StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - kampania "Brytania"

Attyla - 11 Styczeń 11, 20:51
Temat postu: kampania "Brytania"
Rozpocząłem prace nad kampanią "Brytania"

MISJA I

OSTATNIA NADZIEJA

Przed dwoma laty Królestwo Nadmorskie było potęgą w Brytanii…
Twój ojciec zdobywał systematycznie kolejne rejony, i wciągu zaledwie 3 lat opanował całą południową Brytanię, niestety wkrótce po ostatnim zwycięstwie nad Tamizą zmarł.

Twa matka poślubiła Księcia Henryka. On jednak był słaby i nie potrafił przeciwstawić się przymierzu „4 Księstw”, które zostało zawarte w celu zapanowania nad Brytanią. Pierwszym krokiem do osiągnięcia celu było wyeliminowanie Królestwa Nadmorskiego. Henryk nie posiadał doświadczenia wojskowego. W krótkim czasie Królestwo zostało podzielone pomiędzy członków przymierza. Henryk po utraceniu stolicy rzucił się z murów zamkowych.

Tobie przypadł zaszczyt obrony ostatniej twierdzy. Została wybudowana przez twego ojca. Jest to potężny zamek i ma spore walory obronne.

To twoja ostatnia szansa!
Jeżeli twierdza zostanie zdobyta, Królestwo Nadmorskie upadnie...

Brytania przed 2 laty:

Brytania obecnie:

Minimapka:

Mapa:

http://rapidshare.com/fil...a_wyspie___.map

Krajobraz na minimapce wygląda kiepsko... Ale skupiłem się głównie na dopracowaniu inwazji.

Rozgrywka dopasowana jest do poziomu normalnego, na łatwym jest po prostu zbyt łatwa, na normalny natomiast może sprawić sporo trudności...

Proszę o uwagi co zmienić, poprawić.

MISJA II

NATURALNA BARIERA

Po udanej obronie postanowiłeś zaatakować mocno osłabionych przeciwników. Łatwo zajmowałeś kolejne terytoria do czasu kiedy napotkałeś na rzekę Bluk. Długo szukałeś miejsca, w którym mógłbyś przeprawić swoje wojska na drugą stronę. Jednak, gdy znalazłeś most okazało się, że jeden z książąt rozbił obóz nieopodal mostu i zagrodził Ci drogę na drugą stronę. Miał wystarczająco dużo czasu na zbudowanie odpowiednich fortyfikacji. Musisz przekroczyć rzekę i zająć obóz. Masz niewiele czasu, ponieważ posiłki od pozostałych 3 książąt są już w drodze...

Minimapka:

Mapa:

http://rapidshare.com/fil...na_bariera_.rar

Proszę o ocenki :)

MISJA III

OBRONA GRANICY

Udało Ci się zająć obóz. Niestety wybuchł pożar i w całości został strawiony przez ogień.
Wojska Przymierza, które miały posłużyć jako wsparcie, teraz maszerują na Twoje zdziesiątkowane wojsko. Wysłałeś resztki armii do zniszczenia mostu, jednak wrodzy zwiadowcy znaleźli bród na rzece. Tam spodziewaj się ataku. Brak Ci pożywienia, złota i surowców. Z wrogiego obozu udało Ci się zabrać tylko trochę drewna. Nie możesz liczyć na pomoc z zewnątrz. Musisz szybko przygotować się do obrony, aby zachować zdobyte terytoria. Tym razem jednak Ty masz przewagę jaką jest rzeka...

Porady:
- szybko rozpocznij produkcję bronii
- skorzystaj ze wszystkich możliwych środków defensywnych

Minimapa:

Mapa:

http://rapidshare.com/fil...na_granicy_.rar

Misja (tak jak i poprzednie) dostosowana jest do poziomu normalnego.
Należy raczej do tych trudniejszych ze względu na to, że bardzo ważne znaczenie ma tu odpowiedni rozwój gospodarki.
Może budować tylko palisadę i rekrutować tylko włóczników i łuczników podczas, gdy wróg będzie dysponował zarówno włócznikami, pałkarzami jak i pikami, wojownikami oraz łukami i kuszami.

MISJA IV

BITWA NA BAGNACH

Udało Ci się obronić ciężko wywalczone granice. Zdałeś sobie jednak sprawę, że Królestwo Nadmorkie nie może istnieć bez Londynu. Ruszyłeś więc w tamtym kierunku...
Po 5 dniach od wymarszu zwiadowcy donieśli Ci, że Przymierze będzie próbowało Cię zatrzymać. Zająłeś pozycje nieopodal bagien i czekałeś na przybycie wroga...

Minimapka:

Mapa:

http://rapidshare.com/fil...na_bagnach_.zip

Myślę, że na tej mapie kraojobraz nie jest już taki tragiczny jak na poprzednich :)

MISJA V

OBLĘŻENIE LONDYNU

Po odparciu ataków Przymierza już nic nie mogło Cię zatrzymać, przed dotarciem pod mury Londynu. Jednak ze względu na brak wody pitnej musiałeś podążyć inną, dłuższą drogą. Kiedy już dotarłeś na miejsce, okazało się, żę pozostali trzej książęta będą próbowali złamać oblężenie. Poza tym doszły do Ciebie wieście, że książe, którego zamek właśnie oblegasz wysłał całą swoją armię z północnych terenów swojego państwa. Śpiesz się! Jeżeli jego armia dotrze na miejsce nie będziesz miał żadnych szans na zwycięstwo...

Minimapka:

Mapa:

http://rapidshare.com/fil...ie_Londynu_.zip

Podobnie jak w MISJI IV krajobraz raczej nie jest już taki tragiczny :)

Proszę o jakieś porady, co zrobić, aby krajobraz był lepszy...

przemusio - 11 Styczeń 11, 20:55

Attyla napisał/a:
wciągu

Oddzielnie ;)
Fabuła :
Sorka Stary, ale zajeżdża mi to fabułą kampanii oryginalnej. Podobieństwa :
- Ojciec zdobywa ziemie, ginie. Syn odradza królestwo.
- Zaczynamy na tym samym półwyspie co w kampanii
- Czterech wrogów.

Edit :
Attyla napisał/a:
Krajobraz na minimapce wygląda kiepsko... Ale skupiłem się głównie na dopracowaniu inwazji.

Wszystko jest ważne w mapie, a krajobraz to 50% oceny...

Attyla - 11 Styczeń 11, 21:13

Kolorów na mapie jest więcej znaczy to, że wrogów (bądź sojuszników) także będzie więcej, to dopiero I misja...
Fabuła rzeczywiście jest dość podobna, lecz to nie znaczy, że nic w dalszej części się nie zmieni....

Powiedziałem, że krajobraz na minimapie wygląda kiepsko...
Nie miałem koncepcji jak wykonać krajobraz, ale wydaje mi się, że na właściwej mapie aż tak źle nie jest...

lordmich - 11 Styczeń 11, 21:21

Zgadzam się z przemusiem.
Krajobraz to pierwsza rzecz, na którą zwraca się uwagę, to minimapa decyduje o tym, ile graczy ją pobierze. Skup się więc w kolejnych mapach na krajobrazie, ale niech inwazje na tym nie tracą :) .
A fabuła... Hmm, no jest troszkę podobna do tej z gry, następnym razem spędź trochę czasu na wymyśleniu czegoś bardziej oryginalnego ;) .
Pozdrawiam i miłej pracy.

Siwy - 12 Styczeń 11, 17:24

Fabuła, a może bardziej mapa i kolory przeciwników, faktycznie przypominają kampanię z Jedynki, acz moim zdaniem wystarczająco się odróżnia ;) . Powiem więcej, nawet mi się podoba ;P. No i tu się kończą niestety pozytywy...

Mapa wygląda baaaaardzo kiepsko. Na północy - sosny, na zachodzie - dęby, na wschodzie kasztanowce. I tyle w sumie. Widziałęś kiedyś tak idealnie oddzielone od siebie lasy ? ;] Zamek jest tragiczny. Nigdy tak nie budowano... Swoją sdrogą idiota z tego Szczura, że atakuje lądem, skoro od morza może na luzie desant zrobić, bo nie ma żadnych obwarowań, tylko rycerze czekający na rzeź. Wzdłuż brzegu ładna zielona trawka... Od kiedy to nie ma żadnej plaży nad morzem ? Wracając do zamku - że też te mury (podmywane przez łądnych już pare lat pewnie) nie runęły ? Ci Anglicy w XI wieku jednak umieli budować!

Poza tym, mógłbyś napisac jakąś odprawę, byłoby ciekawiej. Nazwa mapy nie powala, do tego zamiast spacji walnąłęś _. Ok, tak sie generalnie powinno robić wysyłając na neta pliki, ale czy nie lepiej zapakować mapke w archiwum z takimi spacjami, a mieć schludniejszą nazwę mapy ? ;)

Tay - 12 Styczeń 11, 18:24

Krajobraz - tragiczny

Attyla napisał/a:
Rozgrywka dopasowana jest do poziomu normalnego, na łatwym jest po prostu zbyt łatwa, na normalny natomiast może sprawić sporo trudności...

Może jestem jakimś mistrzem świata w SH, ale prawie przeszedłem na bardzo trudnym (ostatni atak mnie rozwalił - zagapiłem się i wróg zdążył rozwalić mur zanim przeniosłem łuczników na wew. pierścień muru - jakby ktoś nie wierzył załączam obrazek).

Pomysł trochę mało oryginalny....
Poza tym nie podoba mi się, że atakuje kilku lordów, a nie jeden (ten, którego ziemie są najbliżej).

Co do zamku:
- podmywanie murów przez wodę
- symetrycznie ułożone wilcze doły
- mosty zwodzone wewnątrz zamku (od strony siedziby).

Słabo na razie, ale liczę, że się poprawisz ;)

Attyla - 12 Styczeń 11, 19:15

Dopiero zaczynam się w to bawić :)
Może jak w weekend będę miał trochę czasu to popracuję nad nową mapką (pomysł już mam)

Co do budowy zamku zgadzam się, że tak nie budowano, ale czy to jest aż takie istotne?
Rozumiem, że krajobraz powinien wyglądać realistycznie - z tym w pełni się zgadzam, ale czy zamki też muszę mieć odzwierciedlenie w rzeczywistości? Czy to aż tak bardzo przeszkadza w grze?
Można by przecież też powiedzieć, że wszystko wygląda nierealistycznie, bo jest słaba grafika...

Atak od morza
Hmmm..... zapewne chodziło Ci o to, że od strony morza nie ma murów...
Tylko, że to po prostu nie było konieczne, gdyż taki manewr w tej grze nie jest możliwy... :)

Nad odprawą pomyślę :)

Tay, ale czy grałeś również na poziomie normalnym?

Wiem, że na poziomie bardzo trudnym może być łatwiejszy, niż na normalny...
A dlaczego? Dlatego, że najprawdopodobniej przez limit jednostek wrogie nie budują machin oblężniczych, które mogą mieć kluczowe znaczenie.

Poza tym, chyba nie chodzi o to, żeby misja była nie do przejścia, ani też o to, żeby gracz nie musiał nic robić, by wygrać...
Ciężko mi ocenić, czy mi się to udało, czy nie...

Tay - 12 Styczeń 11, 19:24

Attyla napisał/a:

Co do budowy zamku zgadzam się, że tak nie budowano, ale czy to jest aż takie istotne?

Tak.

Attyla napisał/a:
Atak od morza
Hmmm..... zapewne chodziło Ci o to, że od strony morza nie ma murów...
Tylko, że to po prostu nie było konieczne, gdyż taki manewr w tej grze nie jest możliwy... :)

To ma mieć klimat! Równie dobrze możesz zrobić zamiast murów na całej mapie wilcze doły i powiedzieć, że nie robiłeś murów, bo wilcze doły dają taką samą ochronę.

Attyla napisał/a:
Tay, ale czy grałeś również na poziomie normalnym?

Nie.

Attyla napisał/a:
Wiem, że na poziomie bardzo trudnym może być łatwiejszy, niż na normalny...
A dlaczego? Dlatego, że najprawdopodobniej przez limit jednostek wrogie nie budują machin oblężniczych, które mogą mieć kluczowe znaczenie.

Wróg robił machiny oblężnicze.

Attyla - 12 Styczeń 11, 19:42

Ale ile tych machin robił?
Według inwazji w pierwszej powinno być 10 katapult, w kilku kolejnych 10 katapult + tarcze
w następnych 10 katapult + 10 trebuszy, bądź 10 katapult + 7 trebuszy + 9 tarcz (to na poziomie normalnym)

Tay - 12 Styczeń 11, 19:49

Same katapulty. Nie liczyłem, w każdym razie gładko rozwalił mury.
Attyla - 19 Styczeń 11, 22:34

MISJA VI

BITWA W WĄWOZIE

Zdobyłeś Londyn. Teraz postanowiłeś ruszyć na północ w celu zdobycia kolejnych terytoriów. Zajmowałeś terany bez większego oporu. Jednak nie wiele z nich zostało, gdyż Przymierze wycofywało armię i palili wszystko za sobą. To posunięcie znacznie osłabiło i opóźniło Twoją armię. W końcu Przymierze, mając znaczną przewagę liczebną, postanowiło stawić Ci czoła. Bitwa rozegra się w wielkim wąwozie...

Porady:
- Mądrze wykorzystaj ukształtowanie terenu

Minimapka:

Mapa:

http://rapidshare.com/fil..._w_wawozie_.zip

Widzę, że moja kampanie nie cieszy się zbytnim zaintersowaniem... :)

lazurowy - 6 Marzec 11, 15:40

zagram ale dodaj kolejne misje

[ Dodano: 6 Marzec 11, 19:59 ]
Mam pytanie mogę użyć paru nazw i mapy bo chciałbym odtworzyć tą kampanię (fabuła inna) ?