|
StrongholdNet - forum graczy Stronghold Największe polskie forum o grach z serii Stronghold. |
|
Edytor map - [mapa] Chocim
lordmich - 5 Maj 11, 07:20 Temat postu: [mapa] Chocim CHOCIM
Twierdza w Chocimiu to jeden z siedmiu cudów Ukrainy. Fortyfikacja usytuowana jest na wysokim brzegu Dniestru w obwodzie czerniowieckim (Kresy Wschodnie).
Budowa fortecy rozpoczęła się w 1325 roku, a prace trwały jeszcze do roku 1380. W ciągu wieków przechodziła wielokrotne przebudowy i rekonstrukcje.
Chocim znany jest nam, Polakom, jako miejsce dwóch chwalebnych zwycięstw nad armiami tureckimi. W 1621 roku dokonał tego hetman Jan Karol Chodkiewicz, a w 1673 Jan Sobieski jako hetman.
Jest rok 1611. Po długich walkach wojska koronne zajmują fortecę w Chocimiu i tworzą w niej garnizon.
Twoim zadaniem jest obrona przed atakami Turków, którzy za wszelką cenę pragną podbić chrześcijańską Europę. Nie możesz do tego dopuścić. Musisz udowodnić, że Rzeczpospolita jest ,,przedmurzem chrześcijaństwa'' .
Rozgrom pogańskie siły, a Bóg wynagrodzi Ci to w niebie! Z Bogiem!
Porady:
- kluczem do zwycięstwa jest właściwe użycie jazdy
- zapewnij obronę osadzie po prawej stronie fortecy
- zbuduj dodatkowy młyn i kilka piekarni, to zwiększy produkcję chleba
- postaw kilka dodatkowych chatek drwali
- masz mało złota- możesz pozyskać więcej sprzedając drewno
link do mapy :
http://www.megaupload.com/?d=F48EC5V2
*UWAGA ! Zaznaczam, że to nie jest mapa historyczna, fabuła jest wymyślona przeze mnie, więc proszę o brak uwag w stylu ,,Tak nie było naprawdę" i podawania linków do Wikipedii. Z góry dziękuję.
Kupiec Hrupkuw - 5 Maj 11, 07:58
No, no mapa wygląda zabójczo. Zaraz ją pobiorę i sprawdzę jak się gra. Jeśli wyrazisz na to zgodę to chętnie wykorzystałbym tą mapę w mojej kampani "Historia Polski". Zobacz temat niżej "Kampania Historia Polski".
bartek9007 - 5 Maj 11, 11:21
Imponująca, na razie tylko pooglądałem, ale pewnie zagram jak mi się matury skończą .
Jedynie co to zastanawia mnie czy nie fajnie by wyglądał Dniepr, jak byś dorzucił jakieś lachy piasku, ta rzeka jest podobno bardzo płytka, no moze pare kamieni przy brzegu
pzdr
lordmich - 5 Maj 11, 13:36
@bartek9007, powiem Ci szczerze, że nie lubię projektowania rzek, ponieważ niestety edytor jest ubogi, Próbowałem ją trochę ubogacić, ale niestety mi nie wychodziło, więc zostawiłem tak. Mam nadzieję, że aż tak bardzo nie razi w oczy .
Powodzenia na maturach. Jak mata?
Soanvig - 5 Maj 11, 13:42
Cytat: | - masz mało złota, więc korzystaj z niego dobrze sprzedając drewno |
To zdanie nie ma sensu. Mam korzystać ze złota poprzez sprzedawanie drewna? o.O
lordmich - 5 Maj 11, 13:50
sory, rano to pisałem, a wróciłem we wtorek z Rzymu i nie do końca ogarniam xd już poprawione
Artxt123 - 5 Maj 11, 13:51
Soanvig, a jak sprzedajesz drewno to co w zamian dostajesz kamienie?
bartek9007 - 5 Maj 11, 15:13
Wiesz co w oczy nie razi w żadnym wypadku, po prostu tak mi wpadło na myśl - też ie przepadam za robieniem krajobrazu - w tej chwili siedze nad szkockim zamkiem Eilan Dornie i został mi właśnie krajobraz, żołnierze i inwazje, czyli najmniej przyjemna część.
pzdr
matma spoko 60-70% bedzie, tylko zdac musialem, polski gorzej - trudny arkusz byl ;/
lordmich - 5 Maj 11, 16:55
Krajobraz nie jest aż taki trudny w porównaniu do programowania inwazji i zdarzeń- to jest hardcore.
Krajobraz najlepiej szlifować oglądając i analizując mapy. Najlepszy przykład to mapy Threeth'a i olowka - masterzy na tym forum i chyba w Polsce ogólnie. A z zagranicznych WarLord_Designs.
Każde początki są trudne, ale pomyśl, że każdy dobry mapmaker zaczyna od zera, a widząc Twoją I mapę jestem pod wrażeniem
Ja zacznę robić albo Malbork od nowa (robiłem w tamtym roku, ale nic specjalnego) , albo Czarną Bramę Mordoru <- bardziej prawdopodobne.
Mnie maturka czeka za dwa lata...
bartek9007 - 5 Maj 11, 17:39
Racja trafić z inwazjami w taki sposób jaki potrzebujesz.... Masakra - jedna drobna zmiana w zamku, cokolwiek już inaczej atakują...
Artxt123 - 5 Maj 11, 17:45
Nie wiem dlaczego, ale link mi się nie otwiera.
lordmich - 5 Maj 11, 21:18
To masz problem, bo u mnie wszystko pięknie działa, innym też.
Artxt123 - 6 Maj 11, 07:15
Już wszystko w porządku.
bartek9007 - 10 Maj 11, 15:01
Udało się dziś rozegrać, na poziomie normalnym, stracone 63 % jednostek, bardzo przyjemnie - jak komuś za łatwo zawsze może dać very hard. Szkoda, że wrogiem nie da rady bardziej sterować, niestety atakuje nieco chaotycznie - przerażające wieże oblężnicze wcale nie były takie w istocie - komputer woli zwiedzać las na wschodzie .
Niemniej jednak na to wpływu nie masz, krajobraz ładny, zamek ładny, dobrze odwzorowany + za bastiony i te tarcze. Balans gry świetny - coś pomyśleć trzeba, ale z drugiej strony nie trzeba próbować sto milionów razy. To będzie jakieś 8,5. Byłoby 9, gdyby chciało Ci się wymyślić jakieś historyczne uzasadnienie tych inwazji, zawsze to klimat lepszy .
pzdr
Tay - 10 Maj 11, 18:16
Jedno mnie dziwi - czemu Ty nie jesteś w teamie SHnet?!
|
|