ZalogujRejestracjaSzukaj Użytkownicy MedaleZaloguj się, by sprawdzić wiadomościGrupyStatystyki

Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij


Poprzedni temat «» Następny temat
Wasze propozycje dotyczące strony stronghold.gry-online.pl
Autor Wiadomość
Nice Friend 
Szlachcic


Wiek: 22
Posty: 260
Medale: Brak

Ostrzeżeń:
 3/3/3
Wysłany: 19 Czerwiec 09, 13:17   Wasze propozycje dotyczące strony stronghold.gry-online.pl

Tutaj umieszczamy swoje propozycje co byśmy chcieli zmienić,dodać.
Ja chciałbym żeby w podpisie nie było ograniczenia do 255 znaków tylko z 350.
Chciałbym również żeby można by dać większy rozmiar pliku na forum (tyczy się avataru)
Pozdrawiam

Dołączyłem po porządkowaniu tematu: - Odyn
Zrobiłbym nowy wygląd strony ten jest jakiś stary...
Ostatnio zmieniony przez Odyn 12 Lipiec 09, 14:56, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 24 Czerwiec 09, 09:41   

Nice Friend napisał/a:
Zrobiłbym nowy wygląd strony ten jest jakiś stary...

Organizowałem konkurs na nowe grafiki odświeżające wygląd strony, ale nic z tego nie wyszło. Jak najdzie mnie ochota to sam zabiorę się za wygląd.

Post Siwego przeniosłem do tematu Błędy na stronie.
 
 
jankes1124 
Dzielny wojak


Wiek: 25
Posty: 647
Skąd: Sieraków
Medale: Brak

Wysłany: 15 Lipiec 09, 17:34   

Czy jest potrzebne na górze strony "Wszystko o grach, www.gry-online.pl bla bla bla"?

To bym usuną jeśli można.

P.S. To tylko moja propozycja...
_________________
Wiesz, że 99,9% ludzi cierpi na chorobę, której objawem jest czytanie postów na forum trzymając rękę na myszce? Nie ściągaj ręki, teraz jest już za późno. Wiem, że Ty też na to cierpisz :P
 
 
 
DonKamillo 
Dzielny wojak

Posty: 640
Medale: Brak

Wysłany: 17 Lipiec 09, 14:29   

jankes1124 napisał/a:
Czy jest potrzebne na górze strony "Wszystko o grach, www.gry-online.pl bla bla bla"?

To bym usuną jeśli można.

P.S. To tylko moja propozycja...


Oczywiscie ze sie nie da. To jest baner sponsora serwera dzieki ktoremu ten serwis istnieje a gdyby nie ten baner reklamowy to gry-online nie mieli by interesu zeby pomagac adminowi...


P.S Pisze bez polskich znakow bo mam angielska wersje windowsa i nie mam wgranej polskiej czcionki... (polskich znakow)
 
 
captaincoguar 
Osadnik

Posty: 34
Medale: Brak

Wysłany: 28 Lipiec 09, 23:56   

Kiedyś proponowałem aby ludzie reklamowali forum przez nazywanie serwerów gier adresem portalu , ale jakoś nikt się tym nie zainteresował .
_________________
www.clanodk.com
 
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 29 Lipiec 09, 16:09   

captaincoguar napisał/a:
Kiedyś proponowałem aby ludzie reklamowali forum przez nazywanie serwerów gier adresem portalu , ale jakoś nikt się tym nie zainteresował .

Szkoda, że pierwszy raz na oczy widzę taką propozycję... Pomysł jest bardzo dobry i prosty w wykonaniu.
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 22
Posty: 1458
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 20 Sierpień 09, 21:22   

Kiedyś na pierwszy rzut oka oceniłem HTML, teraz pozwolę sobie na bardziej szczegółową ocenę :P .

Przypuszczam, że jeśli strona wykorzystuje $_GET, to jest zbudowana jakby na /*pętli*/ instrukcji switch (przynajmniej ja bym tak zrobił wykorzystując $_GET). Mniejsza z tym, głownie chodzi mi o taki sam <title> na każdej podstronie ;) . Proponuję zrobić stronę na include. Wtedy includujesz wszystko co jest za head, a przed treścią strony z jednego pliku. Powtarzające się elementy <head> includujesz do pliku z innego pliku i wszystko co za treścią strony includujesz z 3 pliku ;) .

Co do kodu to jeszcze się przyczepię do tego, że menu jest źle zrobione (dobrze, że na liście, ale mozna je zrobić duzo lepiej) :P . IMHO to powinny być listy definicji poprzedzielane nagłowkami z zastosowaniem Image Replacement. Kolejna sprawa to niepotrzebne divy... <ul> też może mieć id (class) i style :P . Nie korzystasz także z selektora potomka - po co tyle razy ustawiać klasę dla <li> skoro można nadać class dla <ul> i użyć w/w selektora potomka ;) . Do tego, treść powinna być w kodzie przed menu, a tu raczej nie będzie to problemem.

Archaizmy typu <center>... Style inline są raczej, hm, może nie tyle błędem (lepsze style inline niż wygląd w HTML), co pewną niepoprawnością. Mozna tak robić aczykolwiek nie chwali się tego, a nawet szczerze odradza. Zdeprecjonowane atrybuty - border, width, height. Target: _blank to najgorsze zło zaraz po ramkach i tabelach xD. Pozwól uzytkownikowi wybrać, gdzie otworzy stronę ;) .

W treści... Po co tam tyle div'ów ? :( Używaj paragrafów i nagłowków hx... Do robienia list używa się raczej <ol>, albo <ul>, a nie <br> :P .

Stopka. Ją także można uszczuplić o div'a. Linijka z copyright'em to powinien być bezwzględnie paragraf ;) .

To tyle po przeanalizowaniu strony głównej ("Wiadomości"). Mam nadzieję, że postarasz się niektóre błędy poprawić i nie obrzucisz mnie mięsem za krytykę :P Joke, nie myśl, że mam Cię za taką osobę ;) .

---------- EDIT 21 sierpnia 2009 godz. 21:10 ----------

Switch to nie pętla, a instrukcja, lol :P .
Ostatnio zmieniony przez Siwy 21 Sierpień 09, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 21 Sierpień 09, 10:34   

Siwy napisał/a:
Przypuszczam, że jeśli strona wykorzystuje $_GET, to jest zbudowana jakby na pętli switch (przynajmniej ja bym tak zrobił wykorzystując $_GET). Mniejsza z tym, głownie chodzi mi o taki sam <title> na każdej podstronie ;) . Proponuję zrobić stronę na include. Wtedy includujesz wszystko co jest za head, a przed treścią strony z jednego pliku. Powtarzające się elementy <head> includujesz do pliku z innego pliku i wszystko co za treścią strony includujesz z 3 pliku ;) .

Od samego początku wykorzystujemy include. A konkretniej - strona podzielona jest na 6 części i każda z nich zawarta jest w innym pliku. Bardzo ułatwia to edycję.

Siwy napisał/a:
Co do kodu to jeszcze się przyczepię do tego, że menu jest źle zrobione (dobrze, że na liście, ale mozna je zrobić duzo lepiej) :P

Wszystko można zrobić lepiej. Tylko czy zawsze jest taka potrzeba? W HTML'u do tego samego efektu można dojść różnymi drogami.

Siwy napisał/a:
Nie korzystasz także z selektora potomka - po co tyle razy ustawiać klasę dla <li> skoro można nadać class dla <ul> i użyć w/w selektora potomka ;) . Do tego, treść powinna być w kodzie przed menu, a tu raczej nie będzie to problemem.

Klasy dla li nie ustawiałem wcale. Wszystkie elementy listy dziedziczą styl po divie i ul.

Siwy napisał/a:
Do tego, treść powinna być w kodzie przed menu, a tu raczej nie będzie to problemem.

Z obecnym układem pływających divów nie jestem w stanie wstawić treści przed menu. Ale Ty pewnie wiesz jak to zrobić...

Siwy napisał/a:
Archaizmy typu <center>... (...) Zdeprecjonowane atrybuty - border, width, height. Target: _blank to najgorsze zło zaraz po ramkach i tabelach xD

Wszystkie te znaczniki i atrybuty kiedyś były normalnie wykorzystywane i nikt nie traktował ich użycia jako błąd. Czasy się zmieniły, a setki elementów pozostały. Tak jak pisałem wcześniej - nie mam czasu na poprawianie każdej podstrony. Niemniej jednak jeśli podczas aktualizacji trafiam na tego typu tagi, to je zmieniam albo usuwam.

Siwy napisał/a:
Style inline są raczej, hm, może nie tyle błędem (lepsze style inline niż wygląd w HTML), co pewną niepoprawnością.

Tutaj już przesadzasz... Czasami dużo lepiej jest użyć krótkiego stylu inline zamiast nadawania id/klasy wprowadzania zamieszania w arkuszu css. Na stronie są elementy, których wyglądu praktycznie się nie zmienia, więc styl inline jest tam jak najbardziej na miejscu.

Siwy napisał/a:
W treści... Po co tam tyle div'ów ? :( Używaj paragrafów i nagłowków hx... Do robienia list używa się raczej <ol>, albo <ul>, a nie <br> :P .

Tak sobie wymyślił Kenet, a ja nigdy nie traktowałem tego jako błąd i nie wprowadzałem zmian.

Siwy napisał/a:
Stopka. Ją także można uszczuplić o div'a.

Uszczupliłem nawet o dwa. A (c) włożyłem w paragraf.

Siwy napisał/a:
Mam nadzieję, że postarasz się niektóre błędy poprawić i nie obrzucisz mnie mięsem za krytykę :P

Za niektóre z twoich uwag chętnie bym w ciebie czymś rzucił... :P Ale nie martw się, szybko zapominam o takich rzeczach ;)
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 22
Posty: 1458
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 21 Sierpień 09, 11:50   

Cytat:
Od samego początku wykorzystujemy include. A konkretniej - strona podzielona jest na 6 części i każda z nich zawarta jest w innym pliku. Bardzo ułatwia to edycję.


To dlaczego każda podstrona nie ma innego title ? :) Przy include nie jest to problemem. Gdy dodam sobie np. dwie podstrony do zakładek to potem nie wiem, która jest która... ;)

Cytat:
Klasy dla li nie ustawiałem wcale. Wszystkie elementy listy dziedziczą styl po divie i ul.


Aaaa... Sorry, jest klasa dla a ;) .

Cytat:
Z obecnym układem pływających divów nie jestem w stanie wstawić treści przed menu. Ale Ty pewnie wiesz jak to zrobić...


Teraz sprawdziłem w praktyce i zwracam honor ;]. Sorry.

Cytat:
Tak sobie wymyślił Kenet, a ja nigdy nie traktowałem tego jako błąd i nie wprowadzałem zmian.


Nikt Cie nie zmusza, jednak jest to niepoprawne semantycznie.

Cytat:
Tutaj już przesadzasz... Czasami dużo lepiej jest użyć krótkiego stylu inline zamiast nadawania id/klasy wprowadzania zamieszania w arkuszu css. Na stronie są elementy, których wyglądu praktycznie się nie zmienia, więc styl inline jest tam jak najbardziej na miejscu.


Zrobisz jak uważasz, jednak ja to uważam za niewygodne oraz nieco niepoprawne. Tak samo jak skryptu PHP nie wstawiasz tak:[code:1:902852deb1]<script language=""php">
kod skryptu
</script>[/code:1:902852deb1"]
chociaż mozna tak robić... Prawda ?\

//edit:

Chciałem jeszcze sprostować co nieco o tabelach :P . napisałem "Target: _blank to najgorsze zło zaraz po ramkach i tabelach xD". Chodziło mi oczywiście o stronę zbudowaną na tabeli, bo użycie tabeli do prezentowania danych tabelarycznych jest jak najbardziej poprawne ;) .
 
 
PitaKura 
Wolny chłop


Wiek: 25
Posty: 98
Skąd: Szczecin
Medale: Brak

Wysłany: 21 Sierpień 09, 23:43   

Siwy napisał/a:
Nikt Cie nie zmusza, jednak jest to niepoprawne semantycznie.


Znaczniki semantyczne mają ogromne znaczenie dla syntezatorów mowy, czyli specjalnych przeglądarek, które odczytują treść stron WWW na głos. :)

Siwy napisał/a:
Zrobisz jak uważasz, jednak ja to uważam za niewygodne oraz nieco niepoprawne. Tak samo jak skryptu PHP nie wstawiasz tak:Kod:
<script language="php">
kod skryptu
</script>


Głupi przykład jak dla mnie :)

A co do tabel layouty robi sie w ps który wycina strone w tabelach i sporo stron jest tak zaprojektowanych.
_________________
http://www.lajty.pl/ -> Serwery CS 1.6
http://www.csaction.pl -> Moja stronka o Counter-Strike ;)
 
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 22
Posty: 1458
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 22 Sierpień 09, 09:17   

Cytat:
A co do tabel layouty robi sie w ps który wycina strone w tabelach i sporo stron jest tak zaprojektowanych.


"Sie robi" - może tak niektórzy robią, ale to jest błąd. Tak się nie "pisze" (bo nie można tego nazwać pisaniem) stron... To tak jakbyś stronę zrobił we FrontPage'u ;) .

Cytat:
Głupi przykład jak dla mnie :)


Dlaczego ? :) Można tak wstawić skrypt PHP, ale tak się nie robi. Tak samo można wstawić style CSS inline, ale nie powinno się tak robić.

Cytat:
Znaczniki semantyczne mają ogromne znaczenie dla syntezatorów mowy, czyli specjalnych przeglądarek, które odczytują treść stron WWW na głos. :)


To prawda. Btw. Jak kopiujesz coś skądś to podaj źródło ;) .

Dodatkowo
Cytat:
kurshtml.boo.pl napisał:

Jeżeli nie sądzisz, aby Twoja strona mogła być kiedykolwiek odwiedzona przez osobę niewidomą (nigdy tego nie zakładaj, bo możesz się bardzo zdziwić!), na pewno nie możesz zlekceważyć, że właściwe oznaczanie tekstu za pomocą znaczników semantycznych ma niebagatelne znaczenie dla robotów wyszukiwarek sieciowych.

(...)

Zrozumienie istoty poprawności semantycznej kodu (X)HTML jest niezwykle ważne. Niejednokrotnie można w ten sposób odróżnić osobę doświadczoną od nowicjusza. Stosuj znaczniki formatujące tylko wtedy, gdy obejmowany nimi tekst nie niesie ze sobą jakiegoś specjalnego znaczenia, a zależy Ci natomiast na tym, aby w każdych warunkach był wyświetlony tak, jak to przewidziałeś. Znaczniki semantyczne należy używać wszędzie tam, gdzie chcemy wskazać specjalne znaczenie obejmowanego nimi tekstu i jest to dla nas ważniejsze, niż jednoznaczne określenie jego wyglądu.


Jak Ty nie swoimi słowami, to co ja sie będę męczyć (i tak się śpieszę).
 
 
PitaKura 
Wolny chłop


Wiek: 25
Posty: 98
Skąd: Szczecin
Medale: Brak

Wysłany: 22 Sierpień 09, 11:10   

Siwy napisał/a:
"Sie robi" - może tak niektórzy robią, ale to jest błąd. Tak się nie "pisze" (bo nie można tego nazwać pisaniem) stron... To tak jakbyś stronę zrobił we FrontPage'u .


Tylko jest taki problem że potem do nich daje sie moda czyt. Coś w rodzaju webspell i masz poprawność sematyczną. Tak sie robi profesjonalne strony no plus dodaje sie do nich skrypty java i nieco divów jeśli np. tabeli nie można rozciągnać do menu itp.
_________________
http://www.lajty.pl/ -> Serwery CS 1.6
http://www.csaction.pl -> Moja stronka o Counter-Strike ;)
 
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 22
Posty: 1458
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 22 Sierpień 09, 17:26   

Cytat:
Tylko jest taki problem że potem do nich daje sie moda czyt. Coś w rodzaju webspell i masz poprawność sematyczną. Tak sie robi profesjonalne strony no plus dodaje sie do nich skrypty java i nieco divów jeśli np. tabeli nie można rozciągnać do menu itp.


Nie znasz się, a pieprzysz głupoty ;) . Profesjonalne strony to wg Ciebie zrobione w edytorze WYSIWYG (wiem, że PS to program graficzny, ale skoro robi stronę tak jak ją widzisz to można go zaliczyć do tej grupy programów) ? Potem połowa webmasterów to profesjonaliści, bo PS za niego stronę napisał (przecież PhotoShop to program profesjonalistów)... Ehhh...

Cytat:
Pisze się "się" a nie "sie"


Lol, kolejny Kokoju (za czasów, kiedy każdego o każdą pierdołę upominał).

Btw. Zapomniałeś o kropce na końcu i przecinku przed "a" :lol: .
 
 
PitaKura 
Wolny chłop


Wiek: 25
Posty: 98
Skąd: Szczecin
Medale: Brak

Wysłany: 22 Sierpień 09, 19:19   

Siwy napisał/a:
Nie znasz się, a pieprzysz głupoty


Wiesz co moze ahahahhh nie dobra padam .. Siwy patrz : http://www.100stron.net/ , zobacz sobie źródło strony to akurat jedna z popularniejszych firm która projektuje i wykonuje strony internetowe :)
_________________
http://www.lajty.pl/ -> Serwery CS 1.6
http://www.csaction.pl -> Moja stronka o Counter-Strike ;)
 
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 22
Posty: 1458
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 22 Sierpień 09, 21:33   

Eee... Co ma popularność firmy do poprawności kodu jej stron ? Nie rozumiem. To, że firma jest popularna (być może, nie wiem, nie orientuję się) nie zmienia faktu, że kod wykonanych przez nią stron jest fatalny ;) .

Kod strony tej "profesjonalnej" firmy (strona zbudowana na tabelach, zdeprecjonowane atrybuty, archaizmy typu <font> i jeszcze inne błędy, nie chce mi się ich teraz wymieniać) świadczy o "profesjonalności" firmy. Błędy w walidatorze oraz doctype Transitional tylko potwierdzają jej "profesjonalizm"...
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Template DarkMW created by razz