|
StrongholdNet - forum graczy Stronghold Największe polskie forum o grach z serii Stronghold. |
|
Edytor map - Mapa " Las Jeleni " Moja
Gumbas1994 - 19 Sierpień 10, 12:55 Temat postu: Mapa " Las Jeleni " Moja Witajcie stworzyłem mapkę Swobodne Budowanie nazywa się " Las Jeleni " bo jest dużo jeleni mam nadzieję że komuś się spodoba
Screen:
Opis Mapy:
Rozmiar: 200x200
Popularność: 100%
Na Początku mamy dużo towarów żeby można było się rozbudować
Cele:
Brak
Download
Kod: | http://www.mediafire.com/?vgj997l3h5d46t8 |
thompson - 19 Sierpień 10, 14:49
jelenie w kółeczkach, rzeka wykrojona w terenie, jak na las trochę mało drzew. Następnym razem poczekaj, aż jelenie się rozbiegną.
Gumbas1994 - 19 Sierpień 10, 16:01
kurczę co ja poradzę z tymi Jeleniami zawsze w kółeczka się robią a nie wiem jak ja las bym dał jak zamek jest na środku a nie wiem czy fajnie by było wstawić drzewa wokół zamku
thompson - 19 Sierpień 10, 17:33
no to już twoja mapa, chodzi o to żeby krajobraz był naturalny, a żeby jelenie rozgrupować wystarczy poczekać lub postawić łucznika żeby w jednego strzelił, to reszta zwieje.
Bordinio - 19 Sierpień 10, 19:03
Cóż mogę powiedzieć. Czeka Cię sporo pracy. Postaram się dać Ci wytyczne, które być może poprawią Twoje mapy, a oto one:
- Najłatwiej jest na początku próbować robić mapy bazując na zdjęciach krajobrazu ziemskiego, pejzażach itd. Chodzi o to, aby próbować odtwarzać krajobraz, który jest realistyczny. Pomóc mogą Ci też zdjęcia satelitarne. Najważniejsze to nauczyć się planowania terenu. ( To w przypadku kiedy nie udaje nam się krajobraz lub po prostu nie mamy wyobraźni, aby go dobrze odtworzyć )
- Ziemia nie jest idealnie prosta. Staraj się używać wzniesień ( większych i mniejszych )
- Używaj różnej maści trawy ( wiadomo, że gdzieniegdzie trawa jest zieleńsza, a gdzie indziej bardziej sucha )
- Drzewa i krzaczki często rosną w skupiskach. ( Nie rób więc np. pojedynczego drzewa na pustkowiu. Pamiętaj też, że rośliny rosną tam gdzie mają najlepsze warunki czyli np. na otwartych przestrzeniach, przy akwenach.
- Rzeczki i zbiorniki wodne często mają nieregularną linie brzegową i/lub kształty. Przy robieniu rzeczek staraj się poprowadzić swoją wodę tak jakby ona rzeczywiście płynęła. ( Ostre zakręty są niewskazane, pamiętaj też, aby urozmaicać wodę np. jakimiś głazikami, brodami )
- Minerały znajdują się najczęściej w obecności głazów, kamieni. Pamiętaj, żeby jakoś urozmaicać takie puste miejsca. Bardzo smutno wygląda żelazo w trawie lub na pisaku.
- Zwierzyna itd. raczej lata po lesie. Spróbuj zrobić jakieś gaiki dla nich.
Uwagi do mapy:
- nierealistyczna rzeka, bardzo dziwnie zakręca i jest prosta (kwadratowa)
- drzewa rosną u Ciebie na piasku, a na trawie nie. To bardzo dziwne, gdyż lepsze warunki miałyby właśnie wśród traw.
- za dużo zwierzyny
- puste, smutne miejsca ( np. piasek i żelazo )
Pamiętaj, aby z niczym nie przesadzać. Przesadny ogrom jest tak samo zły jak przesadna nicość. Staraj się wstrzelić w optimum, modeluj wzgórza, sadź drzewka i krzewy, modyfikuj pokrycie ziemi. Jestem pewien, że mapy będziesz robił coraz lepsze.
|
|