ZalogujRejestracjaSzukaj U�ytkownicy MedaleZaloguj si�, by sprawdzi� wiadomo�ciGrupyStatystyki

Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: Bordinio
30 Sierpień 11, 13:07
Problem z bramą i żołnierzami
Autor Wiadomość
bartek9007 
Osadnik

Medale: Brak

Wysłany: 17 Kwiecień 11, 11:21   Problem z bramą i żołnierzami

A więc brama jest zbudowana tak jak na screenie zamieszczonym poniżej.

https://picasaweb.google.com/kubaangband/Desktop?authkey=Gv1sRgCOL1wNnM1Lq90wE#5596509384039264962

I nie wiedzieć czemu żołnierze wejdą pod samą bramę po schodkach, wrogowie ją nawet zburzą, ale za nic w świecie nie chcą przez nią przejść - szukają alternatywnych przejść - a gdy ich ich pozbawię niby mogą pójść na dwór, ale nie idą, tylko stoją. Co z tym zrobić? Czy rzecz tkwi w moim błędzie, przy tworzeniu stopni? Niby nie jest to tragedia, ale brama jest po to żeby jej używać a nie dymać na około.

pzdr

hamana 
Wędrowiec

Gra w: Wszystkie oprócz 1

Wysłany: 17 Kwiecień 11, 11:54   

Chciałbym ci pomóc ale nie znam się na stronghold 1.:/

Bordinio 
Moderator

Gra w: Obecnie w żadną.

Wysłany: 17 Kwiecień 11, 12:48   

Myślę, że problem tkwi w minimalnie za wysokich stopniach przy bramie. [ Dokładnie chodzi o to, które są najbliżej bramy ] Żołnierze najwyraźniej widzą przeszkodę, z której nie zeskoczą. Musisz obniżyć to trochę jeszcze lub wykombinować coś innego. Problem leży generalnie w za wysokiej warstwie. [ Wg mnie ]

bartek9007 
Osadnik

Wysłany: 17 Kwiecień 11, 13:36   

Kombinowałem z tym trochę i najwyraźniej istnieje tylko jedna wysokość, z której oni przez tą bramę mogą przejść i niestety nie będzie łatwo tego znaleźć...

Aragorn 
Mieszczanin

Gra w: SH, SHC, SH2

Wysłany: 17 Kwiecień 11, 16:16   

Nie lepiej zwykłe schody? mnie nigdy nie zawiodły. Po prostu w miejscu gdzie postawisz bramę odliczasz gdzie zacząć (uwzględnij kawałek muru, od którego zaczynasz, ja zazwyczaj od końca bramy) i już!

bartek9007 
Osadnik

Wysłany: 18 Kwiecień 11, 14:14   

To jest niewykonalne - żołnierz nie przejdzie o bramy z muru! Zastąpiłem to w inny sposób - jedną kratkę terenu na podobnej wysokości jak brama dałem przed nią i zamaskowałem blankami, pozostałe stopnie z kamieni mogły zostać - chodzi o pojedyńczą kratkę terenu, potrzebną do wejścia.

Na poparcie mojej tezy i rozwiązania podaję przykład Helmowego Jaru z paczki map LOTR - tam podejście pod bramę zastanawiało pojedynczą linią gołej ziemi centralnie na środku tego podestu do głównej bramy. Autor nie miał wyjścia i musiał umożliwić jednostką wyjście (rzuca się też w oczy, że atakując jazdą z wnętrza tarany jadące na bramę, rycerze wyjeżdżają strasznie powoli i pojedynczo - jest tylko jedno pole, którym mogą wyjść=

Dzięki za pomoc
pzdr

DO ZAMKNIĘCIA - problem został wyjaśniony.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi