StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - Kampania historyczna "I wyprawa krzyżowa"

Percival - 29 Maj 11, 16:22
Temat postu: Kampania historyczna "I wyprawa krzyżowa"
Witam wszystkich forumowiczów ;-)

W tym temacie będą publikowane scenariusze do mojej kampanii historycznej opowiadającej dziejach pierwszej wyprawy krzyżowej. Ta kampania będzie jednak tylko jednym z rozdziałów do ogólnej historii ruchu krucjatowego. Będę staral się zachowywać fakty historyczne, ale będę także zawsze dodawał coś od siebie. Kampania będzie składała się z ok. 10 misji, będzie ona powstawała równolegle z inną kampanią, w której to wcielimy się w takie postacie jak Zanki, Nur-ad Din i będziemy walczyć z krzyżowcami. Map nie będzie bardzo dużo, chciałbym aby były dopracowane. Jednej mapy powinniśmy się spodziewać w przeciągu tygodnia -dwóch tygodni. Jedna mapa jest już na ukończeniu, nie jest ona ani pierwszą w kampanii, ani ostatnią. Naszym głównym celem będzie zdobycie i obronienie antiochii.

http://www.megaupload.com/?d=NC00HES4

Misja może wydać się latwa, ale to dlatego że nie jest jeszcze ukończona. To takie "demo" scenariusza, bez odprawy i bez celów. Waszym celem jest antiochia, więc do dzieła :lol: .

Threeth - 29 Maj 11, 21:33

Bardzo ładna mapa, świetne miasto i krajobraz. Wszystko dopracowane.. Póki co pooglądałem tylko. Nie wiem czemu, ale mam nieodparte wrażenie, że gdzieś już widziałem taką mapę, pewnie wydaję mi się tylko.
Percival - 30 Maj 11, 13:24

Threeth - może być prawdopodobne, że widziałeś podobną mapę, ponieważ chciałem jak najlepiej odwzorować prawdziwą Antiochię z 1097 r. z górą Silpon, Orontesem, potokiem Onopnikles, itp. Myślę, że w tym tygodniu ukończę mapę i wstawię ją już gotową. Nie jestem jeszcze dokadnie pewien czy kampania będzie obejmowała po kolei wszystkie etapy I wyprawy krzyżowej, czy zrobić jedną kampanię luźniejszą o najważniejszych bitwach i oblężeniach z czasów Krucjat.
bartek9007 - 30 Maj 11, 18:18

No musze powiedzieć: jestem pod wrażeniem - czekam na ostateczną wersję. z Moich doświadczeń, powiem Ci, że robienie map zgodnych z faktami historycznymi wymaga znacznie więcej pracy, ale sprawia wiele więcej przyjemności - zwłaszcza efekt. Trzymaj tak dalej i zapraszam do zobaczenia mojego alkazaru w Segowii i szkockiego zameczku Eilan Donan - Alhambra powstaje w bólach ;) .

pzdr

Percival - 31 Maj 11, 14:42

Mam niestety jeden duży problem w grze, a mianowicie po przejęciu zamku nie wychodzi mi lord, ani ludzie nie przybywają. Nie wiem co z tym zrobić. Proszę o pomoc.
Tay - 31 Maj 11, 15:04

Musisz mieć czystą mapę ze zrzeczeniem się zamku, popatrz po tematach, gdzieś taka jest.
Percival - 31 Maj 11, 15:24

to jest właśnie przerobiona czysta mapa ze zrzeczeniem. Wszystko niby jest ok. - przejmuje zamek. Problem w tym, że nie pojawia się lord, a poddani idą do poprzedniej siedziby i po prostu znikają. Do nowej nie przybywają. Myślę, że przyczyną nie jest to że mam wtedy 2 siedziby, bo robiłem parę mapek testowych, w których przejmowałem nowy zamek i wszystko przebiegało normalnie. To nie wpływa zbytnio na samą rozgrywkę, ale dziwnie wygląda.
Siwy - 31 Maj 11, 15:45

Moim zdaniem przyczyna leży właśnie w tej drugiej siedzibie ;) . Próbowałeś bez niej?
Percival - 31 Maj 11, 17:23

Nie, ale robiłem już parę map ze zrzeczeniem się zamku posiadając już wcześniej siedzibę i wszystko było dobrze. Warto jednak spróbować.