StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Najwiêksze polskie forum o grach z serii Stronghold.

Stronghold Kingdoms - Bardzo ma³o z³ota.

Mariusz1424 - 3 Maj 13, 19:36
Temat postu: Bardzo ma³o z³ota.
Witam, gram w Stronghold Kingdoms ju¿ chwilê, ale ci±gle brakuje mi z³ota. Mam 5 kupców, handlujê jab³kami, ale i tak ledwo starcza mi pieniêdzy na rekrutacje jednostek, a resztê zabiera mi dziesiêcina z gminy. Zwiadowców mam na max, co zbiorê te¿ próbujê sprzedaæ.

I mam pytanie, jakie badania op³aca siê rozwin±æ, ¿eby mieæ du¿o z³ota?

Lord Smerf - 3 Maj 13, 19:51

Z³ota z regu³y na pocz±tku brakuje. Je¶li masz na to czas i nerwy, to szybko¶æ handlarzy; wtedy je¼dzisz nimi po ca³ym dostêpnym obszarze, kupujesz towary tanio i sprzedajesz drogo. Je¶li nie, badasz produkcjê, np. ¿elaza(mo¿na za³o¿yæ specjalny typ wioski z du¿± ilo¶ci± ¿elaza, bonusem do jego produkcji, no i dodatkow± obron± w postaci ska³ otaczaj±cych zamek); musisz jednak pamiêtaæ, ¿e ceny praktycznie wszystkiego poza broni± spadaj± przez wiêkszo¶æ czasu gry. Mo¿esz te¿ zastosowaæ inny sposób: zbadaæ 5 typów ¿ywno¶ci(wszystkie poza rybami, które swoj± drog± maj± zwykle dobre ceny, ale wioski z rzekami nie nadaj± siê do niczego poza produkcj± dóbr luksusowych i ryb w³a¶nie; produkcji ¿ywno¶ci lepiej nie maksowaæ na pocz±tku), postawiæ budowle dekoracyjne i domy, badaj±c jednocze¶nie ich pojemno¶æ i utrzymywaæ wysokie podatki; czasami na najwy¿szych podatkach mo¿na mieæ nawet dodatni± popularno¶æ.
Mariusz1424 - 3 Maj 13, 20:05

Nie chcê traciæ du¿o punktów badañ. Dlatego rozwiniêcie transportu bêdzie chyba najkorzystniejsze. Wielkie dziêki za pomoc :)