Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Nie ma jeszcze takiego tematu, a już został Switch wspomniany w innym, dlatego postanowiłem założyć takowy.
W tym wątku dyskutujmy na temat gier Nintendo; zarówno starych części; niektórych mających ponad 40 lat, jak i nowych na Switchu i Switchu 2.
Podejrzewam, że taki temat nigdy nie został założony na tym forum ze względu na specyficzną sytuację z Nintendo w Polsce;
W latach 90tych i na początku 2000 królował pegazus, który jak wszyscy wiemy nie był oficjalnym produktem od Nintendo.
Dodatkowo w latach 2000 i początku 2010 zaporowe ceny gier i konsol Nintendo w Polsce nie sprawiały, że była to popularna opcja. Przynajmniej takie są moje wspomnienia, gdzie ja nigdy nie miałem konsoli od Nintendo w młodym wieku, a kolegów którzy mieli coś wspólnego z Nintendo pamiętam tylko dwóch; jeden miał GBA SP, drugi DSa.
Ponadto w pewnym momencie wśród rówieśników Nintendo było traktowane jako infantylne i dużo bardziej popularne było PlayStation i Xbox.
Trudno mi wskazać jeden rok w którym to się zmieniło, ale wydaje mi się, że z czasem Nintendo stało się ciut bardziej popularne w Polsce. Do tego stopnia, że pamiętam jak w około 2023/2024 roku listonosz mnie pytał co sądzę o konsoli Nintendo
Teraz mamy rok 2026 i na Nintendo wychodzą gry w języku polskim... wreszcie, choć dla mnie to już bez różnicy. A osób ze Switchem w moim otoczeniu jest dość sporo.
Tymczasem moja historia:
Switcha 1 kupiłem w grudniu 2020 roku, bo bardzo zainteresowała mnie gra Animal Crossing: New Horizons. To było całkiem przyjemne kilka miesięcy grania w tę grę; po pewnym czasie przyszła pora na odłożenie jej w kąt, ale...
Na całe szczęście to nie był koniec, bo gier na Nintendo Switch jest masa i zakup tej konsoli otworzył mi możliwość grania w inne gry, w które nigdy wcześniej nie miałem okazji zagrać. Z jednej strony te gry nadal są drogie, z drugiej strony można kupować i sprzedawać używane (jeśli mają fizyczny nośnik), z trzeciej strony te gry są proste i podobne do siebie (targetem dla większości są dzieci albo dla niektórych gatunków jak np. jrpg specyficzny typ gracza), z czwartej strony Nintendo od wielu lat robi po prostu swoje i przynajmniej w świecie battlepassów wychodzą gry wolne od FOMO, w które można grać w swoim tempie.
Bardzo polubiłem gry Kirby; niedawno zapowiedzieli nową część na przyszły rok, więc nie mogę się doczekać.
Chciałem nadrobić gry z DS i 3DS; więc zakupiłem używanego 3DSa za nieduże pieniądze w połowie 2021 roku. Do dziś bardzo lubię tę konsolę i pod pewnymi względami ta prostota i uczucie "minionej epoki" ma dla mnie duży urok. Zasadniczo chodzi o limity sprzętowe konsoli; grafika musiała być prosta i o niskiej rozdzielczości, a mimo to potrafi robić wrażenie. Lubię tez pixel art po prostu...
W 2025 roku kupiłem Switcha 2; nie na premierę, ale niedużo tygodni później; kiedy udało się zdobyć ciekawą cenę za wersję z Mario Kart World.
Mam opinię na temat wielu gier Nintendo, ale może na razie się zatrzymam, by nie stworzyć zbyt długiego posta
_________________ Mam tyle lat, a nadal czuję się jak dziecko. I git 🤡
Ja ogólnie przetestowałem w swoim życiu kilka konsol od każdego z producentów (Ps5/Xbox One, Series X, Series S, Switch 1, Switch 2) i najwięcej frajdy sprawia mi właśnie gra na Switchu ( w tym momencie mam Switcha 2, kupiłem go dosłownie z 10 dni temu w zestawie z Mario Kart World).
Podoba mi się jednocześnie przenośność konsolki, przy jednoczesnej możliwości gry w docku. Tytułów jest masa, wychodzą na tę platformę specyficzne gry, ale i też te najpopularniejsze (switcha 1 pozbyłem się z powodu tego, iż nie mogłem na nim grać w Cyberpunka ).
Mam również PS5, ale polityka Sony mnie niesamowicie zniechęca do inwestowania pieniędzy w kolekcję, wolę osobiście fizyczne nośniki - dlatego wolę już nawet Game Cardy niż tylko opcja digital.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum