StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - [mapa] Grunwald

Szeryf99 - 16 Maj 10, 09:18
Temat postu: [mapa] Grunwald
Tak więc stworzyłem mapę Grunwald, gdzie odbędzie się słynna bitwa pod Grunwaldem.
Odbyła się ona

Bitwa pod Grunwaldem (w literaturze niemieckiej pierwsza bitwa pod Tannenbergiem) – jedna z największych bitew w historii średniowiecznej Europy (pod względem liczby uczestników), stoczona na polach pod Grunwaldem 15 lipca 1410, w czasie trwania wielkiej wojny, między siłami zakonu krzyżackiego wspomaganego przez rycerstwo zachodnioeuropejskie, pod dowództwem wielkiego mistrza Ulricha von Jungingena, a połączonymi siłami polskimi, litewsko-ruskimi i smoleńskimi oraz posiłkowymi oddziałami czeskimi, mołdawskimi i tatarskimi, pod dowództwem króla Polski Władysława II Jagiełły.

Wiosną 1409 roku, dzięki zabiegom wielkiego księcia litewskiego Witolda, wybuchło antykrzyżackie powstanie na Żmudzi. Wielki mistrz zakonu, Ulrich von Jungingen, wystąpił do króla Polski, Władysława Jagiełły, o zachowanie neutralności Polski w konflikcie Zakonu z Litwą popierającą Żmudź[12]. Król odmówił. W konsekwencji wielki mistrz zmienił kierunek ataku i w pierwszych dniach sierpnia 1409 roku oddziały zakonne przekroczyły granice Polski, zajęły Ziemię Dobrzyńską i najechały Kujawy i Wielkopolskę. Jagiełło szybko odzyskał Kujawy i odbił Bydgoszcz, ale działania militarne kampanii 1409 roku na tym zakończono. 8 października 1409 roku pod zamkiem bydgoskim zawarto rozejm, który miał obowiązywać "do dnia św. Jana"[13] – 24 czerwca 1410 roku. W umowie pośredniczyli książęta śląscy przysłani przez króla czeskiego Wacława: wrocławski, świdnicki i oleśnicki. Na mocy rozejmu Ziemia Dobrzyńska pozostała w rękach krzyżackich, a spór miał rozstrzygnąć król czeski. Zapisy rozejmu bardzo korzystne z pozoru dla strony krzyżackiej, dawały Jagielle czas na zorganizowanie wyprawy wojennej w roku następnym. W Krakowie i Malborku rozpoczęto przygotowania do decydującego starcia. Obie strony położyły nacisk na działania dyplomatyczne. Krzyżacy już w grudniu 1409 roku zawarli sojusz z królem węgierskim, Zygmuntem Luksemburskim, który usiłował rozbić unię polsko-litewską. Po stronie Zakonu opowiedzieli się książęta Pomorza Zachodniego. Pospieszyli też liczni rycerze z zachodniej Europy. Państwa Unii zawarły pokój z Wielkim Księstwem Moskiewskim oraz przymierze z Mołdawią. Gotowość pomocy zaoferował pretendent do tronu tatarskiego, lennik Wielkiego Księcia Witolda, chan Dżalal ad-Din. Wszystkie strony dokonały zaciągu rycerzy. Polacy prowadzili werbunek w Czechach (stąd przybyło niemal 3000 zaciężnych pod wodzą Jana Sokoła)[12].

http://www.speedyshare.co...67/Grunwald.zip

przemusio - 16 Maj 10, 10:28

9,5/10 - trochę za łatwe bo zostało mi 60 % wojsk (ale głównie włócznicy zginęli w dodatku).
Zwerbowałem trochę zbrojnych, wszystkich ustawiłem na defens, a na koniec przeprowadziłem szturm na ,,trebuszlandię''.
Ja oceniam w porównaniu z moimi mapami, więc oceny mogą być za wysokie(bez urazy)

olowek - 16 Maj 10, 10:49

Krajobraz wporządku, tylko rozgrywka zbyt prosta, mogłeś dać więcej jazdy w atakujących oddziałach 7/10
Hunter - 16 Maj 10, 11:48

Czy pod Grunwaldem była rzeka? :P
Szeryf99 - 16 Maj 10, 11:56

Tak, owszem była, a jeśli nie wiesz w jakich to było warunkach to nie krytykuj bezpodstawnie.
Lord Smerf - 16 Maj 10, 12:06

Opis mapy prosto z Wikipedii, nawet nie usunąłeś tekstów odnośników do źródeł([12], [13] itd.). Krajobraz raczej w porządku, ale żadna rewelacja.

Szeryf99 napisał/a:
Tak, owszem była, a jeśli nie wiesz w jakich to było warunkach to nie krytykuj bezpodstawnie.

On się tylko spytał... Poza tym jeśli całą wiedzę czerpiesz z Wikipedii, sam chyba też nie jesteś znawcą(przepraszam, jeśli uraziłem).

Od razu zaznaczam, że też stosunkowo niewiele wiem w dziedzinie historii(żeby nie było, że się wymądrzam ;) ).

Szeryf99 - 16 Maj 10, 12:52

No nie z wikipedii.
Ten tekst skopiowałem bo nie chciało mi się opisywać.

Hunter - 16 Maj 10, 13:17

Ja się tylko zapytałem, chyba tego mi nie zabronisz. Jeśli myślisz, że ktoś dający taki emotikon pod koniec postu zawsze szydzi z ciebie, to jesteś w błędzie.

Nie zamieszczę emotikona bo się jeszcze bardziej wkurzy...

przemusio - 16 Maj 10, 14:07

Image z wiki
Jak widać nie czytałeś całego artykułu - tam nie ma żadnej rzeki
(to niebieskie to jezioro)

DarnokOk - 16 Lipiec 10, 16:10

Ale przecież słyszałem na lekcji Historii że wojska Jagiełły przeprawiły się przez rzekę na moście pontonowym???

Co do mapki to nie sciąglem bo link wygasl.

Edit:Przypadkowo znalazlem ta mapke na Stronghold Heaven zaraz ocenie.

Edit2: Nie grałem bo mi wyrzuciło z krzyżowca gdy włączyłem mapę.

olowek - 16 Lipiec 10, 16:43

Tak przeprawiały się przez rzekę, ale to była Wisła :)
Threeth - 17 Lipiec 10, 15:58

DarnokOk napisał/a:
Edit2: Nie grałem bo mi wyrzuciło z krzyżowca gdy włączyłem mapę.

Bo to jest mapa sh1 a nie crusader.

przemusio - 17 Lipiec 10, 18:27

Co do tej rzeki: tam podobno jest jakiś płytki strumień, przez który przebiegała kawaleria(oraz inne wojska); bardzo przepraszam, ale widocznie jest za mały do umieszczenia na mapie - zwracam honor :)
DarnokOk - 18 Lipiec 10, 14:51

Threeth napisał/a:
Bo to jest mapa sh1 a nie crusader.

Ok to dam do 1 bo kiedyś natknąłem się na posta Szeryfa w którym pisał że nie ma sh1(?)albo cruska ale nie ważnen nie pamiętam.

Co do mapki to trudna :) nie przeszedlem xD ale na prawde trudna. Na pierszy rzut oka wydaje sie latwa ale ostatni atak (inwazja) mnie dobiła.

tswisla1 - 22 Lipiec 10, 11:29

nie da się ściągnąć plis wyślijcie mi mapę na e-maila aaslonka@onet.eu dzięki za pomoc