StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - [kampania] Wielka Kampania Biberholtza

biberholtz - 28 Październik 10, 22:46
Temat postu: [kampania] Wielka Kampania Biberholtza
Witajcie Szanowni Gracze! Chciałbym opowiedzieć Wam o kampanii, nad którą obecnie pracuję. Jest to moja pierwsza kampania, ale, jako żem z natury perfekcjonistą, dołożę wszelkich starań, abyście nie mieli na co narzekać. ;)
Moja kampania ma składać się z kilku rozdziałów, a każdy z nich przeniesie Was w realia poszczególnych krucjat. Planuję również stworzyć misje odwrotne do już powstałych. Mam na myśli to, że będzie można uczestniczyć w jednym konflikcie zbrojnym po dwóch różnych jego stronach (np. najpierw zdobywamy Jerozolimę z rąk "pogan", a później możemy próbować bronić jej przed "niewiernymi"). W zamyśle kampania ta stać będzie na wysokim poziomie trudności, przez co skierowana będzie głównie do osób, które ukończyły wszystkie "podstawowe" kampanie i chcą sprawdzić swe umiejętności, ale także do tych, którzy chcą się czegoś nauczyć. Gram w Krzyżowca od czasu jego wydania i teraz, po dość długiej przerwie, zamierzam stworzyć coś monumentalnego, coś w co mógłbym włożyć całe swe ogromne doświadczenie. Pragnę również, aby moje dzieło było swoistym ukłonem w stronę wszystkich wspaniałych mapotwórców, z których dzieł z radością korzystałem, korzystam i będę korzystał w przyszłości.
W tym miejscu pragnę podziękować wszystkim, którzy przeczytali ten, być może nieco nudnawy, wstęp. ;)
Teraz nieco konkretów. Moja Wielka Kampania, ma być naprawdę "Wielka". Obecnie pracuję nad "Wojnami bizantyjskimi" - pierwszym jej rozdziałem, który opowiada historię wydarzeń, jakie doprowadziły do zwołania pierwszej krucjaty przez papieża Urbana II. Gotowa jest już jej pierwsza misja. Linki i dokładny opis wstawię rano - teraz czas na ostateczne testy i poprawki.

p.s. Pragnę Was również prosić o szczere komentarze, oraz dzielenie się pomysłami. Uprzedzam też wasze pytania: nie, nie potrzebuję "maperów", "projektantów", "historyków", ani innych pomocników. To taka moja starcza przypadłość, że pragnę wszystko robić sam. :)

[ Dodano: 29 Październik 10, 12:44 ]
Trochę się to przeciągnęło, ale pierwsza misja jest już gotowa do pobrania. Potraktujcie ją jako zapowiedź całej kampanii, oceniajcie i komentujcie! ;)
Tytuł:
Wielka Kampania Biberholtza, Rozdział I "Wojny bizantyjskie", Misja I "Pierwsze starcie"
Tło historyczne:
Jest rok 1069. Walki pomiędzy Wschodnim Cesarstwem, a Seldżukidami trwały już od kilkunastu lat. Nowy Cesarz - Roman IV Diogenes postanowił stawić czoła poganom i wydał rozkaz marszu w stronę twierdzy Chleat. Zamek ten, położony nad słonym jeziorem Wan, stanowił ważny punkt kontroli wielu, przynoszących ogromne zyski, szlaków handlowych. Jako posłuszny rycerz Bizancjum, ruszasz ze swoją drużyną w stronę Anatolii, aby połączyć się z główną armią Cesarstwa i odbić Chleat. Niestety gubisz właściwą drogę wśród skalnych labiryntów...
Linki:
http://www.speedyshare.com/files/24924866/WKB_R1_M1_Pierwsze_starcie.rar
http://img198.imageshack....szestarcie.png/
http://img41.imageshack.u...zestarcie2.png/

Siwy - 29 Październik 10, 16:17

Hmmm... Fabuła dość fajna, lubię historyczne kampanie, a nie fantasy, wszak Stronghold (Crusader) to gra historyczna, a nie fantastyczna ;]. Hmm... Szczerze mówiąc nie chciało mi się za bardzo grać, więc ocenię tylko krajobraz :P . Więc tak, taki skalisty teren jest, że tak powiem, po stronie mapmakera, jak jest pełno trawy i skałek, cięzko jest wytknąć jakieś gigantyczne błędy - nie zrozum mnie źle ;) . Jednak gdy stoją te samotne wielkie głazy, to obok nich najlepiej umieścić jeszcze z jeden mniejszy i kilka całkiem małych oraz parę krzaczków :) . W zasadzie, to nie mam więcej uwag... W miarę ok, ale mam nadzieję, że następne mapy będą bardziej otwarte ;].

PS. Naprawdę masz 63 lata ? oO A w avatarze to Twoja fotka ? By się w zasadzie zgadzało.... Texas, zdjęcie pasuje do wieku... :D

biberholtz - 29 Październik 10, 17:55

Cytat:
nie zrozum mnie źle ;)

Rozumiem Cię bardzo dobrze :) Co do tych skał, to miałem po prostu taką wizję - kaniony zalane bagnem (widziałem kiedyś coś takiego w Turcji :) ).
Cytat:
mam nadzieję, że następne mapy będą bardziej otwarte

Tak, będą bardziej otwarte. Ta akurat miała być taka, jaka jest :)
Poza tym wielkie dzięki za komentarz. Jednak byłoby mi miło, gdybyś zagrał w tę misję. Na screenach w sumie niewiele widać, a i ciekawi mnie jak poradzicie sobie z Turkami :)
Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że misja jest nie do przejścia, ale przyznam, że udało mi się wygrać bez straty ani jednego żołnierza. :)

p.s. Tak, mam 63 lata, pochodzę z Teksasu, ale to zdjęcie nie jest moje, tylko Carlosa Santany. Tak się akurat złożyło, że urodziliśmy się tego samego dnia, a poza tym bardzo lubię jego muzykę :)
p.p.s. Już za niedługo zaprezentuję Wam drugą misję "Wojen bizantyjskich". ;)

Siwy - 29 Październik 10, 18:50

Mapkę ściągnąłem i całą oglądnąłem, tylko nie chciało mi się ubijać tych Arabów ;) . Jak będzie obrona/atak zamku, to pewnie zagram... Nie lubię takich misji jak ta - łażenie po mapie i likwidowanie przeciwnika ;]
biberholtz - 29 Październik 10, 18:55

nie lubisz walki partyzanckiej? :) nie wiesz co tracisz :p

[ Dodano: 29 Październik 10, 21:10 ]
Mam zaszczyt zaprezentować wam drugą misję Wielkiej Kampanii. :)

Tytuł:
Wielka Kampania Biberholtza, Rozdział I "Wojny bizantyjskie", Misja II "Wsparcie dla Ikonium"
Tło historyczne:
Gdy tylko seldżucki sułtan Alp Arslan zwietrzył plany Romana IV, natychmiast nakazał uderzyć na pozbawione ochrony, wewnętrzne prowincje Cesarstwa. Bizantyjska armia miała problemy z poruszaniem się w trudnym terenie (o czym przekonałeś się boleśnie), przez co nie zdążyła przyjść z pomocą atakowanym regionom. Turcy złupili wiele miast, w tym słynne Ikonium. Cesarz nakazał dowódcom, aby wraz z oddziałami powrócili do swych siedzib i w stanie gotowości oczekiwali dalszych rozkazów. Wróciłeś do swego domu - niewielkiego zamku na piaszczystym wzgórzu, położonego w pobliżu rozlewiska rzecznego. Niestety nie dane Ci było długo cieszyć się spokojem...
Linki:
http://www.speedyshare.com/files/24930552/WKB_R1_M2_Wsparcie_dla_Ikonium.rar
http://img408.imageshack....dlaikonium.png/
http://img513.imageshack....laikonium2.png/

Bordinio - 31 Październik 10, 10:16

Misja I - Zapowiadała się trudno, ale już po chwili zmieniła swoje oblicze. Nie miałem najmniejszych problemów. Myślę, że można by było dodać ciut więcej wojsk wrogich i dodatkowo stworzyć jakieś miejsca, w których trzeba by się trochę odsłonić. [ 1/3 wojsk zniszczyłem ostrzałem terenu :P ] Mimo wszystko trzeba w tej misji ruszyć głową. Jeśli chodzi o krajobraz to był całkiem dobry. Bardzo trudno robi się klify i stworzenie ich w doskonałym kształcie wymaga wielkich umiejętności. Moja ocena to 7.5/10

Misja II - No tutaj było już trudniej. Czas gonił niemiłosiernie i wcale nie było tak łatwo uporać się z celem misji. Czas został ustawiony optymalnie :) [ Ja wygrałem niemal na styk ] Krajobraz ładny i realistyczny. Sam zameczek był też niczego sobie. Zauważyłem również triki edytorskie. Można by dodać jakiś pożarek lub mała inwazję, ale wtedy byłoby już super trudno. [ No i wiązałoby się to z wydłużeniem czasu ] Moja ocena to 8-8.5/10

Całkiem nieźle jak na początek :)

biberholtz - 31 Październik 10, 11:39

Wielkie dzięki za oceny :)
W drugiej misji jest bardzo mało czasu, ażeby jako tako zmieścić się w historycznych datach przedstawianych wydarzeń. ;)
... a prace nad trzecią misją trwają. Mogę tylko zdradzić, że będzie w niej fajny zamek do oblegania ;)

Hunter - 31 Październik 10, 12:57

Misja 1
No, niczego sobie misja. Zrobiłeś ładny krajobraz, poziom trudności też jes, ale przechodzenie jej to nieco żmudne wybijanie wrogow z ukrycia. Robi się troche ciekawiej, kiedy trzeba wyjść zza osłon :P Ogółem nieźle.

7.5/10

brennus - 3 Listopad 10, 19:31

Misja 2:
Ciekawy krajobraz, ładny zamek, świadome użycie trików edytorskich. Misja ogólnie jest trudna przez małą ilość czasu, którego jest strasznie mało. Fabuła też jest bardzo dobra. Zgadzam się z Bordiniem, że można było dać jeszcze jakieś inne dodatkowe utrudnienie (np.: pożar, zarazę itp.). Ale ogólnie rzecz ujmując bardzo dobra misja: 9/10

Misji 1 nie ocenie, bo plik z mapą chyba jest uszkodzony i nie mogę go odtworzyć :-/

paladyn - 7 Listopad 10, 13:07

Misja I
Fajna mapka teren wyśmienity
Misja II
Ciekawy zamek mały,zgrabny itp.

Nie no, zabójcza ocena :P .
- Warlike