I'am nobody.
 
 
 
Lord Smerf 
Skryba

Gra w: SHC, TF2, Tribes: Ascend
Wiek: 17
Posty: 1090
Medale: Brak

Wysłany: 13 Kwiecień 09, 18:40   

Przeciw drabinom ;-) .

1.Struktura warowni:
Ja staram się wykorzystywać sprzyjające formy terenu, ogradzam tyle terenu, aby móc się jak najlepiej rozbudować. Mur buduję wysoki, z blankami, koniecznie fosa. Gdy nie mam grubego muru, to zawsze znajdzie się kilku rycerzy do niszczenia sprzętu oblężniczego. Buduję baszty kwadratowe (czasami okrągłe), inne wieże to przeważnie tylko strata kamienia. Przeważnie wszystkie budynki znajdują się w zamku.
2.Struktura gospodarki:
2.1 Żywieniowej:
Gdy mało jest oazy, zawsze łańcuch żywieniowy 3 farmy pszenicy->młyn->12 piekarni (czasem można coś dodać, wszystko zależy od odległości od składu zapasów). Kiedy dużo miejsca w oazie, dodaję do tego sady jabłoni i farmy mleczne.
2.2 Zbrojnej:
Za jakiś czas wykonam testy, co najbardziej opłaca się wytwarzać jeśli chodzi o handel (moim faworytem są kusze), natomiast przeważnie produkuję piki i zbroje metalowe (pikinierzy). Z reguły korzystam z jednostek arabskich, więc mogę się mylić co do wskazań.
 
 
Maciek 
Paladyn


Posty: 1001
Skąd: Głogów
Medale: Brak


Wysłany: 13 Kwiecień 09, 19:49   

Gdybyście zobaczyli mój zamek :lol: ...
1. Ja robie zamek w kształcie prostokąta albo taki bodobny do emira tylko bez wystających wież. jak robie ten pierwszy to robie poczwórny mur i jeszcze ten z blankami podwójny to fajnie wygląda. Potem przdzielam go na pół i na jednej stronie robie budynki cywilne(domy, siedziba itp.)a na drógiej wojskowe(koszary, budynki wytwarzające broń itp.) i na obu częściach robie kadż z wodą.
2.1 Co do tego punktu to robie ze 20 sadów z jabłkami i ze 20 sadów bydła :lol: . Z tego mam pełno żarcia i jak mam jeden spichlerz to stoją pod spichlerzem i na coś czekają :lol: więc buduje drugi i ustawiam racje na podwójne.
2.2 Ja robie coś takiego:
8 warsztatów łuczarza(4 na łuki 4 nakusze.).
4 warsztaty na pasy(Dla kuszników.).
4 warsztaty płatnerza(Dla zbrojnych.).
4 kuźnie(Dla zbrojnych.).
I obóz arabski. Dzięki tak dużym napływom broni robię 8 powtarzam 8 zbrojniXD. W ten sposób mój zamek jest taki wielkiXD aha jak już wybuduje zamek podobny do emira bez wieżyczek wystających to jego przegradzam na pół i tak jak tamten robie wielki i wten sposób powstaje warownia nie do zdobycia. Ale się rozpisałem:).
 
 
 
Amphibic 
Wolny chłop


Gra w: SHC (Game Ranger), Warchest.
Wiek: 20
Posty: 82
Medale: Brak

Wysłany: 14 Kwiecień 09, 07:47   

Maciekolos - Fajnie że robisz 20 sadów bydła, a co do twojego zamku to chętnie go zobaczymy.

Wchodzisz w gre klikasz "print screen (taki klawiisz)" potem zapisujesz gdzieś obrazek (np. przez painta, na pulpicie) i wrzucasz obrazek np. na http://fotoo.pl/ . Na forum chyba wiesz jak go umieścic :) ...
_________________
Jak chcecie pograć w SHC na GR czy spytać o cokolwiek to raczej na gg.
 
 
 
jaskol95 
Wolny chłop

Wiek: 19
Posty: 65
Medale: Brak

Wysłany: 14 Kwiecień 09, 08:16   

no wlasnie tez bym chcial zobaczyc te sady bydła...

mi sie nigdy nie udalo takiego czegos zbudować xD

z reszta ja jak gram na mapach to jak zrobie 10 jakichkolwiek farm to jes OK ale nie 40..xD
 
 
 
Lord Smerf 
Skryba

Gra w: SHC, TF2, Tribes: Ascend
Wiek: 17
Posty: 1090
Medale: Brak

Wysłany: 14 Kwiecień 09, 10:12   

Może chodzi o coś takiego (załącznik).

maciekolos napisał/a:
4 warsztaty na pasy


Ośmielę się spytać - co to są pasy?

Sad.jpg
Plik ściągnięto 262 raz(y) 42,56 KB

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Template DarkMW created by razz