Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij
Jak w temacie, czy ktoś z Was grał/gra w Far Cry 2?
Wprawdzie grę posiadam od wczoraj, ale jak na razie jestem mile zaskoczony.
Poniżej zamieszczam moje wrażenia z rozgrywki. Trochę to chaotyczne, ale moim celem nie było napisanie prawdziwej recenzji
O fabule zbyt dużo na razie nie mogę powiedzieć z racji na wczesny etap gry. Jesteśmy najemnikiem, trafiamy do jakiegoś tam afrykańskiego państwa, w którym trwa wojna domowa , a naszym celem jest wyeliminowanie Szakala – gościa, który zaopatruję obie strony konfliktu w broń. Mamy sporą swobodę rozgrywki, wykonujemy misje w dowolnej kolejności i od kogo chcemy.
Gra jest naprawdę dopracowana pod względem graficznym. Widok sawanny powalił mnie na kolana, naprawdę tak ładnie odwzorowanego terenu dawno nie widziałem. Drzewka wraz z trawą delikatnie falują pod wpływem wiatru, w oddali słychać głosy zwierząt, promienie słońca delikatnie przebijają się przez drzewa. W grze również jest tryb dnia i nocy oraz zmieniająca się pogoda. Ciekawie i efektownie wygląda również rozprzestrzenianie się ognia, w krótkim czasie ogień potrafi zająć spory obszar. Dzięki silnikowi Dunia krajobraz naprawdę sprawia wrażenie żywego i realistycznego.
Walka jest bardzo dynamiczna, efektowna, ale i niestety trochę chaotyczna. Czasami tak naprawdę nie mam pojęcia, kto do mnie strzela i skąd . Czasami również irytuje mnie sytuacja, w której nasz przeciwnik na klatę potrafi przyjąć pół magazynka z kałacha . Jednak zbyt często się to nie zdarza. Wybuchy, odgłosy broni i animację podczas walki wyglądają po prostu „smacznie” Szczególnie do gustu przypadła mi animacja, w której nasz bohater wyciąga sobie kulę za pomocą kleszczy, czy jak to tam nazwać . Do dyspozycji mamy spory arsenał zabawek np. pistolety, snajperki, shotguny, wyrzutnie i inne typowe duperele Miłym zaskoczeniem dla mnie okazała się możliwość zacięcia się broni w najmniej odpowiednim momencie.
Oczywiście jest również możliwość korzystania z stacjonarnych działek, które często ratowały mi tyłek. W grze również mamy do dyspozycji różne pojazdy np. dżipy, zwykłe samochody, łodzie. Pojazdy naprawdę się przydają, bowiem powierzchnia terenu wynosi 50Km2, a pokonywanie takiego terenu pieszo, to masochizm.
Inteligencja przeciwników wypada różnie. Zazwyczaj chowają się, próbują nas oflankować i ratować swoich towarzyszy, jednak czasami stoją jak słupy
Podsumowując, po kilku godzinach gry mogę stwierdzić, że Far Cry 2 jest solidną produkcją.
Jeśli ktoś lubi FPS, ma dobrego kompa i kasę, FC2 mogę polecic
Jeśli miałbym porównać Far Cray’a 2 z Crysisem, powiedziałbym, że dzieło Ubisoftu kładzie Crysisa na łopatki. Zarówno pod względem graficznym i rozgrywki.
Grafika w FC2 nie jest tak „plastikowa” jak w Crysisie.
Należy dodać, że na moim GeForce 7900GT FC2 śmiga na wysokich detalach przy rozdzielczości 1440x900. Tymczasem Crysis na średnich detalach przycinał przy 1024x768
Generalnie z FC2 i jego optymalizacji jestem zadowolony
Plusy
Swoboda rozgrywki
Grafika
Olbrzymi teren
Pojazdy
Minusy
Al
Respawny wrogów na posterunkach
I inne mniejsze niedoróbki.
Zapraszam do dyskusji
Jeśli macie jakieś pytania, to pytajcie. Jeśli ktoś by chciał, mogę również dodać parę screenów.
Gra od początku mi się nie podobała, sprawia wrażenie bardzo monotonnej i nie chciało mi się w nią grać .
Porównanie grafiki z Crysisem? Nie ma porównania . Zagraj w Crysisa na Very High albo Warheada na Entuzjasta. Crysis prezentuje znacznie wyższy poziom, o fizyce już nie wspominając . Również fabularnie jest wg mnie znacznie lepszy :E.
Fakt, może Crysis ładnie wygląda na full detalach, ale niestety mój komp, a raczej karta na to nie pozwala Tymczasem FC2 śmiga mi na wysokich, zresztą każdy ma inne zdanie na ten temat. Mnie tam grafika w FC2 bardziej sie podoba. Co do fizyki tu sie zgadzam, w Crysisia można wszystko zniszczyć, tymczasem w FC2 nie, ale i tak efekt ognia jest boski Co do fabuły na razie się nie wypowiem, bo jestem we wczesnym etapie gry. Chociaż Crysis miał taki swój klimacik Szczególnie w statku obcych było super.
Żeby nie było, Crysisa również uważam za dobrą grę. Może kiedyś będzie mi dane zagrać na full detalach
Gra w: Makao
Wysłany: 30 Grudzień 08, 13:30
Far Cry 2 jest jak dla mnie fajną grą. W pierwszą część nie miałem przyjemności zagrać. Gra się przyjemnie, walki co prawda są chaotyczne. System celowania trochę szwankuje, no i mapka czasem można się pogubić. x]
Nie wspominajcie tu o Far Cry 1 bo FC2 nawet nie nawiązuje do tej gry . FC producował Crytek a FC2 jest Ubisoftu. Następną częścią Far Cry'a jest Crysis :E.
Boska to lekka przesada, ale nie zmienia to faktu, że jest grą udaną Podpalanie trawy stało się dużo prostsze, gdy dostałem w swoje łapska miotacz ognia Jednym słowem super efekt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum