ZalogujRejestracjaSzukaj Użytkownicy MedaleZaloguj się, by sprawdzić wiadomościGrupyStatystyki

Na forum.stronghold.net.pl wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli jeszcze nie masz dość tego typu komunikatów, więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies. zamknij


Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy wygląd strony
Autor Wiadomość
Siwy 
Moderator


Wiek: 21
Posty: 1457
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 28 Styczeń 10, 14:20   

Hmm... IMO czerwony napis w top'ie ładnie wygladał :) . Czcionka też była ok... Ale wybrzydzacie :P .
 
 
PitaKura 
Wolny chłop


Wiek: 25
Posty: 98
Skąd: Szczecin
Medale: Brak

Wysłany: 28 Styczeń 10, 17:35   

Hmm... ogólnie wtedy layout pasował bardziej do strony :) Tamten był dobrze dopasowany do strony.

Uwagi :

:arrow: Logo posiada elementy czerwone przez co lepiej pasują do niego nagłówki w kolorze czerwonym :) Mniej więcej chodzi o postać z sh2 tarcza i pelerynka ;s
:arrow: Czcionka nagłówków jest nieco za duża przez co "Menu główne" ma efekt tak jakby wychodzenia poza obszar menu (jeżeli wiecie o co mi chodzi ;) ).
:arrow: Nagłówek niusów czyli środkowy jako tekst ? też nie za bardzo pasuje skoro nagłówki menu są jako obrazki, to nagłówek środkowy również powinien być obrazkiem z taką samą czcionką ;]

To na tyle sam nie jestem i nie uważam się za jakiegoś pro grafika.
_________________
http://www.lajty.pl/ -> Serwery CS 1.6
http://www.csaction.pl -> Moja stronka o Counter-Strike ;)
 
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 28 Styczeń 10, 18:51   

[PLK]PitaKura napisał/a:
Logo posiada elementy czerwone przez co lepiej pasują do niego nagłówki w kolorze czerwonym :) Mniej więcej chodzi o postać z sh2 tarcza i pelerynka ;s
Nagłówki w kolorze czerwonym na pewno lepiej by pasowały, ale nie byłyby czytelne. Myślałem, że ta sprawa jest już zamknięta... ;)

[PLK]PitaKura napisał/a:
Czcionka nagłówków jest nieco za duża przez co "Menu główne" ma efekt tak jakby wychodzenia poza obszar menu (jeżeli wiecie o co mi chodzi ;) ).
Masz rację. Wcześniej jakoś tego nie zauważyłem. Poprawię przy najbliższej okazji.

[PLK]PitaKura napisał/a:
Nagłówek niusów czyli środkowy jako tekst ? też nie za bardzo pasuje skoro nagłówki menu są jako obrazki, to nagłówek środkowy również powinien być obrazkiem z taką samą czcionką ;]
Wiesz jak fajnie tworzy się nagłówki graficzne z 53 różnymi tekstami? :P Z resztą, co z SEO? Wytykasz mi inne błędy, a pasuje ci to, że nagłówki to zwykłe obrazki, zamiast <hx> :D
Zabrałem się za modyfikację i unifikację wszystkich plików, tak, żeby nigdy w przyszłości nie mieć już z tym problemów.
Obecnie nagłówki nie są zbyt ładnie sformatowane, ale będę nad tym pracował. Najprawdopodobniej dam im ciemnoczerwone tło graficzne w formie wstęgi materiału, co zrekompensuje zamianę obrazków na tekst. No i utrzyma kolorystykę.
 
 
PitaKura 
Wolny chłop


Wiek: 25
Posty: 98
Skąd: Szczecin
Medale: Brak

Wysłany: 28 Styczeń 10, 20:10   

Odyn napisał/a:
Z resztą, co z SEO? Wytykasz mi inne błędy, a pasuje ci to, że nagłówki to zwykłe obrazki, zamiast <hx>


Żeby strona była SEO to huhu ;-) 200 podstron do modyfikacji jak mówiłeś, 200 nagłówków środkowych, no menu i reszta bocznych kolumn to edycja css i html i masz seło xD Pozatym tu nie chodzi o sam tekst nagłówków (to ma skąpe zastosowanie do seo, no chyba że je robisz <h1><h2><h3> wtedy google to rozpoznaje jako coś "ważnego"). Głównie Odyn, chodzi o <title> </title> i content w head ;] No i słowa kluczowe, ale jak wiemy google je ignoruje, chociaż warto i je dobrze dobrać, bo nie wiadomo na co genialnego wpadną włodaże google. :)
_________________
http://www.lajty.pl/ -> Serwery CS 1.6
http://www.csaction.pl -> Moja stronka o Counter-Strike ;)
 
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 28 Styczeń 10, 21:30   

[PLK]PitaKura napisał/a:
no chyba że je robisz <h1><h2><h3>

Robię ;) A właściwie to już skończyłem. Tam gdzie to było możliwe i miało sens, to używałem wszystkich trzech nagłówków.

Mam już koncepcję jak robić strony, żeby cała powtarzalna treść była include'owana, a reszta pliku wraz z <title> mogła być unikalna. Niestety na s.g-o.pl nie widzę możliwości wprowadzenia takiej struktury. Chyba, że ktoś ma ochotę spędzić kilka(naście?) godzin nad plikami, z których składa się strona ;)
 
 
Maciek 
Paladyn


Wiek: 17
Posty: 1094
Skąd: Głogów
Medale: Brak

Wysłany: 29 Styczeń 10, 15:03   

Jedyne co mi się nie podoba w nowym wyglądzie strony to napis A"Wiadomości". Niezbyt nadzwyczajna czcionka itd. Nie jest oprawiona tak jak tamten napis "Wiadomości".
_________________
Przesyłam Ci ziarno gorczycy, abyś mógł posmakować i zaakceptować gorycz mego zwycięstwa - Aleksander Macedoński w liście do Dariusza III.
 
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 21
Posty: 1457
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 29 Styczeń 10, 18:32   

[quote:ef6a6e3441]Wiesz jak fajnie tworzy się nagłówki graficzne z 53 różnymi tekstami? :P Z resztą, co z SEO? Wytykasz mi inne błędy, a pasuje ci to, że nagłówki to zwykłe obrazki, zamiast <hx> :D [/quote:ef6a6e3441]
[b:ef6a6e3441]Odyn[/b:ef6a6e3441] - poczytaj o [url="http://www.mezzoblue.com/tests/revised-image-replacement/"]image-replacement[/url] (najlepsza będzie tutaj metoda "Gilder/Levin Method") ;) .

[quote:ef6a6e3441]Mam już koncepcję jak robić strony, żeby cała powtarzalna treść była include'owana, a reszta pliku wraz z <title> mogła być unikalna. Niestety na s.g-o.pl nie widzę możliwości wprowadzenia takiej struktury.[/quote:ef6a6e3441]

Jak będziesz to robić ?
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 30 Styczeń 10, 22:30   

Siwy napisał/a:
Cytat:
Wiesz jak fajnie tworzy się nagłówki graficzne z 53 różnymi tekstami? :P Z resztą, co z SEO? Wytykasz mi inne błędy, a pasuje ci to, że nagłówki to zwykłe obrazki, zamiast <hx> :D

Odyn - poczytaj o [url="http://www.mezzoblue.com/tests/revised-image-replacement/"]image-replacement[/url] (najlepsza będzie tutaj metoda "Gilder/Levin Method") ;) .

Trochę poczytałem, ale nie widzę możliwości zastosowania czegoś takiego u nas. Z obrazków zrezygnowałem głównie przez ich ograniczenia i trudność w aktualizacji. Używając tekstu w <h1> mogę wpisać co mi się podoba, nawet jeśli potrzebne będzie na to kilka linii.

Siwy napisał/a:
Cytat:
Mam już koncepcję jak robić strony, żeby cała powtarzalna treść była include'owana, a reszta pliku wraz z <title> mogła być unikalna. Niestety na s.g-o.pl nie widzę możliwości wprowadzenia takiej struktury.

Jak będziesz to robić ?

Pod długim rozmyślaniu doszedłem do wniosku, że nie będę zmieniał struktury strony. Bardzo możliwe, że pozytywnie wpłynęło by to na pozycjonowanie względem innych słów kluczowych, ale wymagałoby to zbyt dużo pracy. Głównie przez to, że wszystkie odnośniki wewnętrzne zmieniłyby formę z /index.php?id="NazwaPliku na /NazwaPliku.php .
O ile zmiana wszystkich linków wewnątrz plików nie byłaby taka trudna przy użyciu odpowiednich narzędzi (np. Windows GREP), o tyle zmiana linków prowadzących na s.g-o.pl z innych stron jest niemożliwa... Można by było co prawda użyć mod rewrite, ale na tym serwerze nie ma takiej opcji :/
A wracając do samej metody... Zamiast include'ować treść podstrony do kompletnego index.php metodą GET, można by było powrócić do najprostszego rozwiązania, gdzie każda podstrona zawiera cały szablon strony i jest otwierana bezpośrednio. Tylko, żeby nie powtarzać tego samego kodu na prawie 150 podstronach każda z nich zawierałaby tylko podstawowe elementy jak <html><head><body> + własny <title> i meta description, a reszta byłaby include'owana z wspólnych plików. Na przykład cała zawartość <head> (poza title i description) znajdowałaby się w jednym pliku, logo i lewa kolumna ze wszelkimi div'ami w kolejnym, prawa kolumna i stopka w jeszcze innym...

[quote:38bda9ece2"]Jedyne co mi się nie podoba w nowym wyglądzie strony to napis A"Wiadomości". Niezbyt nadzwyczajna czcionka itd. Nie jest oprawiona tak jak tamten napis "Wiadomości".

Szczerze mówiąc ja też wolałbym obrazki, bo ich wygląd można dużo lepiej kontrolować, ale tak jak pisałem wcześniej, są one zbyt trudne w aktualizacji i zbyt mocno ograniczają długość tekstu...
Jedyne rozwiązanie jakie teraz widzę, to zastosowanie graficznego tła pod tekstem nagłówka, ale jakoś nie wychodzi mi jego stworzenie :( Jest też szansa na zastosowanie bardziej stylowej czcionki, ale nie wiem czy coś z tego wyjdzie.
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 21
Posty: 1457
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 31 Styczeń 10, 12:59   

To tak:

Co do metody includowania... Kilka plików includowanych... Nie ;P. Lepiej jedno head.php i jedno foot.php :) . Ja używam tego sposobu na swojej stronce - http://www.kurshtml.boo.p...mek,ramki.html. Oczywiście zamiast tylko osobnego <title> doda się w tym samym pliku słowa kluczowe i opis. Z tym, że zamiast
Kod:
<?php include $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/head.php'; ?>
Właściwa zawartość strony...
<?php include $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/foot.php'; ?>
używam zwykłęgo include, w sensie bez $_SERVER blabla tylko po prostu <?php include('head.php'); ?>... Ale to jak Ci lepiej.

Jednak, jeśli mamy opartą stronkę na $_GET to także bardzo łatwo można mieć unikalny <title> i jakieś tam meta-dane. Rozumiem, że treść includujesz instrukcją warunkową switch ? No tak chyba najprościej. Tak samo includowałbyś treśc <title> metatagów itp. Chyba rozumiesz o co mi chodzi :) . Wtedy masz tak naprawdę jeden plik który się "powtarza". I właśnie ta metoda by była chyba najlepsza, skoro wszędzie są już adresy do podstron strony typu index.php?id=podstrona... ;)

Co do nagłówków - http://www.forumweb.pl/viewtopic.php?t=55902 + tło ;) .
 
 
PitaKura 
Wolny chłop


Wiek: 25
Posty: 98
Skąd: Szczecin
Medale: Brak

Wysłany: 31 Styczeń 10, 14:30   

To samo możesz robic poprzez :
file_get_contents(plik txt html itd.,);
Co do nagłówków ... siwy po co CSS ? biblioteką gd możesz generować fonty na danym obrazku ;) Przykład ? proszę..
http://www.csaction.pl/serweryffa.php
Statusy wykonane na obrazku niestandardową czcionką :)

//dodano kiedyś tam xD//
A nie jednak lepiej w css to zrobić w twoim przypadku ;) W końcu googlebot nie widzi co jest napisane na obrazku ;D
_________________
http://www.lajty.pl/ -> Serwery CS 1.6
http://www.csaction.pl -> Moja stronka o Counter-Strike ;)
 
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 31 Styczeń 10, 14:37   

Siwy napisał/a:
Co do metody includowania... Kilka plików includowanych... Nie ;P. Lepiej jedno head.php i jedno foot.php :)
Czepiasz się drobnych szczegółów... Nie prosiłeś o dokładny schemat jaki chciałem zastosować na stronie, więc podałem ogólne założenie ;) Jeśli chcesz tylko head.php i foot.php, to co z prawą i lewą kolumną? :>

Siwy napisał/a:
używam zwykłęgo include, w sensie bez $_SERVER blabla tylko po prostu <?php include('head.php'); ?>... Ale to jak Ci lepiej.
Ja też używam tej drugiej konstrukcji w obecnym szablonie.

Siwy napisał/a:
Rozumiem, że treść includujesz instrukcją warunkową switch ?
Nie używam metody ze switch. Przy ponad 100 podstronach to byłoby szaleństwo...

Nie za bardzo rozumiem jak widzisz dołączanie indywidualnego <title> dla każdej podstrony. Mógłbyś to lepiej wyjaśnić?

Siwy napisał/a:
Co do nagłówków - http://www.forumweb.pl/viewtopic.php?t=55902 + tło ;) .
To jest dokładnie to, co chcę zrobić. Ale jak pisałem - nie wiem czy coś z tego wyjdzie. W przyszłym tygodniu będę miał czas żeby pokombinować.
 
 
Siwy 
Moderator


Wiek: 21
Posty: 1457
Skąd: Nowogród Bobrzański
Medale: 1 (Więcej...)
Srebrny szachista (Ilość: 1)

Wysłany: 31 Styczeń 10, 19:49   

Ad. 1 - podałem przecież rozwiązanie. Zresztą - jak Tobie lepiej, ale zachęcam do tej metody.

Ad. 3 To jak Ty robisz przy $_GET ?

No wg mnie stronka wyglądała by tak:

Kod:
<!DOCTYPE html
    PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
    "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl" lang="pl">
 <head>
  <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
   
  <title>Oficjalna Polska strona o grach z serii Stronghold &ndash;
 <?php switch($_GET['id'])
 {
      case 'przeciwnicy':
      echo 'Przeciwnicy';           
      break;

      case 'demo':
      echo 'Wersje demonstracyjne';
      break;

      case 'recenzje':
      echo 'Recenzje';
      break;   
}
 </title>

 </head>
<body>

<h1><a href="index.php">Top strony</a></h1>
<ul id="menu">
<!-- Menu ... -->
</ul>
<div id="tresc">
 <?php switch($_GET['id'])
 {
      case 'przeciwnicy':
      include('przeciwnicy.php';       
      break;

      case 'demo':
      include('demo.php');
      break;

      case 'recenzje':
      include('recenzje.php');
      break;   

      default:
      include('glowna.php');
}
<!-- Prawa kolumna i stopka -->
</body>
</html>
 
 
Odyn 
Administrator


Wiek: 28
Posty: 856
Medale: Brak

Wysłany: 1 Luty 10, 14:43   

Zajrzyj na PW. Publicznie nie będę przedstawiał takich informacji.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group | Template DarkMW created by razz