StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - [kampania] 4 Jeźdźcy Apokalipsy

thompson - 4 Wrzesień 10, 18:12
Temat postu: [kampania] 4 Jeźdźcy Apokalipsy
Moja pierwsza kampnia jest w trakcie tworzenia i niedługo zacznę wrzucać tu pierwsze mapy, więc niech temat zostanie.
Kampania opiera się na fikcyjnej historii i opowiada o jednym z władców, który bierze udział w Wyprawie Krzyżowej. W trakcie wyprawy dochodzi do przypadkowego wywołania biblijnych 4 Jeźdźców Apokalipsy z powodu znalezienia ich pierścieni. Kampania polega na walce z każdym z czterech, będzie na pewno ciekawa, choć to moja pierwsza i żaden ze mnie mapmaker :) ale dam z siebie wszystko. W roli jeźdźców:

Wilk (czerwony) - jako Wojna
Opat (czarny) - jako Śmierć
Szczur (zielony) - jako Zaraza
Wieprz (żółty) - jako Głód

jak coś to udzielajcie w tym temacie rad i odpowiedzi, bo jako niedoświadczony twórca map, będę ich potrzebował. Ciąg dalszy wkrótce.

olowek - 4 Wrzesień 10, 18:24

Ciekawe połączenie kampanii historycznej i fantasy. Czekam z niecierpliwością.

A co do rad to nie spiesz się za bardzo. Lepiej dłużej posiedzieć nad mapami i poźniej mieć lepsze oceny ;)

thompson - 4 Wrzesień 10, 18:50

no z radami się spieszę, bo chcę zrobić szybciej dobrą mapę. Pierwsze pytanie - zrobiłem w trybie krzyżowca pierwszy etap i zdecydowałem że lepiej byłoby robić etapy do kampanii w trybie scenariusza losowego. (robię kampanię w Crusader Warchest) Da się jakoś zmienić tryb gotowej już mapy?
Siwy - 4 Wrzesień 10, 19:44

W menu mapy (masz tam minimape, "Do mapy" i "Zapisz mapę") kliknij jednocześnie Alt i przecinek i zmień na Single ;) . Było! ;]

Co do samej kampanii to może być ciekawa, ale mógłbyś przybliżyć tych jeźdźców apokalipsy ? :D Skąd się wzięli, kto jaki jest itp.

Pozdro 600 ;P

thompson - 4 Wrzesień 10, 19:59

Tradycyjni biblijni jeźdźcy. Wojna - wojownik przybyły na czerwonym koniu. W kampanii będzie wpływał tak na ludzi, że wszyscy zaczną się nawzajem atakować. Głód - wszyscy w jego pobliży będą umierać z głodu (jeszcze nie wiem jak to pokażę xd) Zaraza - same choroby i Śmierć - nie trzeba mówić. To będą lordowie z różnymi kolorami. No dobrze, trochę przybliżę kampanię:
Jesteś jednym z wysoko postawionych generałów w armii Ryszarda Lwie Serce. Kierujesz swoimi oddziałami podczas Wyprawy Krzyżowej (rok 1190). Po przegranej bitwie z arabską armią zmuszony jesteś do ucieczki przed pościgiem w głąb pustyni. Po kilku dniach ucieczki twoi ocalali żołnierze natrafiają na bardzo stary, nieznanego pochodzenia fort. Niby nic dziwnego, ale nie wiadomo kto i po co zbudował zamek w środku pustyni i w jakim celu. Pierwszy etap to wprowadzenie, gdy odkrywasz fort, w którym grupka arabskich żołnierzy poszukujących ciebie zrobiła sobie postój. Zamek skrywa wejście do krypty, w której znajdują się legendarne pierścienie 4 Jeźdźców Apokalipsy. CDN...

olowek - 4 Wrzesień 10, 20:17

Jak dla mnie spokoo, jeśli chodzi o głód to choroby pszenicy, krów, jabłoni (to może być w zarazie), ale najlepsze to kradzież ze spichlerza.
thompson - 4 Wrzesień 10, 20:21

pierwszy etap gotowy, ale wlepię kilka naraz żebyście mogli lepiej załapać fabułę więc jeszcze trochę poczekajcie.
Hunter - 5 Wrzesień 10, 10:02

Bardzo fajnie thompson, że robisz kapanię. Pomysł całkiem fajny, ale zamiast "4 Jeźdźcy Apokalipsy" napisałbym "Czterej Jeźdźcy Apokalipsy" ale to tylko taki mały szczegół ;)

Czekam na mapki.

Nidor - 5 Wrzesień 10, 13:05

Bardzo fajnie się zapowiada.Trzymam kciuki za tę kampanię.
thompson - 5 Wrzesień 10, 14:46

czy nie macie nic przeciwko, ani czy nie będzie to głupio wyglądało, jeżeli do niektórych etapów wykorzystam mapy z gry?
Siwy - 5 Wrzesień 10, 17:24

Myślę, że byłaby to lipa :P .
thompson - 6 Wrzesień 10, 19:35

ok to robie na własnych.

EDIT: Dobra wiadomość, pierwszy dział ukończony. Ma 4 krótkie misje, następne będą bardziej skomplikowane. Już niedługo wstawiam. Następny dział będzie dotyczył walki z Wojną, pierwszym Jeźdźcem.

Hunter - 8 Wrzesień 10, 16:10

A więc Wojnie skrócimy jako pierwszej łeb? Zapowiada się fajnie :]
thompson - 8 Wrzesień 10, 16:20

Robię właśnie pierwszy etap z Wojną i mam problem, bo używam Crusader Map Tools v. 1.2 i gdy planuję inwazję, kolor zmieniają nie moje, a wrogie jednostki. Czy prócz HEdit jest jeszcze jakaś metoda do zmiany koloru jednostek i moich, i wrogich?
Kokoju - 8 Wrzesień 10, 19:30

Hmm... prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że wojna ma kolor czerwony. Jeśli twoje oddziały mają kolor niebieski, mogą z tym wystąpić liczne problemy. Proponuję zmienić kolor. Jeśli zaś oddziały twoje nie mają koloru niebeiskiego, to nie wiem, czemu tak jest.