StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - Mapy standardowe

Piter559 - 8 Luty 10, 15:36
Temat postu: Mapy standardowe
Czy da się edytować mapy standardowe? Bo chciałbym się pobawić ilością graczy na mapach, bo mapmaker ze mnie mizerny :P .

PS. Ma ktoś może mapę podobną do mapy "Bród nad rzeką" (czy jakoś tak), tylko z większą ilością graczy (1 vs 5, 4, 3) ?

Siwy - 8 Luty 10, 19:31

Proste, skopiuj w folderze maps mape którą chcesz edytować i wklej jeszcze raz. Mapa będzie miała nazwę "Kopia nazwa mapy.map", którą możesz zmienić na np. "nazwa mapyedit.map".
Threeth - 8 Luty 10, 20:27

Niestety w crusku ta metoda nie działa.
Siwy - 8 Luty 10, 20:52

Kurde, rzeczywiście... Jaka lipa... No to nie wiem jak można to zrobić. Może zacząć grę na wybranej mapie, zapisać, zmienić format pliku na map i w edytorku zrobić co się chce ? Może tak spróbuj.
Kokoju - 8 Luty 10, 23:00

Niestety, tak też się nie da. Będzei to jako mapa do krzyżowca ale nie będzie można ich wczytać.
Zmieniać się nie da, możesz jedynie przejrzeć je wklejając do folderu Saves (Wtedy wczytujesz mapę jako Sava i odrazu przenosi cię do Edytora, acz mimo iż zapiszesz nie będziesz mógł jej znaleźć)

Piter559 - 9 Luty 10, 07:54

A macie może mapy podobne do "Bród nad rzeką" tylko z większą ilością graczy? Wiem mógłbym ją sobie sam zrobić, ale raz, że nie umiem dobrych map robić, a dwa, że nie lubię grać na własnych mapach :P
ponceriusz - 9 Luty 10, 14:11

Można te mapy edytować programem Crusader Map Tools
Tu pobierz:
http://stronghold.heaveng...php?fileid=5904
Mam nadzieje, że pomogłem.

Lord Smerf - 9 Luty 10, 20:42

Uzupełnię informację - za pomocą tego programu zdejmuje się blokadę na mapy zrobione przez twórców gry. ;) Trzeba jednak zaznaczyć, że nie zawsze to oprogramowanie działa, np. u ja nie umiem tego za nic odpalić. ;/
ponceriusz - 10 Luty 10, 12:54

Ze standardowymi mapami do skirmish nie próbowałem, ale edytowałem kampanie historyczne. Ale te do skirmish chyba też da się edytować.