|
StrongholdNet - forum graczy Stronghold Największe polskie forum o grach z serii Stronghold. |
|
Edytor map - [kampania] Zdrada Sarumana
olowek - 13 Sierpień 10, 08:56 Temat postu: [kampania] Zdrada Sarumana Czas Śródziemia dobiega końca, Sauron rośnie w siłę, potrzebuje tylko pierścienia, aby całkowicie odzyskać swoją potężną moc. Saruman, jeden z Istari zdradził, gdyż planuje znaleźć pierścień przed Sauronem, aby przejąć władzę w Śródziemiu. Czarodziej szkoli nową rasę – Uruk-hai, silniejszych i bardziej wytrzymalszych od orków, którzy w przeciwieństwie do zwykłych orków lepiej walczą przy świetle Słońca. Pierwszym wrogiem Sarumana jest królestwo koni – Rohan, gdzie już czuć zbliżającą się wojnę...
Isengard
Isengard leżał w zachodniej części Nan Curunir, 16 mil od ujścia doliny i milę na zachód od Iseny. Jego głównymi budowlami były zewnętrzny Krąg i wieża Orthanc. Krąg o średnicy mili ,, wysuwał się spod górskiej ściany i zatoczywszy krąg wracał do niej”.
Do roku 2953 Isengard pozostał zielony i piękny, z licznymi sadami i jeziorem zasilanym wodą z gór. Gdy jednak Saruman ufortyfikował krąg (rywalizując z odbudowaną twierdzą Barad-Dur) drzewa wycięto, a jezioro osuszono. Piękny krąg Isengardu przekształcono w potężną twierdzę, pełną warsztatów i kopalń. Czas przygotować się do wielkiej wojny.
Twoim zadaniem jest zgromadzić: drewno potrzebne do budowy machin oblężniczych, żelazo potrzebne do wyprodukowania uzbrojenia oraz pewną ilość broni i zbroi, potrzebnych do wyszkolenia Uruk-hai. Rohańczycy mogą zapędzić się aż pod samą twierdzę, dlatego bądź przygotowany do odparcia ataków.
Porady
- oszczędzaj żywność, na jakiś czas ustawiaj ,,połowa racji”
- brama jest najsłabszym punktem w murze, dlatego obsadź ją kusznikami
- Wieża Orthank jest podwyższona poprzez trick edytorski. Gdy wieża ,,zniknie” obniż teren spacją i po chwili przywróć normalny widok znowu naciskając spację. Wieża ,,znika” kiedy obracamy widok i kiedy obniżamy teren.
Bitwa u Brodów na Isenie
Od źródeł powyżej Isengardu Isena płynęła wartko, jednak przed skręceniem ku zachodowi zwalniała. Miejsce znane jako brody na Isenie znajdowało się tuż przed kierującym ją na zachód zakolem. Rzeka rozlewała się tu szeroko i płytko, dwoma ramionami opływając wielką wyspę. Tylko w tej okolicy, na południe od Isengardu, większe siły wojska, szczególnie ciężkozbrojna konnica, były w stanie przeprawić się na drugi brzeg.
Głównymi przeszkodami na drodze do łatwego podboju Rohanu byli dla Sarumana Theodred i Eomer. Theodred jako jedyny syn Theodena a Eomer jako jego siostrzeniec.
Wojska Rohanu ulokowały się na zachodnim wybrzeżu. Saruman nakazał za wszelką cenę zabić Theodreda, a dopiero później całkowicie pokonać wroga. Twoim zadaniem jest zabić Theodreda (wrogi król) oraz wyrżnąć w pień wszystkich Rohirrimów.
Porady
- na początku postaraj się zabić wszystkich wrogów (oprócz straży króla), dopiero później zaatakuj Theodreda i jego straż.
- nie podchodź zbyt blisko do wroga kusznikami, gdyż są bardzo potrzebni do zwycięstwa
Helmowy Jar
Wkrótce po założeniu Gondoru Dunedainowie ufortyfikowali dolinę prowadzącą do Aglarondu, Błyszczących Jaskiń. Eotheodzi otrzymali ten kraj wraz z twierdzą, a w 2758, gdy Rohan został najechany przez Dunlendingów, Helm Żelaznoręki schronił się w niej wraz z licznym ludem i przetrwał oblężenie podczas Długiej Zimy. Jego desperackie czyny uczyniły go jednym z najsławniejszych królów Rohanu, twierdzę zaś nazwano Jarem Helma.
Po zwycięstwie u Brodów na Isenie Saruman słuchając rad Grimy postanowił wysłać armię na Helmowy Jar. Twierdza na pewno jest już przygotowana do szturmu, dlatego zdobycie twierdzy będzie trudne. Zabij wszystkich w tej twierdzy, nie oszczędzaj nikogo. Uważaj, gdyż z zachodu ma przybyć konnica na czele z Gandalfem.
Porady
- zostaw ok. 100 pikinierów, 80 pałkarzy i wszystkich dostępnych kuszników do odparcia konnicy, która nadjedzie z południowo-zachodniego rogu mapy.
- najlepiej jest zaatakować długi mur używając wież oblężniczych, a dopiero później główny zamek (można także zaatakować mur i główny zamek jednocześnie, używając taranów do zniszczenia bramy)
- użyj kopaczy do podminowania muru
- nie używaj pozycji agresywnej w swoich wojskach, gdyż mogą wtedy zniszczyć schody prowadzące na mur
Link do całej kampanii
http://www.speedyshare.co...a_Sarumana_.zip
przemusio - 13 Sierpień 10, 09:19
Po minimapach bardzo fajnie, jednak nie ocenię Helmowego Jaru, bo robię własny (taka przerwa od mojej kampanii fantastycznej, bo mi ciągle kopalnia słabo wychodzi i mam już na nią uczulenie ;P ).
Już oceniam Isengard
Siwy - 13 Sierpień 10, 10:08
Hmm.... Nie robiłeś tych map w wersji Deluxe, nie ? Bo mam Deluxe'a i nie ma minimap, ani nie da się zagrać... FF z tymi wersjami całkowicie schrzaniło sprawę...
Oj Siwy Siwy
- Bordinio
olowek - 13 Sierpień 10, 10:28
Strongholda mam z Twierdzy Warchest z Kolekcji Klasyki i to jest Deluxe. Może nie masz wersji 1.2, bo ja właśnie taką mam. Możesz sprawdzić jaką wersję masz w lewym górnym rogu w głównym menu.
Siwy - 13 Sierpień 10, 10:36
Jejku wiem jak sprawdzić wersję gry . Dziwne, bo ja też mam Twierdze Deluxe z Warchesta, tyle, że SuperSeller, ale to bez znaczenia jakiego wydawcy...
Hmm... Nie mam minimapy, ani opisu, a jak chce włączyć to mam pustą mape ;/. http://www.filipmarkiewic...rele/screen.jpg
przemusio - 13 Sierpień 10, 10:44
Eee... Czemu ta mapa jest u Ciebie w oblężeniach, a nie w Inwazji ???
olowek - 13 Sierpień 10, 10:52
Chyba masz jakiś błąd bo ja nie dawałem opisu do map, albo może źle ci pobrało.
Przemusio, a tobie chodzą te mapy??
przemusio - 13 Sierpień 10, 12:38
U mnie jest tak:
Helmowy jak u Siwosza
innych po prostu nie ma !
Siwy - 13 Sierpień 10, 12:53
Nie wiem dlaczego, ale w nazwie nie może być I, II lub III . Skasowałem (zostawiłęm samo Isengard) i śmiga . Uwagi...
Sama mapa jest dośc fajnie zrobiona, Isengard bardzo mi się spodobał, jak i Orthank. Jednak, zrób tak, żeby jak włączymy misję to ludzie nie szli do pracy, a już pracowali... Jakoś takie cienkie wrażenie odniosłem, a to taka pierdoła .
Nie wiem dlaczego Theoden to Szczur, poważniej by Wilk brzmiał... I dlaczego jeden jeździec atakuje od razu po rozpoczęciu misji ? Bez sensu. Zrób z tego zwykłą ekonomiczną (może być jako inwazja, tyle, że bez ataków), bo przecież Rohan nie atakował Isengardu, a już na pewno nie oblegałby go jednym jeźdźcem ;].
olowek - 13 Sierpień 10, 13:57
Poprawiłem nazwy i dodałem nowy link.
W Isengardzie część ludzi już pracuje, a reszta w niedługim czasie także.
Myślałem, że nie będziecie zwracać uwagi na wiadomości typu ,,wojska szczura atakują" . Ustawiłem na początku atak jednego rycerza żeby zmienić muzykę (mi jakoś lepiej się grało Isengardem przy wojennej muzyce niż przy lekkiej Dawałem jednostki wroga na mapę ale to nie działało). Ten jeden rycerz miał być także zwiadowcą.
Poza tym musiałem dodać inwazje rohańczyków (nawet, kiedy takiej okoliczności nie było w książce czy filmie), gdyż mówilibyście wtedy, że gra byłaby nudna...
Siwy - 13 Sierpień 10, 15:51
Szczur trochę mało dumnie brzmi xD. Co do pracujących ludzi... Może z połowa. Warto byłoby zrobić, żeby wszyscy pracowali ;P.
Muzyka... Jak go zabijemy to i tak bedzie normalna, więc jest to bez sensu.
Jeśli zaznaczyłbyś, że jest to misja ekonomiczna, to raczej nikt nie miałby pretensji, a jeśli by się ktoś taki znalazł to nieuzasadnione .
Hunter - 14 Sierpień 10, 09:01
Mi niestety mapy nie działają Wszystkie twoje misje mi działały, a tu coś dziwnego - minimapy sa czarne, Helmowy Jar to pusta mapa po włączeniu, a Isengard i Brody na Isenie to to samo, tylko że połowa mapy w obu misjach jest usiana kropkami smoły
Sprubuję zrobić tak jak Siwy.
Rycerz - 16 Sierpień 10, 08:39
fajne mapki bo nie sa takie proste
przemusio - 19 Sierpień 10, 13:02
Helmowy :
Błędy : (krytyka totalna, skoro robisz najlepsze chyba na forum mapy to musisz robic jeszcze lepsze )
- Brakuje wieżyczki po lewej stronie zamku
- Jaskinie są skromne
- Po co nam siedziba, kawaleria i tak się nie rusza (2x -)
- Nie ma dziury na strumień :C
- Nie ma tego dziadka co strzela na początku , nie ma Aragorna, etc.
- Nie wyłożyłeś kamieniem całego zamku, czyżby kawaleria miała tam wjechać ?
- Możemy budowac co chcemy
Na +
+ Himalaya
+ Kolorki
+ Kształt zamku
+ Totalna rozpierducha !!!
+ Mamy wybór - atakujemy niski zamek czy górny
Mapa ogółem świetna !
Hunter - 19 Sierpień 10, 15:05
przemusio napisał/a: | - Nie ma tego dziadka co strzela na początku , nie ma Aragorna, etc. |
O_o Pomyśl co piszesz To niejest Bitwa o Śródziemie 2 czy film tylko Stronghold
|
|