|
StrongholdNet - forum graczy Stronghold Największe polskie forum o grach z serii Stronghold. |
|
Edytor map - Jak zrobić dobry realistyczny krajobraz?
Piter559 - 31 Grudzień 09, 19:31 Temat postu: Jak zrobić dobry realistyczny krajobraz? Mam problem. Niedawno zacząłem bawić się edytorem map w Krzyżowcu i nie wiem jak zrobić realistyczny krajobraz, niestety nigdy nie widziałem pustyni . Proszę o Wasze propozycje ew. screeny z opisami jak co gdzie. Potem wrzucę linki do moich pierwszych mapek bo aktualnym miejscu pobytu mam za słabego neta.
Kokoju - 31 Grudzień 09, 22:44
Oki, spróbuję zrobić parę porad:
1). Wybierz miejsce na kilka drobnych oaz. Zrób najbierw duże nieregularne zatrawienie, potem przy brzegach lekko daj mniej bujną trawę, a potem trochę jałowej trawy. Dodaj na oazach palmy daktylowe, i ew. drobne stawiki.
2). Nie musisz jakiegoś świetnego i bujnego terenu robić, gdyż to pustynia. Na południu (W przpadku robienia otwartej pustyni, a nie np. nadmorskich terenów) daj piaszczyste tereny, i lekko smagaj tereny drobnymi pasmami wzniesień, by powstały lekkie wydmy.
3). Gdy robisz suche piachy pustyni, między piaskami rób trochę kamieni zmieszanych z piachem.
Na wzorzec dałbym pare mapek dobrych mapmakerów, np.
Mnie (Kokoju), Siwego, Lorda Smerfa
Warto używać też porad, tricków i innych urozmaiceń. Dobre tricki zna Al Ganonim, choć chwilowo rzadko jest na forum. Ew. możesz poszukać tematów z trickami.
Piter559 - 1 Styczeń 10, 14:03
Mam jeszcze jedno pytanko: czy da się zrobić w mapie krzyżowca (nie w scenariuszu) jednostki neutralne, atakujące wszystkich graczy? Pytam bo zrobiłem taką mapkę 1 na 1. Gracze walczą o płaskowyż z zasobami (kamienie i ruda) i chciałbym dodać do obrony płaskowyżu jednostki neutralne, które będą kosić z postawionych tam wież.
Link do mojej 1 mapki.
http://www.speedyshare.co...Przestrze__.map
Mapa Krzyżowca na 4 graczy. Zrównoważona. Nie jest jakaś wybitna, ale zła chyba też nie jest . Podajcie jakieś propozycje co można by dodać.
Threeth - 5 Styczeń 10, 18:21
Kokoju@
Ja też znam dużo trików, bardzo dużo, a tak poza tym to ja też robię dobre mapy.
Do piasku z kamieniami można dodać czasem kaktusa i normalne kamienie i wtedy wygląda lepiej. Jak otwieram mapę to mnie wywala do pulpitu( nie ta wersja).
ponceriusz - 6 Styczeń 10, 13:13
Piter559 napisał/a: | jednostki neutralne, atakujące wszystkich graczy? |
Da się jeśli jest mniej niż 8 graczy na mapie. Te jednostki muszą być takiego koloru, który nie ma żaden z graczy.
Piter559 - 6 Styczeń 10, 16:35
UP
Robiłem tak, dawałem na agresywne zachowanie, a łucznicy tylko stali, atakowali tylko jak się ich samemu zaatakowało
ponceriusz - 6 Styczeń 10, 17:52
Powinni strzelać, mi tak działa.
Piter559 - 24 Styczeń 10, 07:14
Mógłby ktoś ocenić mapkę? Co dodać? Co odjąć?
Kokoju - 24 Styczeń 10, 08:48
Co do tego "Realistycznego krajobrazu" tutaj masz parę porad:
http://strongholdnet.gry-...opic.php?t=1200
Piter559 - 24 Styczeń 10, 18:17
A mógłby się ktoś wysilić na ocenę mapy?
Lord Smerf - 24 Styczeń 10, 18:23
To daj screena minimapy... ;d Na pewno ocenię.
Piter559 - 25 Styczeń 10, 06:56
oj to będziesz musiał poczekać tydzień, jestem aktualnie u siebie na chacie, ale cruska mam gdzie indziej zainstalowanego, a tam nie mam neta... Na ferie się wybieram jak nie zapomnę to zrobię.
jankes1124 - 25 Styczeń 10, 10:29
Najlepiej to chyba pobrać mapę innych graczy, którzy umieją robić mapki i poobserwować krajobraz... To wszystko.
ponceriusz - 25 Styczeń 10, 19:09
Dobra, ja mogę pobrać, tylko odśwież, bo jest napisane na spedyshare "File not found. It has been either deleted, or it never existed at all. "
Piter559 - 25 Styczeń 10, 20:49
za tydzień bo teraz nie mam dostępu do pliku
|
|