ZalogujRejestracjaSzukaj Użytkownicy MedaleZaloguj się, by sprawdzić wiadomościGrupyStatystyki

Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij


Poprzedni temat «» Następny temat
Rozdzielczość w grze
Autor Wiadomość
Michugaming 
Wędrowiec

Posty: 7
Medale: Brak

  Wysłany: 21 Czerwiec 16, 17:41   Rozdzielczość w grze

Dzisiaj kupiłem Stronghold HD na platformie steam . Niby wszystko fajnie ale to wersja HD i tu jest problem - mam dostępne tylko takie rozdzielczośći : 800x600 , 1024x768 i 1280x720 .
Nie są one zbyt wysokie a przecież to wersja HD ... jak patrzę na internecie to ludzie normalnie mogą mieć 1920x1080 ! Nie wiem czy ta wersja HD różni się tym że tylko obsługuje wyższe rozdzielczości . Czy to wina czegoś w grze czy może mojego monitora ? Modelu konkretnego nie znam ale spokojnie gram na nim na innych grach na 1360x768 . Co wy sądzicie ?
 
 
DarnokOk 
Szlachcic

Wiek: 19
Posty: 347
Skąd: Kraków
Medale: Brak

Wysłany: 21 Czerwiec 16, 19:04   

Nie masz nigdzie na obudowie napisanego modelu monitora? Jaka jest jego natywna rozdzielczość? (Jeśli nie ma z nim żadnego problemu to sprawdzisz to klikając prawym przyciskiem myszy na pulpicie i wybierając rozdzielczość ekranu. Natywną będzie ta największa którą możesz wybrać.)

Możliwe, że twórcy nie przewidzieli, że ktoś na monitorze 1360x768 może grać. (Nawiasem mówiąc to dość dziwna rozdzielczość) Ale programiści powinni przygotować się na taki przypadek. To nie jest dosyć ciężko zaprogramować - ot, ten pasek z budynkami (GUI) wycentrować i dać na sam dół wyświetlacza (pozycja górnego brzegu to przecież (wysokość w px) - (wysokość tego paska) ); to się dzieje przecież na każdej innej rozdzielczości, którą gra obsługuje. A całe pole gry (tam gdzie są jednostki itd. po prostu główny ekran) może być wyświetlany bez problemu, bo rozdzielczość mapy w pikselach jest dużo większa. W każdym razie, jeśli oczywiście ich silnik gry pozwala na pobieranie ilości px z rozdziałki monitora; ja programując miałem taką możliwość i przystosowałem wygląd dla dowolnej rozdzielczości pomiędzy 800x600 i 4k. Ale przypuszczam, że musi pobierać tę ilość px, skoro ja uruchamiając grę po raz pierwszy od razu dostaję natywną rozdzielczość.

Czyli w skrócie jeśli nie rozumiesz mojego bełkotu - to może być wina programistów.

Myślę, że Steama winę można wykluczyć, ale dla świętego spokoju, sprawdź spójność plików. (Prawy w bibliotece gier na SH, właściwości, pliki lokalne.)

Jak wygląda gra, gdy wybierasz inne rozdzielczości? Rozciąga się, masz czarne paski?

Postaram się sprawdzić jak wygląda sprawa w SHC, bo SH nie mam aktualnie zainstalowanego.

Nawiasem mówiąc, ja mam podobny problem z 1280x1024 w innych grach - a to była standardowa rozdzielczość i wiele osób z niej jeszcze korzysta. Na szczęście wkrótce zmieniam swój główny monitor. :)

P.S. Przerwa w meczu, mogłem pisać. :D
_________________

 
 
Michugaming 
Wędrowiec

Posty: 7
Medale: Brak

Wysłany: 21 Czerwiec 16, 19:29   

Tak podobnie myślałem .... a jeśli chodzi o ekran w grze to po prostu rozciąga się czyli chyba jednak będe musiał kupić inny monitor...
 
 
DarnokOk 
Szlachcic

Wiek: 19
Posty: 347
Skąd: Kraków
Medale: Brak

Wysłany: 21 Czerwiec 16, 20:41   

Znaczy powiem tak.
W przypadku Crusadera plik w którym znajdują się informacje o rozdzielczości to:
\Documents\Stronghold Crusader\crusader.cfg
Poszukaj więc może analogicznie dla Strongholda. Ten plik może się nazywać stronghold, może config. W każdym razie dobrze, by miał zakończenie .cfg
Skopiuj go w bezpieczne miejsce, bo możesz następnymi krokami zepsuć sobie grę i będzie ona wymagać reinstalacji.
Jeśli wydaje Ci się, że inne pliki też mogą zawierać te informacje, a mają inne rozszerzenie, to je też skopiuj i dla nich też wykonaj te kroki:
Otwórz ten plik w edytorze tekstowym. Następnie daj ctrl+f i wyszukaj słowo "resolution", "height", "width", "screen". Może coś wyjdzie i akurat zedytujesz, bo będzie tam twoja aktualnie wybrana rozdzielczość, np. =1024 i =768. Zmień wtedy te wartości na Twoją natywną (1360x768?) i sprawdź czy działa. Jeśli będą jakieś dziwne znaczki i słowa bez sensu w tym pliku, to możliwe, że trzeba się pobawić hex editorem. W tym niestety Ci nie pomogę, tu jest informacja jak edytować hexy w crusku (post Torin68): https://www.gog.com/forum...utside_the_game Ale dosyć słabe.

Jeśli powyższe nie działa usuń całkiem ten plik (zachowując jego kopię gdzieś na dysku albo na pulpicie) i odpal grę. Może akurat zaskoczy dla natywnej rozdziałki.

Pozdrawiam
_________________

 
 
Michugaming 
Wędrowiec

Posty: 7
Medale: Brak

Wysłany: 22 Czerwiec 16, 10:59   

żadnego słowa "resolution", "height", "width", "screen" nie wyszukuje . W ogóle jak otworzyłem ten plik to pisze mi tylko : mój nick ( Lord Michael ) i właśnie jakieś dziwne znaczki typu P P U ! , CampaiZ , l l itp. czyli został mi tylko hex editor ?
 
 
Artxt123 
Burżuj

Gra w: SH, SHC(wszystkie), SH2 Deluxe
Wiek: 23
Posty: 178
Medale: Brak

Wysłany: 22 Czerwiec 16, 15:44   

Aż specjalnie włączyłem grę, co prawda Krzyżowca w wersji HD, ale to na to samo wychodzi xD
Na monitorze, który maksymalnie przyjmie rozdzielczość 1360x768 możesz sobie ustawić, tak jak napisałeś, tylko 800x600 , 1024x768 i 1280x720 i to nie jest żadna wina programistów, ani żaden błąd po prostu tak jest :)
A rozdzielczość 1366x768 nie jest w żadnym wypadku dziwna, tylko standardowa dla mniejszych monitorów (takich jak mój 19 cali) o proporcjach 16:9, bądź też dla laptopów bez FULL HD ;)
_________________
Modlitwa jest największą potęgą świata.
ks. Franciszek Jordan
Tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem - Polska jest Polską, a Polak Polakiem.
Adam Mickiewicz
 
 
 
Michugaming 
Wędrowiec

Posty: 7
Medale: Brak

Wysłany: 22 Czerwiec 16, 16:52   

Tak czy siak aby podziwiać HD nowy monitor :(
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Template DarkMW created by razz