StrongholdNet - forum graczy Stronghold
Największe polskie forum o grach z serii Stronghold.

Edytor map - [kampania] Podboje Aleksandra

Lord Smerf - 18 Listopad 09, 17:33
Temat postu: [kampania] Podboje Aleksandra
Zatem tak.
Zaczęliśmy pracę nad kampanią o Aleksandrze Macedońskim zwanym Wielkim, jego podbojach i bitwach. Wcielamy się w jego postać i prowadzimy wojsko do zwycięstw, aby pokazać siłę Macedonii! Droga wiedzie na wchód...
Prace nad kampanią prowadzimy wszyscy, jednak przy poszczególnych misjach wpisuję osoby, które cokolwiek zrobiły. ;-) Team współpracuje, dlatego prawie przy każdej misji będą widniały nicki wszystkich członków.

Kolory jednostek w kampanii są takie:
1. Czerwony - Są to wojska Aleksandra. Będziemy dowodzić wojskami w tym kolorze w większości misji.
2. Pomarańczowy - Tutaj są armie Persów pod wodzą króla Dariusza. Będzie to nasz główny przeciwnik (pomijając początki)
3. Żółty - Kolorem żółtym oznaczane są wojska Egipcjan. Nie będziemy z nimi walczyli, acz czasami dowodzili, np. podczas budowy Aleksandrii w Egipcie, czy podczas misji ze wsparciem egipskich wojsk.
4. Niebieski - Są to wojska Grecji, głównie zbuntowanych greckich polis. Jeden z naszych głównych przeciwników na początku, potem to już walka z Dariuszem, gdyż cała Grecja zostanie podbita.
5. Czarny - Są to pustynni bandyci, jakich w Azji pełno.
6. Fioletowy - buntujące się wojska Aleksandra
7. Seledynowy - wojska Indii
8. Zielony - Wojska Tracji

001-Utarczki z Tracją

<----LINK

"Aby udowodnić swą wartość ojcu, Aleksander objął dowództwo nad małym garnizonem. Ostatnimi czasy wojownicy traccy najeżdżają te ziemie. Utrzymując się długo, można złamać ducha walki Traków, i móc spokojnie umocnić pozostałe garnizony graniczne, by Tracja nie zagrażała już temu wielkiemu państwu, jakim jest Macedonia."

Zwycięstwo: Wszyscy wrogowie i inwazje wykorzystane.
Porażka: Śmierć lorda

Strategia: Chroń swoich łuczników za wszelką cenę, a pikinierów i włóczników trzymaj zewnątrz zamku.
*Szybko zacznij tworzyć pikinierów. Na starcie masz dosyć dużo żelaza, i można z tego zyskać przyzwoitą grupkę wojsk znacznie lepszych od standardowych włóczników.
*Wysyłaj na późniejsze ataki włóczników na mury. Wróg będzie miał sporo drabin, a pałkarze na murach przeciw łucznikom to strata wielu cennych jednostek.
*Nie buduj budynków za bardzo oddalonych od swojego zamku. Trakowie najprawdopodobniej szybko je zniszczą, a wysyłając tam oddział strażniczy możemy ponieść spore straty.
*Nie rozbudowuj znacząco zamku. Kamienia używaj głównie do naprawy uszkodzeń.
*Buduj dużo chat drwali blisko zamku. Mogą przyciągnąć one wroga, któremu trochę czasu zajmie zniszczenie ich. Nie kosztują fortuny, a można zyskać sporo drewna na produkcję broni.
*Staraj się zachować dużo żywności w spichlerzu. Trakowie często atakują farmy, a ustawiając za wysokie racje żywnościowe możemy później mieć kłopoty z popularnością.

Maker - Kokoju
Testerzy - ponceriusz i MaxMacior
Poprawki(mało znaczące) - Lord Smerf

MaxMacior - 18 Listopad 09, 17:43

Jakby komuś link który podał Lord Smerf to niech wejdzie na ten:

Kod:
http://s530.chomikuj.pl/File.aspx?id=185392401&vid=185392401&tk=1512864&t=633941643243490201&d=70&k=1334317&name=Misja+1+Utarczki+z+Tracja

O to opis dlaczego to jest dobra mapa:
-Wykorzystano różne kolory jednostek dla urozmaicenia gry;
-Dobrze wykonany krajobraz;
-Wszystkie budynki były dobrze dostosowane;
-Musiałem ją przechodzić kilka razy ale się udało.

Ocena 10/10

Uwaga!
Prosimy stosować się do porad u góry (patrz pierwszy post).

Ps: Jeśli ktoś ma kłopoty z pobraniem mapy przez adres który podał Lord Smerf, niech pobierze przez adres który ja podałem! Wszystkie nasze kampanie będzie można znaleś w mym chomiku (pierwszy obrazek w mym podpisie).

Lord Smerf - 18 Listopad 09, 17:44

Wystarczy kliknąć na obrazek. :D Już edytuję. :-)
Kokoju - 18 Listopad 09, 18:06

I chciałbym dodać, iż to będzie tak z kolorami:

1. Czerwony - Są to wojska Aleksandra. Będziemy dowodzić wojskami w tym kolorze w większości misji.
2. Pomarańczowy - Tutaj są armie Persów pod wodzą króla Dariusza. Będzie to nasz główny przeciwnik (Pomijając początki)
3. Żółty - Kolorem żółtym oznaczane są wojska Egipcjan. Nie będziemy z nimi walczyli, acz czasami dowodzili, np. podczas budowy Aleksandrii w Egipcie, czy podczas misji ze wsparciem egipskich wojsk.
4. Niebieski - Są to wojska Grecji, głównie zbuntowanych greckich polis. Jeden z naszych głównch przeciwników na początku, potem to już walka z Dariuszem, gdyż cała Grecja zostanie podbita.
5. Czarny - Są to pustynni bandyci, jakich w Azji pełno.
6. Fioletowy - Brak, potem ew. coś weźmie kolor fioletowy.
7. Seledynowy - Też brak koloru
8. Zielony - Wojska Tracji

Lord Smerf - 18 Listopad 09, 18:10

Zaraz dodaję do pierwszego posta. ;-)
thompson - 18 Listopad 09, 19:21

kolorem błękitnym zostaną oznaczone wojska Indii do końcowych misji, a także trzeba zaznaczyć jakoś buntujące się oddziały Aleksandra.
MaxMacior - 18 Listopad 09, 19:28

Fioletowy - buntujący się żołnierze Aleksandra.
Coś nikt nie ocenia mapy.

Kokoju - 18 Listopad 09, 19:35

Oki. Jeszcze (akurat robię misję o bitwie pod Cheroneą) dodam, iż kolorem błękitnym odznaczę wojska Aten biorące udział w walce, a kolor niebieski będzie Teb.Tak, by wyróżnić wojska ;)
olowek - 18 Listopad 09, 19:59

Mam problem z pobraniem. Po kilku procentach zatrzymuje się i nie pobiera.
Lord Smerf - 18 Listopad 09, 20:01

Cóż - zainstaluj Firefoxa. ;-) To raczej problem z przeglądarką, u mnie działa dobrze.

Liczę, że ktoś skomentuje. :-)

Threeth - 18 Listopad 09, 21:33

Świetna mapa 10/10. Fabuła bardzo dobra krajobraz też. I proponuje żeby Kokoju był głównym makerem bo robi świetne mapy do cruska.
SERstrong - 19 Listopad 09, 07:39

mnie też misyjka bardzo się podobała :)
za pierwszym razem nawet stracilem lorda :)
czekam z wytesknieniem na kolejne misje :) )

oliwier - 19 Listopad 09, 10:23

Jak uruchomić tę misję ? Bo już ściągnąłem i nie wiem co mam zrobić.
Kokoju - 19 Listopad 09, 12:59

Wklej do katalogu map w dziale twierdzy krzyżowiec.
Maciek - 19 Listopad 09, 13:20

Kokoju napisał/a:
w dziale

Kokoju chciał powiedzieć w folderze z grą.

off-topic: Pierwsza mapa całkiem ciekawa ale trochę trudna. Krajobraz bardzo ciekawy. Ogólnie 9/10 dlatego, iż misja jest trochę trudna.