StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Stronghold Crusader 2 - Co robia rycerze sasanidzcy w 1149 roku?

antek202 - 3 Październik 14, 15:53
Temat postu: Co robia rycerze sasanidzcy w 1149 roku?
Ostatnio zainteresowalem sie rycerzami sasanidzkimi i wyczytalem w necie to http://pl.wikipedia.org/wiki/Sasanidzi co robia oni skoro dynastia sasanidow wygasla w 7 wieku???
Maciek - 3 Październik 14, 15:59

Twierdze zawsze były ahistoryczne. Ci "sasanidzi" to bardziej katafrakci :P Ofc. Katafrakci byli wykorzystywani także przez dynastię Sasanidów, lecz zdaje się, że później także przez inne państwa, więc sama nazwa sasanidzi jest zbyt ogólna, w odniesieniu do tych jednostek.
Kupiec Hrupkuw - 3 Październik 14, 16:17

Swoją drogą fajna jednostka. Może trochę wrażliwa na ostrzał, ale możliwość szarży jest bardzo przydatna. Kiedy się już dobrze rozwinę i mam sporo kasy, to lubię zrobić sobie z 30 takich rycerzy i odpierać każdy atak. Potem ich leczę i tak w kółko (ale tak, żeby nawet jeden nie zginął). Przypomina mi trochę husarię, dlatego to moja ulubiona jednostka :D
Maciek - 3 Październik 14, 16:26

Działają świetnie, pod warunkiem, że wróg nie korzysta z pikinierów :P
Bzhydack - 6 Listopad 14, 15:16

A wystarczyło nazwać ich "Mamelucy" albo nawet "katafrakci" (choć w tamtym czasie katafrakci byli jazdą typowo bizantyjską - zresztą zawsze żałowałem że w Krzyżowcu nie ma trzeciej nacji, Bizantyjczyków) I byłoby po problemie. Tylko nazwę zmienić.