|
StrongholdNet - forum graczy Stronghold Największe polskie forum o grach z serii Stronghold. |
|
Internet i komputery - Formatowanie pendriva z FAT32 na NTFS
Drivers - 17 Lipiec 09, 12:49 Temat postu: Formatowanie pendriva z FAT32 na NTFS Kupiłem pendrive 8GB i ma on typ plików FAT32. Czy można bezpiecznie sformatować go do NTFS? Czy może się on zepsuć?
Pozdrawiam
Odyn - 17 Lipiec 09, 20:37
Można bezpiecznie zmienić system plików na pendrive, tylko czy warto? Będziesz korzystał z szyfrowania, kompresji, albo przenosił pliki większe niż 4GB? Jeśli na któreś pytanie odpowiedziałeś twierdząco, to możesz spróbować:
1. Podłącz pendrive
2. Mój komputer -> PPM na pendrive albo na dowolnej partycji/napędzie ->Właściwości -> Sprzęt
3. Wybierz pendrive'a z listy i klikamy Właściwości
4. W zakładce Zasady zaznacz "Optymalizacja wydajności"
5. Sformatuj swoje urządzenie w systemie NTFS
Wada jest taka, że od tej pory będziesz musiał zawsze bezpiecznie usuwać pendrive'a, bo w przeciwnym wypadku możesz utracić dane albo/i uszkodzić sprzęt.
Drivers - 18 Lipiec 09, 07:44
Dzięki za opowiedź Odyn
Odyn napisał/a: |
Wada jest taka, że od tej pory będziesz musiał zawsze bezpiecznie usuwać pendrive'a, bo w przeciwnym wypadku możesz utracić dane albo/i uszkodzić sprzęt. |
No właśnie dlatego nie jestem do końca przekonany co do tego formatowania. Nie chcę ryzykować uszkodzenia pendriva. Wyciągnę go przypadkowo bez bezpiecznego usuwania sprzętu i... wiadomo co może się stać
Przemekc1 - 12 Październik 09, 12:47
Cytat: | Wada jest taka, że od tej pory będziesz musiał zawsze bezpiecznie usuwać pendrive'a, bo w przeciwnym wypadku możesz utracić dane albo/i uszkodzić sprzęt. |
Jaka jest różnica w przypadku wyciągania pendriva bez używania tej opcji między NTFS, a FAT32?
Odyn - 12 Październik 09, 16:53
Jeśli dobrze zrozumiałem informacje z Internetu, to w przypadku NTFS każde wyciągnięcie pendrive bez bezpiecznego usunięcia może zakończyć się awarią sprzętu, lub utratą danych. Z FAT 32 można uszkodzić dane/sprzęt tylko wtedy, kiedy wyciągasz pd podczas wykonywania operacji na nim (kopiowanie/usuwanie).
Mimo wszystko, polecam bezpieczne usuwanie. Zabiera niewiele czasu, a mamy pewność, że nic złego się nie stanie.
|
|