|
StrongholdNet - forum graczy Stronghold Największe polskie forum o grach z serii Stronghold. |
|
Edytor map - [poradnik] Tworzenie własnego scenariuszu PROBLEM !
Janek - 26 Sierpień 10, 10:26 Temat postu: [poradnik] Tworzenie własnego scenariuszu PROBLEM ! Witam wszystkich chcących udzielić mi pomocy to mój pierwszy temat na tym forum więc jak popełnię jakiś błąd w zakładaniu tego tematu to na pewno nie specjalnie. Przejdźmy do problemu. Tworzę własny kampanie (scenariusz) jego celem jest zebranie odpowiedniej ilości surowców złota żywności i dwóch rodzajów broni tyle że na początku tkz. dwór saski jest zajęty przez wrogie jednostki. Chciałem upodobnić lekko mój scenariusz do tego początkujące gdzie odbijamy obóz a potem zbieramy złoto i wszystko jest po mojej myśli do czasu gdy pokonam wrogie jednostki wtedy dwór saski powinien należeć do mnie lecz tak się nie dzieje król nie wychodzi z dworu a surowce nie pojawiają się w składzie zapasów. Może ktoś mi pomóc ? Za pomoc z góry dziękuje
przemusio - 26 Sierpień 10, 10:30
Różnej maści wydarzenia ustala się w tym menu gdzie minimapka jest w lewym górnym rogu. Niestety działania ,,Zrzeczenie Zamku" nie da się ustalic w okienku scenariusza. Żeby ustawic takie działanie musimy ściągnac odpowiedni program (nie pamiętam nazwy) i za jego pomocą przerobic tą mapę. Sorka lecę. Niech ktoś napisze tu nazwę tego programu
Janek - 26 Sierpień 10, 10:44
Bardzo bym prosił o nazwę tego programu ułatwił by mi znacznie pracę
Bordinio - 26 Sierpień 10, 11:12
Crusader map tools odblokowuje mapki, które zostały stworzone przez twórców. Dzięki ich odblokowaniu możemy wziąć taką np. Niceę i ją zmodyfikować. Możemy ją powiększyć, wywalić budynki itd. W scenariuszu ujrzymy takie wydarzenie jak np. zrzeczenie zamku. Jak kolega wyżej powiedział, zrzeczenie zamku możemy tylko i wyłącznie otrzymać z edycji map, które taką opcję posiadają czyt. np. Nicea.
Janek - 26 Sierpień 10, 12:42
Wielkie dzięki za pomoc skorzystam z tych porad i zobaczymy co wyjdzie. Ale mam jeszcze jedno pytanie i po proszę o pomoc tutaj żeby nie robić nowego tematu i nie zawalać forum. Czy jest możliwość we własnym scenariuszu zrobić coś takiego jak jest w scenariuszach historycznych ze zaczynam ta powiedzmy Nicee i zanim klikniemy na dłoń po prawej stronie by zacząć grę można poczytać cele misji i wątek wprowadzenia do fabuły. We własnym scenariuszu nie ma możliwości napisania takiej fabuły która była by razem z celami misji przed rozpoczęciem gry. Czy jest jakiś sposób by to zmienić ?
Bordinio - 26 Sierpień 10, 12:56
Jest możliwość stworzenia "odprawy" czyli tekstu, który będzie wyświetlany po odpaleniu misji. ( za każdym razem będziesz mógł wrócić do celów oraz odprawy podczas gry )Będzie on widoczny tam, gdzie są cele zwycięstwa. Możesz napisać wszystko co chcesz, tyle że jest jakiś limit znaków. Cele zwycięstwa ustawiasz w zdarzeniu zwycięstwo i po prostu ustalasz warunki.
//edit: Nie da się jednak wprowadzić podpowiedzi. Aby dodać odprawę do misji należy w edytorze (mając minimapę, przycisk ( do mapy ) ) nacisnąć alt + , i zmienić z single na multi.
Panel nam się nieco zmieni i po lewej stronie mamy okienko, w którym możemy pisać. Po skończeniu odprawy, zatwierdzamy ją i następnie naciskamy alt + , i ponownie zmieniamy z multi na single.
Janek - 26 Sierpień 10, 13:14
Długo siedziałem nad tym edytorem i dopiero po wgraniu spolszczenia zacząłem obczaiać co i jak. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć opcji którą mógł bym opowiedzieć trochę fabuły. Chcę zrobić scenariusze dla kumpla który twierdzi że w Crusaderze żadna misja już go nie zaskoczy. Pomyślałem że zrobię mu scenariusze własnego projektu. I załóżmy że celem mapy jest zdobycie 2000 złota. I do tego chciał bym go wprowadzić w fabułę i napisać np coś takiego: Wkraczasz na ziemie arabskie, po podróży twoje wojska są wyczerpane a pozostali żołnierze zaczynają dezerterować, odbij napotkany obóz pozostałym ci wojskiem i zgromadź 2000 sztuk złota by móc kontynuować wyprawę. I gdzie ja mogę to wpisać ?
Hunter - 26 Sierpień 10, 17:54
Przecierz Bordinio już ci wszystko napisał... Zrobiłeś mapę, to wczytujesz ją, masz to menu gdzie jest minimapka, klikasz alt i przecinek, zmieniasz tam tryb gry z single na multi, klikasz esc i w odpowiednim miejscu wpisujesz odprawę która się wyświetli przy włączeniu misji. Powtarzasz procedurę z altem i przecinkiem, zmieniasz z multi na single, ten panel gdzie pisze się odprawę zniknie, ale odprawa będzie zapisana. Easy?
Dwie osoby ci wytłumaczyły, mam nadzieję, że zrozumiałeś.
Janek - 26 Sierpień 10, 22:32
Wiem że napisał. Widzisz żebym o coś jeszcze pytał lub czegoś nie rozumiał. Twoja wypowiedz była zbędna bo on mi już doradził a ty powtarzasz jego. Ale posty nabić musisz Temat uważam za zamknięty dziękuje
|
|