|
StrongholdNet - forum graczy Stronghold Największe polskie forum o grach z serii Stronghold. |
|
Stronghold 2 - [problem techniczny] Grafika -świecenie/błyszczenie obiektów
Sardyna - 27 Kwiecień 11, 06:21 Temat postu: [problem techniczny] Grafika -świecenie/błyszczenie obiektów Z racji, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać A teraz do rzeczy...
Tytuł tematu nie do końca obrazuje mój problem, więc żeby każdy wiedział o co mi chodzi, pozwoliłem sobie zrobić screena w trakcie gry i wrzucić link na forum:
http://img29.imageshack.us/i/80542657.png/
Jak widzicie, niektóre obiekty (przede wszystkim kamienie oraz dachy budynków) strasznie świecą/błyszczą (niepotrzebne skreślić ). Nie wiem w czym jest problem, po zainstalowaniu podstawowej wersji gry odpaliłem na moment i z tego co pamiętam, było ok, grafika zaczęła szwankować dopiero po zainstalowaniu patcha 1.4. Nie przeszkadza to w rozgrywce, ale jeśli już kupuję oryginał, to chciałbym, żeby wszystko było dopicowane Szukałem rozwiązania w ustawieniach, ale niestety nic to nie dało, nie wydaje mi się również, żeby to była kwestia karty graficznej bądź sterowników - mam potwora nie PC, już nie takie gry jak Stronghold 2 mi hulały na najwyższych ustawieniach Co do sterowników to raczej nie są one problemem, bo przed zainstalowaniem patcha graficznie gra prezentowała się bardzo ładnie. Liczę na Waszą pomoc, pozdrawiam serdecznie
Przy okazji przepraszam, jeśli powielam temat, ale przeglądałem dział Twierdzy 2 i nie naciąłem się na podobne wątki.
Threeth - 27 Kwiecień 11, 15:03
Ja sprawdziłbym jeszcze raz ustawienia grafiki, bo podobny efekt w niektórych grach daje max kontrast.
Sardyna - 27 Kwiecień 11, 16:37
Sprawdzałem ustawienia grafiki i niestety nic to nie zmienia, dalej jest jak było.
Elmo - 27 Kwiecień 11, 17:42
Tak dzieję się tylko w tej misji czy zawsze?
Jeśli tylko w tej , to nie wydaje mi się aby to były problemy z grafiką .
Tylko , hmm. (nie koniecznie to) ale może np. to być mgła, chociaż wątpię czy mgła tak wygląda .
Artut97 - 27 Kwiecień 11, 18:30
Nie ma tam efektu poświaty? Czy czegoś w podobie?
Zmień wszystkie detale na minimum i sprawdź, czy tak samo będzie.
Sardyna - 27 Kwiecień 11, 18:39
Elmo1225 napisał/a: | Tak dzieję się tylko w tej misji czy zawsze? | Zawsze, sprawdzałem w kilku misjach.
Artut97 napisał/a: | Nie ma tam efektu poświaty? Czy czegoś w podobie?
Zmień wszystkie detale na minimum i sprawdź, czy tak samo będzie. | Nie, efektu poświaty nie ma. A detale zmniejszałem na minimum, na średnie, sprawdzałem wszystkie kombinacje i problem jak był, tak jest do teraz.
Artxt123 - 27 Kwiecień 11, 20:51
Jeżeli nic nie pomaga to zrób reinstal gry.
Sardyna - 28 Kwiecień 11, 07:17
Artxt123 napisał/a: | Jeżeli nic nie pomaga to zrób reinstal gry. | Zrobiłem reinstal i:
W wersji 1.3 wszystko wyglądało tak, jak powinno, więc szczęśliwy zainstalowałem patch 1.4.1, który przy okazji mi spolonizował grę i co? Znowu grafika szwankuje, więc jest to kwestia tego patcha. Ściągałem go, jeśli mnie pamięć nie myli, ze strony Cenegi, bo z płyty nie mogłem zainstalować (w ogóle miałem problemy z instalacją, nie działa autorun, musiałem odpalić instalkę z płyty, a potem jak wkładam drugą płytę z patchem 1.4.1 to zachowuje się tak, jakbym Twierdzy nie zainstalował, nie wykrywa mi gry, więc zassałem patcha z neta).
Artut97 - 28 Kwiecień 11, 15:29
Możliwe, że ten patch 1.4.1 obsługuje Directa 10 i dlatego taka zmiana w grafice...
Sardyna - 28 Kwiecień 11, 16:27
O, to jest jakaś możliwość, jeśli się nie mylę mam Directa 9.0c czy jakoś tak, zaktualizuję go do 10 i napiszę, jaki efekt.
Bordinio - 28 Kwiecień 11, 16:49
Wydaje mi się, że nie tędy droga. Sam mam GeForce'a 6600, dierctX 9.0c i nie miałem takich problemów jak Sardyna. Może spróbuj poromansować z wydawcą gry ? [ Cenega ? ] Powinni w dziale technicznym coś zdziałać bo przecież tak grać się nie da i nawet nie chce.
Erek - 28 Kwiecień 11, 16:58
Ja myślę, że powinieneś zmienić ustawienia na monitorze ( kontrast np. ).
Sardyna - 28 Kwiecień 11, 17:29
ErekG70 napisał/a: | Ja myślę, że powinieneś zmienić ustawienia na monitorze ( kontrast np. ). | Pisałem kilka postów wyżej, że wersja 1.3 działa idealnie, problemy pojawiają się dopiero w wersji 1.4.1. Ustawienia monitora same by się nie zmieniły
Bordinio, tylko to mi zostało, napiszę do Cenegi i zobaczymy co oni na to, bo do tej pory wszystkie Wasze porady niestety nie odnoszą zamierzanego efektu
Artut97 - 28 Kwiecień 11, 18:23
Cytat: | Możliwe, że ten patch 1.4.1 obsługuje Directa 10 i dlatego taka zmiana w grafice... |
Cytat: | O, to jest jakaś możliwość, jeśli się nie mylę mam Directa 9.0c czy jakoś tak, zaktualizuję go do 10 i napiszę, jaki efekt. |
Chodziło mi, aby poszperać w plikach do gry. Np tak jest z battlefieldem bad company 2, że otwierało się plik notatnikiem i zmieniało się wartość direct z 10 na 9.
Sorry, że nie sprecyzowałem...
Sardyna - 2 Maj 11, 21:42
Napisałem do Cenegi i cóż, w odpowiedzi dostałem radę, aby zaktualizować sterowniki karty graficznej i Direct X, wiedziałem, że nic to nie da, ale zrobiłem i co? Nie myliłem się, błąd nie zniknął. Zaczynam się zastanawiać nad możliwością, czy jest opcja, że kupiłem jakąś trefną, wadliwą płytę? Jeśli tak, to powinni mi ją w Empiku wymienić, szkoda tylko, że paragon zniknął...
|
|