StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - [mapa] Moje mapy

Piter559 - 16 Maj 10, 11:17
Temat postu: [mapa] Moje mapy
Postanowiłem założyć temat z moimi mapami. Chwilowo posiadam tylko SH:C, więc mapy będą tylko do tej części gry.

Oto moja pierwsza mapka. Dopiero zaczynam, nie umiem robić inwazji, więc zrobiłem niewielką mapkę swobodnego budowana.

Screen:

Mapka do pobrania:
http://www.speedyshare.co...15/Menredia.zip

Proszę o komentarze i porady co mogę poprawić, żeby być lepszym "robicielem map" :mrgreen:

Pozdrawiam

Hunter - 16 Maj 10, 11:51

Krajobraz spoko, możesz zrobić więcej skał i palży przy brzegach morza. Możesz zrobić inwazję, jak by co, to pogadamy na pw, powiem ci, co i jak ;)
Piter559 - 16 Maj 10, 17:15

Przez tydzień mnie nie będzie, jadę do Trójmiasta. Dzisiaj zacząłem pracować nad mapą inwazji. Możliwe, że zrobię z tego taką małą kampanię. Nie oczekujcie za wiele :P .

Pomysł na fabułę pierwszej mapy - inwazji:
Jesteś banitą, skazanym za "zdradę" korony. Zesłano Cię na południową pustynię, gdzie miała Cię czekać śmierć z głodu i pragnienia. Postanowiłeś nie opuszczać kraju. Z garstką wiernych Ci ludzi wyruszyłeś w kierunku gór, mając nadzieję, że w ich cieniu znajdziesz schronienie. I stało się! Przebywszy wąwóz, natrafiłeś na mały "raj". Tuż za pasmem górskim znajdowała się niewielka oaza, ponadto są tu również skromne zapasy rudy i kamienia. Okazało się, że to miejsce jest zamieszkiwane przez niewielkie plemię arabskie. Udaje ci się dogadać z arabami. Pomogli Ci zbudować bramę w wąwozie, tak, aby nikt postronny nie mógł się przezeń przedostać. Bliskość traktu handlowego sprawia, że możesz wymieniać wydobyte towary na złoto. Jednak również wśród kupców bywają zdrajcy...

W mapie nie będzie można rekrutować wojski Unii Europejskiej :P . Poza tym nie jest możliwe budowanie jakichkolwiek fortyfikacji. Góry będą tak skonstruowane, aby można było korzystać z ich naturalnych walorów :P

Mapę skończę robić jak wrócę z nad morza. Będę przebywał w kafejkach, więc prosiłbym o jakieś pomysły do fabuły i ew. życzenia :P

Piter559 - 25 Maj 10, 14:13

Oto minimapa mojej pierwszej inwazji. Zrezygnowałem z bramy, bo wyglądała nienaturalnie. Chwilowo jest zrobiona sama mapa, z inwazjami mam spory problem :(

Jak zrobić tak, żeby przeciwnicy podchodzili z 2/3 drogowskazów a nie z 1? Zawsze mi podchodzą z ostatnio zrobionego.

Poza tym potrzebowałbym kogoś, kto pomógłby/pokazałby mi jak ustawiać kolejne ataki, żeby to w miarę sensownie wyglądało. Sam się po prostu gubię.

jedikarix - 25 Maj 10, 14:41

Z minimapy widać, że pusto jest, a te wydmy (czy coś takiego) trochę dziwnie wyglądają. Góry są ładne :PJakieś ruiny dodaj i będzie git :)
Piter559 - 25 Maj 10, 14:56

Tu jest parę screenów.
Owszem pusto jest, bo to pustynia ma być :P Dawać jaśniejsze wskazówki co zmienić.

jedikarix - 25 Maj 10, 15:16

Tak jak mówiłem: Ładne góry, ładna rzeka. Porozrzucaj na pustyni trochę kamieni.
Lord Smerf - 25 Maj 10, 16:02

Bardzo ładne góry i rzeka. Popraw wydmy, wyglądają nienaturalnie. Te niskie, "kulkowate" krzaki nie pasują do pustyni. Lepsze będą same kaktusy.

Co do ataków - zwykle ustawiane są one serią mniejszych, częstych ataków z jednym atakiem końcowym. Możesz oczywiście zrobić inaczej, ale ostatni, potężny atak jest ostatnio w modzie i daje graczowi możliwość wykazania się.

Piter559 - 25 Maj 10, 16:38

A mógłbym dostać screen takowych wydm z jakiejś innej mapy?
jedikarix - 25 Maj 10, 18:43

Przede wszystkim na Twoim miejscu spłaszczyłbym trochę te wydmy.
przemusio - 25 Maj 10, 19:04

Użyj opcji ,,wyrównaj''. Za jej pomocą można uzyskać bardzo dobrze ukształtowane wzniesienia. Poza tym wydmy mają płaską i stromą stronę, (to dla prawdziwych pro ;) ) a także są w kształcie rogalika/ półksiężyca/ litery ,,c,,. Mapy bardzo fajne :)

p.s.
Jak tam było w trójmieście :)

Piter559 - 2 Czerwiec 10, 18:47

Przepraszam Was, że temat stanął w miejscu, ale chwilowo nie mam czasu i dostępu do Cruska. Poza tym potrzebuję trochę czasu na rozgryzienie edycji scenariusza.
jedikarix - 2 Czerwiec 10, 19:46

Jeśli masz jakieś pytania to pisz. Pomożemy :>
Piter559 - 3 Czerwiec 10, 08:35

Nie umiem się połapać w dodawaniu inwazji itd. Nie mam pojęcia jakie inwazje będą silne a jakie słabe. Z której strony nadejdą wojska. itd.
przemusio - 3 Czerwiec 10, 08:47

Piter559 napisał/a:
Nie mam pojęcia jakie inwazje będą silne a jakie słabe

Testuj mapy ! Spróbuj grac na twoich mapach. Wtedy szukaj porad do nich :)
Piter559 napisał/a:
Z której strony nadejdą wojska

Tego nikt nie wie ;)