StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Najwi瘯sze polskie forum o grach z serii Stronghold.

Seria Stronghold - Og鏊nie - Przysz這嗆 Twierdzy

kapifili - 6 Listopad 16, 23:21
Temat postu: Przysz這嗆 Twierdzy
Ostatnio na Shoutboxie rozmawiamy praktycznie ca造 czas na temat przysz這軼i serii Stronghold. Jak na razie Twierdza nie idzie w dobrym kierunku. Uwa瘸cie, 瞠 powinni stworzy� porz康ny remaster Twierdzy (taki z now� kampani�, przeciwnikami - ale o zmianach mamy osobny temat)? Wed逝g mnie to najlepsze rozwi您anie z aktualnej sytuacji. Zapraszam do dyskusji! ;)

Prosz� mi od dzisiaj nie pisa� ju� ani s這wa o przysz這軼i Twierdzy na shoutboxie :D

PS.100 post! :D :D

DarnokOk - 7 Listopad 16, 17:58

Znowu nie b康幟y a� tak restrykcyjni i je郵i kto� zechce napisa� tu propozycje na nowo軼i w remasterze to jak najbardziej ten temat si� z tym wi捫e. :P Plus ci篹ko co� napisa�, je郵i nie mo積a wspomnie� o pomys豉ch na zmiany.

Chyba rzeczywi軼ie, jedynymi opcjami na zawojowanie rynku RTS闚 by豚y remaster SH lub SHC, ew. nowa cz窷� w 2,5D - cho� znaj帷 optymalizacj� SHC2, lepiej, by wr鏂ili do 2D. Kilka nowych jednostek, nawet korzystaj帷ych z tych samych broni, ale maj帷ych inn� zbroj� - to by na pewno nie zaszkodzi這.
W SH rzeczywi軼ie tryb skirmish z botami by豚y mi造m dodatkiem, przez brak wojsk arabskich i dost瘼no嗆 palisad. (S� jeszcze jakie� inne budynki nieobecne w SHC?)
Jak chodzi o SHC, najbardziej brakuje mi kampanii fabularnej na skal� tej z jedynki - mamy do wyboru historyczne - kt鏎e s� bardzo ciekawe, ale jednak kr鏒kie - i dwa szlaki skirmish, kt鏎e nie maj� 瘸dnej fabu造.

Je郵i Firefly nie bankrutuje, to powinno chyba przeznaczy� 鈔odki na w豉郾ie powr鏒 do korzeni - niestety w 3D sobie po prostu nie radz�, bo s� zbyt ma造m studiem, by jako嗆 finalnego produktu by豉 na poziomie. Kiedy gra nie jest zbyt 豉dna, a mimo to brakuje jej optymalizacji, to znak, 瞠 przeceni這 si� swoje mo磧iwo軼i. Plus studia indie ich przy熤iewaj�, w豉郾ie dlatego, 瞠 ich gry s� robione z pasj� i s� dopi皻e na ostatni guzik - je郵i maj� jednego grafika, to stawiaj� na pixel art, a nie na gr� w 3D itp. (Nie mam na my郵i tego, 瞠 w Firefly Studios pracuje jeden grafik - podaj� przyk豉d.) Moim zdaniem, kiedy jest mo磧iwo嗆, by w grze by這 wi璚ej zawarto軼i, kosztem grafiki, to powinno si� postawi� na gameplay. Ci篹ko jest do軼ign望 grafice AAA, a gameplay odgrzewanych kotlet闚 mo積a cz瘰to przebi�.
Nie zapominajmy, 瞠 patrzymy na kolejne cz窷ci przez pryzmat poprzednich. Dlatego wspomina貫m o by� mo瞠 rozpocz璚iu kolejnej marki, od kt鏎ej oczekiwania b璠� du穎 mniejsze, ni� od kolejnego SH.

No i pami皻ajmy, 瞠 robienie gier to te� pewna forma sztuki i nie da si� wyprodukowa� dziesi徠ek dobrych Stronghold闚 - to nie jest samoch鏚, kt鏎ych to mog� powsta� tysi帷e ka盥ego dnia. Je郵i Firefly si� wypali這, nie pozostaje nam nic innego, jak pozostawi� SH za sob� - move on. A chyba na SHK sobie zarabiaj� w miar�. ;)

kapifili - 7 Listopad 16, 18:23

Warto doda�, 瞠 gdyby Firefly mia這 zrobi� now� kampani� do jedynki to potrzebne by這by op豉ci� aktor闚 (nie wyobra瘸m sobie angielskiego dubbingu). Niestety wszystko kosztuje :\. Zastanawiam si� ile Firefly zarabia na SKH. W og鏊e s� gdzie� jakie� statystyki co do koszt闚 produkcji SC2 a zarobk闚 z niej? Bo ci篹ko w sumie stwierdzi� ile maj� pieni璠zy na poczekaniu. Ale mimo wszystko gdyby zrobili jak捷 zrzutk� to na pewno bym co� wp豉ci�. Bardzo zale篡 mi na remsaterze jedynki, spe軟ienie marze�. Nie wiem jakie nastroje panuj� w innych krajach co do Twierdzy, ale my郵�, 瞠 jest podobnie. Trzeba po prostu czeka� na rozw鎩 wydarze�. ;)