ZalogujRejestracjaSzukaj Użytkownicy MedaleZaloguj się, by sprawdzić wiadomościGrupyStatystyki

Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij


Poprzedni temat «» Następny temat
Twierdza wywala podczas gry
Autor Wiadomość
kapifili 
Mieszczanin


Gra w: Wszystkie Strongholdy :D
Wiek: 18
Posty: 122
Skąd: Polska
Medale: Brak

Wysłany: 29 Czerwiec 16, 23:03   Twierdza wywala podczas gry

Witam!
Mam taki oto problem. Podczas grania w Stronghold Crusader 2 lub Tomb Raider (obie na Steamie), gdzieś po 10 minutach gra wywala do pulpitu, trzeba zastosować Ctrl+Alt+Delete i pojawia się komunikat "program x przestał działać". Gra normalnie nie zacina, podczas rozgrywki nie występują spadki FPS-ów.

Oto specyfikacje mojego peceta:
Procek: Intel Core i3-3220 3.30 GHz
Karta graficzna: AMD Radeon HD 7700 Series
RAM: 8 GB
Zasilacz: Vero M1 600W

Jak widać wymagania obu gier spełniam, więc nie wiem co może być powodem błędów. Proszę o pomoc.
_________________
"Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. [...] Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale."
- Andrzej Sapkowski, Ostatnie Życzenie

Chwała Twierdzy!
Ostatnio zmieniony przez kapifili 4 Lipiec 16, 00:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 23
Posty: 1458
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 29 Czerwiec 16, 23:56   

Grasz w obie na raz?
 
 
kapifili 
Mieszczanin


Gra w: Wszystkie Strongholdy :D
Wiek: 18
Posty: 122
Skąd: Polska
Medale: Brak

Wysłany: 4 Lipiec 16, 00:20   

Nieee, źle skonstruowałem zdanie. Już poprawione :P
_________________
"Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. [...] Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale."
- Andrzej Sapkowski, Ostatnie Życzenie

Chwała Twierdzy!
 
 
DarnokOk 
Szlachcic

Wiek: 19
Posty: 347
Skąd: Kraków
Medale: Brak

Wysłany: 4 Lipiec 16, 14:22   

Czy taki problem występuje też z innymi grami?

Może być wiele powodów takiej rzeczy. Rób poniższe działania po kolei i po każdej takiej akcji sprawdź czy się poprawiło.

Myślę, że masz aktualne wersje, ale jeśli dziwnym trafem wyłączyłeś aktualizacje do tych gier zaktualizuj.

PPM na grę w bibliotece Steam, właściwości, pliki lokalne, sprawdź spójność plików gry.
Zrób to dla Crusadera 2 i Tomb Raider, skoro obie Ci się wyłączają, a nuż zaskoczy.

Zainstaluj nowy sterownik graficzny.

Znajdź folder z grami Steam. (Steam>steamapps>common) Znajdź pliki .exe twoich gier (Powinny być w folderze z grą, możliwe, że w jakimś podfolderze typu bin, system) i w ich właściwościach wybierz "Uruchom jako administrator". To też często pomaga.
(Jeśli zniknie Ci nakładka Steam, a jest Ci potrzebna, to Steam tak samo uruchamiaj w trybie administratora)

Jeśli powyższe nie zadziała i będzie Ci się chciało, to włącz grę w okienku i równocześnie odpal HWMonitor i popatrz na temperatury. Zanotuj je i nam tu podaj; jak wygląda sprawa z temperaturami na pulpicie, po włączeniu gry i w momencie wywalenia błędu. A także czy szybko podzespoły się schładzają do temperatury w spoczynku. Może któraś część po prostu nawala i za bardzo się grzeje, więc komputer wyłącza proces. (Wut)

Jest lato więc różne rzeczy się dzieją z komputerami; proponuję wyczyścić w środku, jeśli dawno tego nie robiłeś. Tylko proszę, nie odkurzaczem. Żeby dostać się do szczelin najbezpieczniej jest użyć sprężonego powietrza za kilka złotych, tylko upewnij się, że nie masz w pokoju np. zapalonej świeczki, bo taka puszka zawiera łatwopalne gazy.

Cóż, sprawdzaj, może coś pomoże.
_________________

 
 
kapifili 
Mieszczanin


Gra w: Wszystkie Strongholdy :D
Wiek: 18
Posty: 122
Skąd: Polska
Medale: Brak

Wysłany: 4 Lipiec 16, 15:34   

Zauważyłem, że nie są to problemy z tylko tymi dwoma grami, bo teraz praktycznie w każdej grze występuje ten problem. Myślę, że to wina przegrzewania podzespołów. Spróbuję sprawdzić tę temperaturę, a następnie napiszę co i jak.

Co do czyszczenia, robiłem to tydzień temu, niestety odkurzaczem, ale byłem ostrożny, by niczego nie uszkodzić. Mogę najwyżej wyczyścić jeszcze raz sprężonym powietrzem.

Edit.
A więc pomiary zostały wykonane. Poniżej wklejam link do Dysku Google z odpowiednimi folderami. W sumie zdziwiło mnie to, że temperatura karty graficznej w momencie błędu wynosiła prawie 100 stopni :o

Pomiary: https://drive.google.com/drive/u/0/folders/0ByfKViCQ_CgtVUE3VWVSWi1QU28

Dodam jeszcze, że po kilku minutach od wywalenia gry podzespoły zdołały się schłodzić do "normalnych" temperatur.
_________________
"Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. [...] Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale."
- Andrzej Sapkowski, Ostatnie Życzenie

Chwała Twierdzy!
 
 
DarnokOk 
Szlachcic

Wiek: 19
Posty: 347
Skąd: Kraków
Medale: Brak

Wysłany: 4 Lipiec 16, 21:06   

Czyściłeś przed czy po wystąpieniu tego problemu?
Jak działa po odkurzeniu to raczej już nic z nim nie będzie, ja jednak nie polecam tego sposobu na przyszłość, różne cuda się mogą stać. Szczególnie gdy rura jest metalowa, a jak też końcówka to już pogrom. :P Jeśli dokładnie go wyczyściłeś to wątpię by była taka potrzeba jeszcze raz.

100 stopni to na pewno nie jest normalna temperatura. Ona skoczyła do tylu tylko na moment, z jakiejś dużo mniejszej temperatury? Mógł HWMonitor źle odczytać temperaturę w momencie błędu, zdarza się.
W trakcie gry masz takie mniej więcej 70 stopni bez zmian? Bo taka temperatura jest okej.
Inne podzespoły mają temperatury raczej w porządku.

Schładza się kilka minut? Znaczy, mi się schładza max. minutę, więc jeśli uważasz, że u Ciebie to trwa długo, to wtedy wentylatory mogą nie wydalać z chłodzeniem, przez kurz, albo system nie ustawia poprawnych obrotów.

Popatrzyłem na Twój zasilacz i wątpię, by to on był sprawcą, tzn. jest jak najbardziej dobry jako model; nie mówię, że nie mógł się popsuć.

Cóż, co pozostaje do zrobienia, jeśli całą resztę co wypisałem już zrobiłeś:

CCleaner i posprzątanie śmieci na kompie.

No i ostatnią rzecz którą możesz zrobić w domu to format, ale to już musisz sam zdecydować, czy decydujesz się na taki krok, bo HDD też na tym cierpi - to mimo wszystko trochę GB do wyczyszczenia.

Szczerze powiedziawszy nie mam już więcej pomysłów, więc pomocy musisz szukać gdzie indziej - podaj im na pewno podzespoły, dokładny model karty graficznej i te temperatury. Albo zanieść do serwisu, choć tę opcję bym brał pod uwagę tylko w ostateczności; ja nie mam miłych wspomnień z poprzednim komputerem.
_________________

 
 
kapifili 
Mieszczanin


Gra w: Wszystkie Strongholdy :D
Wiek: 18
Posty: 122
Skąd: Polska
Medale: Brak

Wysłany: 4 Lipiec 16, 23:43   

Kompa odkurzałem po wystąpieniu błędu, myślałem że to załatwi sprawę.

Grałem teraz w AC IV: Black Flag i temperatura karty w trakcie grania utrzymywała się na poziomie 75 stopni, ale nagle wzrosła do 104 stopni i gra się wyłączyła. Poprzednie testy był na Tomb Raider. Karta graficzna schłodziła się z 75 stopni na 55 w ciągu 2 minut, a do temp. 48 stopni w 6 minut, więc chyba to wszystko wina uszkodzonego chłodzenia karty graficznej, bo ja również innych pomysłów nie mam.

Poza tym, czyszczenie CCleanerem i skanowanie AdwCleanerem robiłem tydzień temu.

Dzięki za pomoc DarnokOk, jak coś się uda zdziałać, to napiszę. ;)

Edit.

W sumie dawno nie pisałem w tym temacie. Zainstalowałem do kompa jeszcze jeden wentylator, karta ma już normalne temperatury i co najważniejsze gry rzadko już wywalają. Jednak problem był z kartą graficzną, za niedługo z resztą kupuję nową. Powiem tylko, że nie będę już kupować kart od AMD i wam też zdecydowanie to odradzam.
_________________
"Zło to zło. Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. [...] Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale."
- Andrzej Sapkowski, Ostatnie Życzenie

Chwała Twierdzy!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Template DarkMW created by razz